Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Με 56% οι ξένοι στην Εθνική

Στο 56% έφτασε η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό έκανε γνωστό την Τετάρτη ο πρόεδρός της, κ. Τάκης Αράπογλου, προσθέτοντας ότι η Εθνική δεν προτίθεται να αλλάξει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα. Τι είπε για εξαγορές - συγχωνεύσεις, παγκόσμια ανάπτυξη, στεγαστικά δάνεια.

Αράπογλου: Με 56% οι ξένοι στην Εθνική
του Γιώργου Μαντέλα

Στο 56% έφτασε σήμερα η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό έκανε γνωστό πριν από λίγο ο πρόεδρός της, κ. Τάκης Αράπογλου, προσθέτοντας ότι η Εθνική δεν προτίθεται να αλλάξει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα.

”Θα το εκτελέσουμε κατά γράμμα και με πειθαρχία” τόνισε χαρακτηριστικά, ”όπως συνηθίζουμε να κάνουμε”.

Ο κ. Αράπογλου - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - είπε πως δεν βλέπει μέσα στο 2008 να υπάρξει απόπειρα εξαγοράς ελληνικής τράπεζας από ξένη, ενώ στάθηκε και στο θέμα των συνενώσεων κορυφής μεταξύ ελληνικών ιδρυμάτων.

Το ενδεχόμενο αυτό - είπε ο κ. Αράπογλου - είναι ανοικτό εφόσον ωριμάσει η αγορά και υπάρχει οικονομικό αντικείμενο, προσθέτοντας, όμως ότι ίσως το ενδεχόμενο των συνενώσεων κορυφής απομακρυνθεί όσο τα κέρδη των τραπεζών αυξάνονται με τόσο υψηλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, η Εθνική αυτή τη στιγμή είναι η 21η τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη και ξεπερνάει τις διεθνείς κρίσεις στα δάνεια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μόνο το αυξημένο κόστος του χρήματος μας επηρεάζει όλους”, υπογράμμισε, ”και ενώ στην Ευρώπη το κόστος αυτό περνάει σιγά-σιγά στους καταναλωτές, στη χώρα μας αυτό ξεκίνησε δειλά-δειλά να γίνεται τώρα”.

Ο κ. Αράπογλου εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη και τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το τέλος της κρίσης.

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί προς το δεύτερο μισό του 2008.

Επίσης, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ”φούσκα” στεγαστικών, ενώ ειδικά για την ΕΤΕ, πρόσθεσε ότι το μέλλον βρίσκεται εντός και εκτός Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι διερευνώνται διάφορες αγορές, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα γίνουν και εξαγορές.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι το 2008 θα είναι μια καλή χρονιά για το τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v