Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Ευκαιρίες σε περίοδο bear market

Σε διαδικασία bear market για το επόμενο 18μηνο θα βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της στις 4/2 (”European Strategy: The Nature of Bear Market Rallies: Playing With Fire?”), προσθέτοντας όμως ότι οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν το bear market rally.

Morgan Stanley: Ευκαιρίες σε περίοδο bear market
Σε διαδικασία bear market για το επόμενο 18μηνο θα βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της στις 4/2 (”European Strategy: The Nature of Bear Market Rallies: Playing With Fire?”), προσθέτοντας όμως ότι οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν το bear market rally.

Το ”βασικό θέμα” για τις αγορές εντός των επόμενων 6-18 μηνών δεν είναι άλλο από τις συνέπειες της bear market: Ύφεση κερδοφορίας, υποχώρηση της μόχλευσης, χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων αλλά και πληθωρισμού.

Παράλληλα οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία σαφώς θα ενταθούν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε έναν κύκλο ύφεσης.

Αποτέλεσμα του άνωθεν συνδυασμού είναι η Morgan Stanley να προτιμά για το μοντέλο χαρτοφυλακίου της στην Ευρώπη μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, αμυντικούς κλάδους και ήπια μόχλευση. Όλα τα παραπάνω σε διάστημα 12μήνου.

-- Το bear market rally

Μπορεί σε στρατηγικό επίπεδο οι αναλυτές της Morgan Stanley να δηλώνουν ”συγκρατημένοι”, όμως τονίζουν ότι σε ορίζοντα 3 έως 6 μηνών αναμένουν πως θα καταγραφεί σαφές bear market rally.

Η εξαιρετικά απαισιόδοξη οπτική των αγορών, οι χαμηλές αποτιμήσεις και οι επιθετικές κινήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές αποτελούν τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα στηριχτεί η έκρηξη ανόδου.

Το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο οφείλουν να αποκτήσουν οι επενδυτές είναι η υπομονή αλλά και η αντίληψη του σωστού timing εισόδου και εξόδου από τις αγορές.

Ενδεχόμενο βιασύνης μπορεί να ”μετατραπεί” σε οδυνηρές απώλειες και ως εκ τούτου, αλλά και με δεδομένο ότι η μεταβλητότητα θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών μέσα στην επόμενη 2ετία, καλό θα ήταν οι επενδυτές να μην είναι υπεραισιόδοξοι, αλλά ούτε και απόλυτα απαισιόδοξοι.

-- Τα τρία βασικά σενάρια

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου. Σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία βρεθεί σε ”ήπια ύφεση” -κάτι για το οποίο οι οικονομολόγοι της Morgan είναι βέβαιοι, αλλά οι χρηματιστηριακοί αναλυτές της το αμφισβητούν– τότε το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορούν να διαμορφωθούν οι αγορές έχει, ήδη, καταγραφεί τον Ιανουάριο.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ”βαριά ύφεση” -κάτι το οποίο προβλέπουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές του οίκου– με τα γνωστά συνεπακόλουθα για τη διεθνή οικονομία, τότε η bear market ”καλά κρατεί”.

Υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, αυτό του ”Αρμαγεδώνα”, το οποίο δεν συμμερίζονται οι χρηματιστηριακοί αναλυτές της Morgan Stanley, αλλά -όπως αναφέρεται- μάλλον το πιστεύουν οι επενδυτές, βάσει του οποίου ο ”πάτος” δεν έχει έρθει ακόμη για τις διεθνείς αγορές.

--Προηγούμενα bear market rallies

Η ”φύση” των bear market rallies, όπως καταγράφεται από τους αναλυτές της Morgan Stanley, μπορεί να αποτελέσει ”οδηγό” για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το τρέχον bear market rally πιθανώς να ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου, όταν η διόρθωση είχε φτάσει στο 21% και βρισκόμαστε, ήδη, σε bear market ένα 8μηνο.

Άλλωστε το χρονικό διάστημα στο οποίο ξεκινά ένα bear market rally είναι συνήθως έπειτα από ένα έτος παραμονής σε bear market και αφού έχει επέλθει διόρθωση από 20% έως και 45%.

Από το 1970 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί εννέα bear market rallies, με μέση διάρκεια τέσσερις μήνες και μέση άνοδο για τις μετοχές στο 21%.

Είθισται τα bear market rallies να στηρίζονται στην ελπίδα ότι οι ”επιθέσεις” από τις ρυθμιστικές αρχές και τα μέτρα που αυτές λαμβάνουν τελικά θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v