Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Αράπογλου: ”Τελειώνουν τα φθηνά δάνεια”

Αύξηση του κόστους δανεισμού και για τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπει για τη συνέχεια ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, ο οποίος προέβλεψε ότι και οι προσφορές χαμηλών επιτοκίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών οδεύουν προς το τέλος τους.

Τ. Αράπογλου: ”Τελειώνουν τα φθηνά δάνεια”
Αύξηση του κόστους δανεισμού και για τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπει για τη συνέχεια ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, ο οποίος προέβλεψε ότι και οι προσφορές χαμηλών επιτοκίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών οδεύουν προς το τέλος τους.

Ο κ. Αράπογλου μιλώντας χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το αυξημένο κόστος του χρήματος σε διεθνές επίπεδο επηρεάζει το σύνολο των τραπεζών, που με τη σειρά τους μετακυλίουν και στα δικά τους επιτόκια τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

”Μόνο το αυξημένο κόστος του χρήματος μας επηρεάζει όλους”, υπογράμμισε, ”και ενώ στην Ευρώπη το κόστος αυτό περνάει σιγά-σιγά στους καταναλωτές, στη χώρα μας αυτό ξεκίνησε δειλά-δειλά να γίνεται τώρα”.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η διερεύνηση των ξένων αγορών από την Εθνική, προκειμένου να εντοπιστούν τράπεζες - στόχοι προς εξαγορά, συνεχίζεται. ”Κοιτάμε διάφορες περιπτώσεις, σε διαφορετικές χώρες, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα εξαγοραστούν κι όλες” υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Τάκης Αράπογλου.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η περίπτωση της Ουκρανίας είναι αυτή που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας που έχει καταρτίσει η Εθνική, γι’αυτόν τον σκοπό. ”Την ψάχνουμε, όντως, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα αυτό που θέλουμε” τονίζεται αρμοδίως, αν και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα κι αν είχε βρεθεί ο κατάλληλος στόχος, δεν θα ... ανακοινώνονταν.

Ο κ. Αράπογλου εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη και τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το τέλος της κρίσης.

Διευκρίνισε πάντως ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί προς το δεύτερο μισό του 2008, ενώ προέβλεψε ότι το 2008 θα είναι μια καλή χρονιά για το τραπεζικό σύστημα.

Εξάλλου, ο κ. Αράπογλου είπε ακόμη ότι η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας έφτασε στο 56%. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Εθνική δεν προτίθεται να αλλάξει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα.

”Θα το εκτελέσουμε κατά γράμμα και με πειθαρχία” τόνισε χαρακτηριστικά, ”όπως συνηθίζουμε να κάνουμε”.

Ο κ. Αράπογλου - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - είπε πως δεν βλέπει μέσα στο 2008 να υπάρξει απόπειρα εξαγοράς ελληνικής τράπεζας από ξένη, ενώ στάθηκε και στο θέμα των συνενώσεων κορυφής μεταξύ ελληνικών ιδρυμάτων.

Το ενδεχόμενο αυτό - είπε ο κ. Αράπογλου - είναι ανοικτό εφόσον ωριμάσει η αγορά και υπάρχει οικονομικό αντικείμενο, προσθέτοντας, όμως ότι ίσως το ενδεχόμενο των συνενώσεων κορυφής απομακρυνθεί όσο τα κέρδη των τραπεζών αυξάνονται με τόσο υψηλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, η Εθνική αυτή τη στιγμή είναι η 21η τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη και ξεπερνάει τις διεθνείς κρίσεις στα δάνεια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Γ.Μαντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v