Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Ελλήνων τραπεζιτών για την κρίση

Δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στις αγορές οι Έλληνες τραπεζίτες, τονίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει το πλήρες μέγεθος του προβλήματος αλλά και τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική οικονομία. Τι δηλώνουν οι κ. Καραμούζης, Προβόπουλος και Κολλίντζας.

Δηλώσεις Ελλήνων τραπεζιτών για την κρίση
Μολονότι γίνεται προσπάθεια να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας μέσα στο κλίμα πανικού που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις αγορές, οι Έλληνες τραπεζίτες με δηλώσεις τους δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα.

Και μια βασική πηγή αυτής της ανησυχίας προέρχεται από το γεγονός της ελλιπούς ενημέρωσης, σχετικά με το μέγεθος του ”κακού”.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο euro2day.gr ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank - Ergasias, κ. Νίκος Καραμούζης, ”είναι ασαφές ακόμα το διεθνές περιβάλλον. Ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει ακόμα το μέγεθος του προβλήματος. Η χθεσινή αντίδραση σηματοδοτεί την ύπαρξη πολύ σοβαρού προβλήματος, τις διαστάσεις του οποίου ακόμα δεν γνωρίζουμε. Λείπει ακόμα η πλήρης ενημέρωση για το τι ακριβώς γίνεται”.

Όλοι, επίσης, συμφωνούν ως προς την προέλευση του προβλήματος. ”Προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου η οικονομία έχει περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση”, λέει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Προβόπουλος. Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας στο euro2day.gr αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας.

Λέει χαρακτηριστικά: ”Παρ’ όλα αυτά δεν είμαι εντελώς απαισιόδοξος. Απλώς, πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι δύσκολο, αλλά από το δεύτερο και μετά θα αρχίσει να σημειώνεται ήπια ανάκαμψη”.

Κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν οι κεντρικές τράπεζες, με τη στάση που θα κρατήσουν σε θέματα όπως αυτό των επιτοκίων, της παροχής ρευστότητας κ.λπ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής, κ. Τρύφωνα Κολλίντζα, ”η στάση την οποία έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σωστή. Πολλά θα κριθούν γενικότερα από τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών. Αρχίζουμε πάντως να βλέπουμε παρενέργειες και στην καταναλωτική πίστη κι αυτό είναι ανησυχητικό”.

Γ. Μαντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v