Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Οι συστάσεις ”buy” από τρείς οίκους

Ιδιαίτερα συγκρατημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές στις προβλέψεις τους για τις μετοχικές αγορές το 2008. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι συστάσεις ”αγοράς” των ελληνικών τίτλων που δίνουν οι UBS, Deutsche Bank και ΗSBC, η ελληνική αγορά πάει για ...υπεραπόδοση. Οι επιλογές των τριών οίκων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σοφοκλέους: Οι συστάσεις ”buy” από τρείς οίκους
**Αναλυτικές προβλέψεις για την πορεία των διεθνών αγορών, κλάδων και μετοχών καθώς και οι συστάσεις και τιμές στόχοι της HSBC για τις ελληνικές μετοχές δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Ιδιαίτερα συγκρατημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές στις προβλέψεις τους για τις μετοχικές αγορές το 2008. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι συστάσεις ”αγοράς” των ελληνικών τίτλων που δίνουν οι UBS, Deutsche Bank και ΗSBC, η ελληνική αγορά πάει για ...υπεραπόδοση.

Ειδικότερα, σε τέσσερις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι τρεις οίκοι δείχνουν να ”συμφωνούν” προτείνοντας την αγορά τους. Πρόκειται για τις Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, η μετοχή της Εθνικής ”φιγουράρει” στο παγκόσμιο Top 40 της UBS ενώ στην αντίστοιχη λίστα των μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης συναντάται η Intralot.

Πιο συγκεκριμένα, οι 17 ελληνικές μετοχές για τις οποίες η ελβετική τράπεζα UBS διατηρεί σήμερα τη σύσταση ”αγοράς” αφορούν στους τίτλους των Altec, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Coca Cola 3Ε, EFG Eurobank, ΓΕΚ, ΕΧΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Marfin Investment Group, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, OTE, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΣΙΔΕΝΟΡ και ΤΕΡΝΑ.

Η HSBC διατηρεί τη σύσταση ”αύξησης θέσεων” για τους ελληνικούς τίτλους των Εθνική, EFG Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Forthnet, J&P Άβαξ, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Βασιλόπουλος, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, Φουρλής, Jumbo και Folli Follie.

Οι ελληνικές μετοχές για τις οποίες η Deutsche Bank συνιστά ”αγορά” αφορούν στους τίτλους των Coca Cola 3Ε, EFG Eurobank, Tράπεζα Κύπρου, Frigoglass, Intralot, Jumbo, Marfin Popular Bank, Εθνική, Νεοχημική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Tράπεζα Πειραιώς και Σαράντης.

Τα παγκόσμια ”φαβορί” των αναλυτών για το 2008

Η πιστωτική κρίση που έπληξε τη subprime αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ αλλά και την αγορά των CDOs (Ενυπόθηκες Δανειακές Υποχρεώσεις) λειτούργησε ως ο κύριος καταλύτης στη μεταβολή του θετικού κλίματος που κυριάρχησε στις διεθνείς χρηματαγορές τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας πιο ευάλωτο το επενδυτικό τοπίο του 2008.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των αναλυτών, οι αγορές θα προεξοφλούν γρηγορότερα μια πιθανή επιδείνωση της σχέσης ανάπτυξης - πληθωρισμού παγκοσμίως, ενώ αναμένεται και επιδείνωση της σχέσης απόδοσης - κινδύνου, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας.

Το 2008 οι μετοχικές αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να είναι εξαρτημένες από τους έντονους πιστωτικούς κλυδωνισμούς, ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αφετηρία της στρατηγικής τους είναι η παραδοχή ότι, έπειτα από έναν πενταετή κύκλο αδιάλειπτης ισχυρής χρηματιστηριακής ανόδου, είναι ασφαλέστερο να ετοιμαστούμε για μια περίοδο ηπιότερων ρυθμών ανάπτυξης, εταιρικής κερδοφορίας αλλά και αποδόσεων.

