Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε bear market 43 κορυφαίες αγορές της υφηλίου

Σχεδόν το 50% των κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών του κόσμου έχει, ήδη, εισέλθει σε ”bear market”, καθώς συσσωρεύονται οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ & για διάχυσή της σε όλη την παγκόσμια οικονομία.

Σε bear market 43 κορυφαίες αγορές της υφηλίου
Σχεδόν το 50% των κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών του κόσμου έχει, ήδη, εισέλθει σε ”bear market”, καθώς συσσωρεύονται οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και για ”διάχυσή” της σε όλη την παγκόσμια οικονομία.

Η πτώση υψηλότερα του 3% για τον MSCI World στη συνεδρίαση της Δευτέρας οδήγησε σε ”bear market” χρηματιστηριακούς δείκτες από τη Γαλλία έως το Μεξικό και από την Ιταλία έως το Βιετνάμ, με την πτώση τους να ξεπερνά το 20% από το ιστορικό υψηλό που είχαν κατακτήσει.

Δεδομένης της πορείας, αυτή τη στιγμή, των futures της Wall Street, καθίσταται φανερό ότι οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξαιρετικά σκληρές συνθήκες στη σημερινή συνεδρίαση.

Τράπεζες όπως η UBS και η Bank of China βρέθηκαν στην αιχμή της πτώσης, με το σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου να ”βλέπει” την αξία κεφαλαιοποίησής του να βυθίζεται, ενώ σχεδόν κανένας επιχειρηματικός τομέας δεν κατόρθωσε να ”γλιτώσει” τις απώλειες.

Αναζητώ απεγνωσμένα έναν καταλύτη ο οποίος θα βοηθήσει στην αντιστροφή των τάσεων”, σημειώνει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο κ. Bob Parker, διαχειριστής κεφαλαίων 600 δισ. δολαρίων στην Credit Suisse Asset Management, ”αυτό που θα μπορούσε να σώσει τις αγορές είναι μία απόδειξη ότι οι απομειώσεις ενεργητικού έχουν ”περάσει”. Η κατάσταση στις αγορές είναι το λιγότερο απελπιστική”.

---Επιστροφή στον Σεπτέμβριο του 2001

Ουσιαστικά οι αγορές επιστρέφουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο του 2001, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, με τον DJ Stoxx 600 να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% σε περίοδο 12 μηνών.

Σε χαμηλό έξι ετών και ο μέχρι πρότινος ”ανθεκτικός” Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτή τη στιγμή ο MSCI World βρίσκεται 17% χαμηλότερα από το ρεκόρ που κατέκτησε στις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή μία ανάσα από την ”bear market”.

Βάσει στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg οι ”αρκούδες κυριαρχούν” στις αγορές Αργεντινής, Αυστραλίας, Αυστρίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Χιλής, Κολομβίας, Κύπρου, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρίας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Μεξικού, Ναμίμπια, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Περού, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σιγκαπούρης, Ισπανίας, Σουηδίας, Ελβετίας, Σρι Λάνκα, Τουρκίας, Βενεζουέλας και Βιετνάμ.

--- Αγοραστικές ευκαιρίες

Παρά τον πανικό που επικρατεί στις αγορές, καθίσταται σαφές –εάν, φυσικά, κάποιος κατορθώσει να διατηρήσει την ψυχραιμία του στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί– ότι οι αγοραστικές ευκαιρίες δεν λείπουν.

Το P/E διαπραγμάτευσης του MSCI World διαμορφώνεται στο 14,1, δηλαδή είναι το χαμηλότερο από το 1995, βάσει στοιχείων του Bloomberg, ενώ το αντίστοιχο του DJ Stoxx 600 φτάνει στο 10,7, δηλαδή το χαμηλότερο τουλάχιστον από το 2002.

Σ.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v