Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alapis: Νέες εξαγορές σε Ελλάδα και Κύπρο

Για την απόκτηση 3 - 4 ακόμη εταιριών φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού κινείται η Alapis. Οι εταιρίες εδρεύουν σε Ελλάδα και Κύπρο και δραστηριοποιούνται στους τομείς των φυτοφαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμακαποθηκών και ανάπτυξης generic φαρμάκων.

Alapis: Νέες εξαγορές σε Ελλάδα και Κύπρο
του Χρήστου Κίτσιου

Για την απόκτηση τριών – τεσσάρων ακόμη εταιριών φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού κινείται η Alapis ΑΒΕΕ μετά την εξαγορά του 100% της φαρμακαποθήκης ΚΠ Μαρινόπουλος και της βιομηχανίας παραγωγής καλλυντικών Biodomus προκειμένου να ολοκληρώσει αυτή τη φάση του επεκτατικού της προγράμματος.

Οι εταιρίες οι οποίες διερευνώνται εδρεύουν σε Ελλάδα και Κύπρο και δραστηριοποιούνται στους τομείς των φυτοφαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμακαποθηκών και ανάπτυξης generic φαρμάκων.

Με δύο μάλιστα από αυτές η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων και πιθανώς να υπάρξουν ανακοινώσεις εντός των προσεχών ημερών.

Η απόκτησή τους δεν θα επιφέρει άμεσα δραστικές αλλαγές στα μεγέθη της Alapis καθώς πρόκειται για εταιρίες με μικρό κύκλο εργασιών, η δραστηριότητά τους όμως είναι συμπληρωματική αυτής του ομίλου και ως εκ τούτου μπορούν να δώσουν μεγάλες συνέργιες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.



Παράλληλα, με τις εξαγορές η Alapis ξεκίνησε την πρώτη εσωτερική της αναδιάρθρωση. Βασικοί της άξονες η μετατροπή του κλάδου απορρυπαντικών ως απόλυτα διακριτής οντότητας εντός του ομίλου και ο περιορισμός του στην παραγωγή κατά κύριο λόγο για τη Henkel, καθώς και η συγκέντρωση της παραγωγής καλλυντικών στις εγκατάσεις τής προσφάτως εξαγορασθείσας Biodomus.

H απόκτηση της Biodomus επιτρέπει στην Alapis να μεταφέρει το σύνολο της παραγωγικής της δυναμικότητας στα καλλυντικά στο εργοστάσιο της Biodomus στο Μαρκόπουλο, απελευθερώνοντας χώρο ώστε στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Αυλίδας να μεταφερθούν οι γραμμές παραγωγής απορρυπαντικών της μονάδας στη Βουλγαρία.

Με την παραπάνω αναδιάρθρωση η παραγωγή καλλυντικών θα διενεργείται στη μονάδα του Μαρκόπουλου (Biodomus) και των απορρυπαντικών για όλα τα Βαλκάνια στις δύο μονάδες της Ελλάδας.

Έτσι, η Alapis θα περιορίσει τις δαπάνες για αποθήκες τρίτων που είχε στη Βουλγαρία περιοριζόμενη πλέον στην παραγωγή απορρυπαντικών κυρίως για λογαριασμό της Henkel.

Στα απορρυπαντικά η Alapis προχωρά στο κλείσιμο του εργοστασίου στη Βουλγαρία και στη μεταφορά των γραμμών του στις δύο μονάδες παραγωγής απορρυπαντικών στην Ελλάδα.

Η Veterin Bulgaria θα μετονομαστεί σε Alapis Bulgaria, η οποία θα απορροφήσει την υφιστάμενη εμπορική δραστηριότητα της Lamda Detergent Oοd. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού η Alapis Bulgaria θα αποκτήσει και το ακίνητο της Lamda Detergent Ood στη Σόφια. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Lamda Detergent Ood θα μεταβιβαστεί στην Αlapis ΑΒΕΕ (μητρική).

Η Veterin International θα μετονομαστεί σε Dall A.E., η οποία θα απορροφήσει την παραγωγική δραστηριότητα της Alapis ABEE στον κλάδο των απορρυπαντικών δημιουργώντας έναν απόλυτα διακριτό τομέα εντός του ομίλου. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού η Dall A.E. θα μισθώνει τις σχετικές εγκαταστάσεις από την Alapis ABEE.

Επιπλέον, συγχωνεύονται σε μία εταιρία οι κυπριακές θυγατρικές του ομίλου. Ταυτόχρονα, η απόκτηση του 100% της ΚΠ Μαρινόπουλος θα ενισχύσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, τις καθαρές πωλήσεις της Alapis ήδη από φέτος, κατά 100 εκατ. ευρώ και τα ΕΒΙTDA κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Alapis απέκτησε πρόσφατα και το εργοστάσιο συσκευασίας και τυποποίησης φυτοφαρμάκων της Bayer στο Ύπατο Βοιωτίας. υπογράφοντας και σύμβαση φασόν με την πολυεθνική. οι πωλήσεις του 2008 εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ και από αυτή τη δραστηριότητα.

Ήδη το χαρτοφυλάκιο φαρμάκων της εταιρίας περιλαμβάνει 30 φάρμακα τα οποία αναμένεται να έχουν ανέλθει στα 80 στο τέλος του α΄ εξαμήνου, ενώ η δραστηριότητα της εταιρίας στο ανθρώπινο φάρμακο αναμένεται να παρέχει τα 400 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 725 εκατ. ευρώ της χρήσης 2008.

Τα προϊόντα των πολυεθνικών θα αποτελέσουν την πρώτη δραστηριότητα της εταιρίας, που φιλοδοξεί σταδιακά να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις παραγωγής των δικών της generics και να καταλάβει με αυτά μεσοπρόθεσμα μία θέση στην αγορά φαρμάκων.

Tαυτόχρονα, η Alapis σχεδιάζει τη δημιουργία 10 - 20 νέων φαρμακείων σε κάθε μία από τις χώρες Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι για το 2008 η Alapis αναμένει κύκλο εργασιών 700 - 725 εκατ. ευρώ, ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)190 - 210 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 120 - 130 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v