Τι θα επηρεάσει τα χρηματιστήρια

Μερικές από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν το επενδυτικό τοπίο του 2008 είναι οι εξής:

Η συσσώρευση σημαντικών συναλλαγματικών αποθεμάτων σε πολλές χώρες έχει συνεισφέρει στη δημιουργία και στην έντονη δραστηριότητα κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (sovereign wealth funds), η οποία παρέχει ρευστότητα στις διεθνείς αγορές. Δεδομένων των πολύ υψηλών αποθεματικών (3 τρισ. δολ. περίπου), καθώς και του μακροχρόνιου χαρακτήρα τους, αυτή η ρευστότητα είναι ικανή να προσφέρει προστασία στο ενδεχόμενο υπερβολικών πιέσεων στις μετοχικές αγορές.

Μια άλλη παράμετρος σχετίζεται με την επιτυχή εξομάλυνση της αγοράς χρήματος τόσο στο δολάριο όσο και στο ευρώ. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με τις παρεμβάσεις για τη διοχέτευση ρευστότητας και με τις μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ισορροπώντας μεταξύ στήριξης της ανάπτυξης και περιορισμού του πληθωρισμού. Διατήρηση του υψηλού κόστους δανεισμού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα αποβεί καταστροφική τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με την εμφάνιση των ζημιών από τα πιστωτικά παράγωγα των ενυπόθηκων δανείων και την καταγραφή των επιπλέον απομειώσεων που περιμένει η αγορά, θα παίξει τον ρόλο της. Στην περίπτωση των τραπεζών αυτή υπολογίζεται περίπου σε 200 δισ. δολ. από τα 400 δισ. δολ. που θα πρέπει να καταγράψει όλη η αγορά. Ανησυχίες, ωστόσο, προκύπτουν σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την ενδεχόμενη καταγραφή των ζημιών.

Τον δικό τους ρόλο θα διαδραματίσουν η τύχη του superfund M-LEC, το οποίο δημιούργησαν οι Citigroup, JP Morgan και Bank of America με την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η επιτυχία της πολιτικής πρωτοβουλίας του προέδρου κ. Bush και του υπουργού κ. Paulson για το πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων subprime σε ορίζοντα πενταετίας, η διατήρηση των καταναλωτικών ρυθμών στις ΗΠΑ και η εταιρική κερδοφορία.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η συνέχιση των επεμβάσεων από επενδυτικούς φορείς χωρών του Περσικού Κόλπου και της Άπω Ανατολής, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η συσσώρευση των αποταμιεύσεων καθιστούν τις χώρες αυτές χορηγούς παγκόσμιας ρευστότητας σε μια περίοδο περιορισμένης διατραπεζικής καχεξίας.

Τέλος, ένας άλλος παράγοντας ο οποίος θα επηρεάσει το επενδυτικό τοπίο του 2008 είναι και η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές σε περιβάλλον ανοδικού πληθωρισμού. Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων έχει πιέσει ανοδικά τους δείκτες τιμών καταναλωτή και αναδεικνύεται σε μείζον θέμα στις αναδυόμενες αγορές, ενώ παράλληλα αυξάνεται το ρίσκο μετάγγισης του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Τι προτείνουν οι αναλυτές

Σε αυτό το περιβάλλον, η σωστή επιλογή μετοχών αλλά και τα βέλτιστα σημεία εισόδου και εξόδου από την αγορά θα οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις.

Οι τοποθετήσεις σε εταιρείες με σαφείς και ξεκάθαρες στρατηγικές, με αποδεδειγμένο διεθνή προσανατολισμό, με ισχυρούς και συμπαγείς ισολογισμούς, με χαμηλή δανειακή επιβάρυνση και θετικές ταμειακές ροές, με διατηρήσιμη και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία καθώς και με ”γενναιόδωρη” μερισματική πολιτική αποτελούν την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική στην επιλογή μετοχών το νέο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι συνολικότερα για το 2008 δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση παγκοσμίως σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουμε ορισμένες επιλογές μετοχών από διάφορες περιοχές του κόσμου, ώστε οι επενδυτές να έχουν καλύτερη εικόνα των εξελίξεων.

