Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σφήνα Endesa απειλεί τα σχέδια με RWE (upd)

Πρόταση συνεργασίας από την Endesa έχει ήδη κατατεθεί στη ΔΕΗ. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρόταση ευθέως ανταγωνιστική της προωθούμενης συμφωνίας με την RWE, που δυσχεραίνει τα σχέδια της διοίκησης Αθανασόπουλου.

ΔΕΗ: Σφήνα Endesa απειλεί τα σχέδια με RWE (upd)
Τη μισή… αλήθεια φαίνεται ότι ενσωμάτωσε υπαινικτικά στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, όταν ανέφερε ότι ”μεγάλες εταιρίες ευρωπαϊκής εμβέλειας εξεδήλωσαν ενδιαφέρον συνεργασίας με τη ΔΕΗ μόλις πληροφορήθηκαν τις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλαν στη ΔΕΗ η RWE και η Χαλυβουργική”.

Πράγματι, πληροφορίες μέσα από την κρατική εταιρία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι έχει στα χέρια της πρόταση από την ισπανική Endesa, μέσω της Endesa Hellas.

Μόνο που η ύπαρξη της συγκεκριμένης πρότασης θέτει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την ηγεσία της ΔΕΗ, ακριβώς κατά τη διαδικασία της επίμονης προώθησης στο Δ.Σ. μιας συνεργασίας στρατηγικού επιπέδου με την RWE, χωρίς να έχουν υπάρξει οιεσδήποτε επαφές με άλλους τυχόν ενδιαφερομένους.

Kι αυτό καθώς η πρόταση που έπεσε αιφνιδιαστικά στο τραπέζι δεν είναι ”συμπληρωματική” στα όσα αναφέρει το περιβόητο πλέον μνημόνιο συνεργασίας με την RWE (όπως εμμέσως υπαινίσσεται η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ), αλλά ευθέως… ανταγωνιστική.

Όπως ανέφεραν στο euro2day.gr οι ίδιες πηγές, η Endesa Hellas προτείνει συνεργασία ευρύτατου φάσματος, που περιλαμβάνει αντίστοιχες προθέσεις με αυτές της RWE.

Aφορά, δηλαδή, στη δημιουργία κοινών μονάδων παραγωγής ενέργειας και στην προμήθεια εξοπλισμού, επεκτείνεται όμως και περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πρόταση ακόμη και για τη δημιουργία εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (L.N.G) στη χώρα μας.

Ειδικότερα, από την Endesa Hellas προτείνεται η απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων και η αντικατάσταση με μονάδες νέας τεχνολογίας, καθώς και η η ανάπτυξη και κατασκευή μιας λιθανθρακικής μονάδας.

Στο φυσικό αέριο, προτείνεται η δημιουργία joint venture, στην οποία η Endesa θα συμμετέχει με 51% και η ΔΕΗ με 49%, για την προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και την κατασκευή του εργοστασίου LNG.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει σε όλη την έκταση της συνεργασίας την πλήρη διατήρηση του εργασιακού δυναμικού της ΔΕΗ.

Σε όλο δε το φάσμα της πρότασης περιλαμβάνονται όροι και προνόμια για τη διασφάλιση της συνεργασίας με τη ΔΕΗ, που φέρονται να υπερτερούν έναντι των όσων προωθούνται στη συνεργασία με την RWE.

Κατά συνέπεια, η ύπαρξη της συγκεκριμένης πρότασης ουδόλως ”δικαιώνει” τις ενέργειες της διοίκησης Αθανασόπουλου, που φαίνονται με τη σειρά τους να είναι προϊόν κυβερνητικής βούλησης - και ούτως ή άλλως έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων επιφέροντας την έκδοση ”απολογητικών” ανακοινώσεων εκ μέρους του οργανισμού.

Αντιθέτως, αναφέρουν γνώστες της αγοράς, η κατάθεση της πρότασης αυτής φανερώνει ότι η ”βιασύνη” για τη σύναψη ”προνομιακής” συμφωνίας με την RWE ουσιαστικά στερεί από τη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διεκδικήσει περισσότερο επωφελείς για την ίδια συμφωνίες, με ανοιχτές επίσημες διαδικασίες στη διεθνή αγορά.

Κάτι που, όπως τονίζουν, θα έπρεπε να επιδιώξει εξαρχής μια εταιρία που εξακολουθεί να ανήκει πλειοψηφικά στον κρατικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v