Οι top 30 μετοχικές επιλογές της Credit Suisse για το 2008 παγκοσμίως αφορούν στους τίτλους των Nokia, BNP Paribas, Alstom, Suez, Gaz De France, Groupe Danone, E.On AG, Ubi Banca, Sberbank Rossii, Swatch Group, Xstrata Plc, SABmiller, Pennon Group, Arcelormittal, Bucher Industries, Wellstream Holdings, Caterpillar Inc, Unitedhealth, Cardinal Health Inc, Boeing Co, Xto Energy Inc, Bunge Ltd, Sony Corp, Toshiba Corp, Daiwa House Inds, Shanghai Electric, Wharf Holdings, Bumiputra-Commerce, United Overseas Bank, Taiwan Semicon Man και Siam Commercial Bank.

Οι top 40 επιλογές της UBS από τις ανεπτυγμένες αγορές παγκοσμίως αφορούν στους τίτλους των Procter & Gamble, Bank of America, State Street, Norfolk Southern, General Electric, Wachovia, Textron, HSBC, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Standard Chartered, Hewlett-Packard, Swedbank, Siemens, Mitsubishi Estate, Sberbank, Samsung Electronics, HK Land, New World Dev, Suncor και Manulife Financial.

Παράλληλα, οι top 20 επιλογές μετοχών από την Ευρώπη αφορούν στους τίτλους των: AXA, KPN BAE SYSTEMS, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, BAT UK, Philips, Bayer, Siemens, BP, Swedbank, BSkyB, TeliaSonera, Deutsche Postbank, TOTAL, Diageo, Unicredit, EDF, Unilever NV, Holcim και Vinci.

Επίσης, οι top 20 μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από τη Γηραιά Ήπειρο είναι οι τίτλοι των Admiral, Autogrill, Banif SGPS, BKW FMB Energy Ltd, Cimpor, Clinica Baviera, Diasorin, Ebro Puleva, Fielmann AG, Imerys (ex-Imetal), Intralot S.A., Krones, Nutreco, Prosegur, Southern Cross Healthcare, TANDBERG asa, Umeco, Vestas Wind Systems, Vopak NV και Zodiac.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι top 20 επιλογές της UBS αφορούν στους τίτλους των Accenture, Oracle, Avon, Praxair, Baker Hughes, Procter & Gamble, Bank of America, ProLogis, Cisco Systems, Prudential Financial, ConocoPhillips, Rockwell Collins, General Electric, State Street, Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Microsoft, Textron, News Corporation και Thermo Fisher.

Επιπρόσθετα οι top 10 επιλογές μετοχών από την Ιαπωνία αφορούν στους τίτλους των JGC, Seven & I Holdings, Yahoo Japan, Hitachi Metals, Sharp, Toyota Motor, Canon, Mitsubishi Estate, Kawasaki Kisen και Tokyo Gas.

Στις αναδυόμενες αγορές, οι top 30 επιλογές μετοχών είναι οι τίτλοι των OTP Bank, Grupo Mexico, Delek Group, America Movil, Sistema, China Mobile, Sberbank, Gazprom, Grasim Industries, Evraz Group, Bharti Airtel, Open Investments, Bumi Resources, Standard Bank, GS E&C, MTN, Daewoo Shipbuilding, TP, SK Energy, Is Bank, Kookmin, Perdigao, China Steel, Unibanco, Hon Hai Precision, Cemig, Formosa Plastics, Geo και Ratchaburi.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 510 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 28/12 - 1/1/08.

**Αναλυτικές προβλέψεις για την πορεία των διεθνών αγορών, κλάδων και μετοχών καθώς και οι συστάσεις και τιμές στόχοι της HSBC για τις ελληνικές μετοχές δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v