Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 35% στα κέρδη του ομίλου (351 εκατ.)

Σε € 351 εκ. ανήλθαν τα Ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη (Net Income) για το 2007 αυξημένα κατά 35% σε σχέση με το 2006 και τα οποία αντιστοιχούν σε € 1,15 ανά μετοχή (EPS). Τι ειπώθηκε στο conference call.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 35% στα κέρδη του ομίλου (351 εκατ.)
Σε € 351 εκ. ανήλθαν τα Ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη (Net Income) για το 2007 αυξημένα κατά 35% σε σχέση με το 2006 και τα οποία αντιστοιχούν σε € 1,15 ανά μετοχή (EPS).

Αντίστοιχα, τα Ενοποιημένα Κέρδη πριν από χρηματοοικονομικά έξοδα, φόρους και αποσβέσεις (EBITDA) ανήλθαν στα € 617 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 23%.

Τα ”συγκρίσιμα” κέρδη (αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις των τιμών στα αποθέματα) (clean EBITDA) διαμορφώθηκαν στα € 458 εκ., μειωμένα κατά 13%.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τελικό μέρισμα ύψους € 0,35 ανά μετοχή το οποίο, σε συνδυασμό με το προμέρισμα των € 0,15 που έχει ήδη καταβληθεί, διαμορφώνει το συνολικό μέρισμα χρήσης σε € 0,50 ανά μετοχή και την μερισματική απόδοση σε 5,1% (με βάση το χθεσινό κλείσιμο της τιμής της μετοχής).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 8 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το 2007 αναμένονταν στα 341 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31%.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 32% στο δ’ τρίμηνο, στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση του τζίρου διαμορφώνεται στο 5% για το σύνολο της ετήσιας χρήσης, στα 8,5 δισ. ευρώ.

Σημαντικά αυξημένα, κατά 149%, εμφανίζονται και τα EBITDA δ’ τριμήνου, στα 173 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα € 86 εκ., αυξημένα κατά 90% ενώ τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,28 ευρώ.

Τα συγκρίσιμα EBITDA εμφανίζονται μειωμένα κατά 23% στο δ’ τρίμηνο, στα 66 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, η απόδοση επενδεδυμένων Κεφαλαίων (ROACE 12μήνου) διαμορφώνεται στο 11% ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE 12μήνου) στο 14%.

Οι καθαρές ταμειακές ροές (Free Cash Flow) έφθασαν τα € 240 εκ., λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας, των μειωμένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης και τις χαμηλότερες αποδόσεις φόρων.

Τι ειπώθηκε στο conference call

O νέος διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, κ. Γιάννης Κωστόπουλος έδωσε μια πρώτη γεύση από τον σχεδιασμό της εταιρίας, ο οποίος θα ανακοινωθεί επίσημα τον Απρίλιο.

Όπως ανέφερε, τα ΕΛΠΕ θα επικεντρωθούν στις βασικές δραστηριότητες, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και προχώρώντας σε εξαγορες που προσθέτουν αξία.

Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι θα είναι ανελέητος με τις μη βασικές δραστηριότητες που υποαποδίδουν.

Παράλληλα, τόνισε ότι εξετάζει την αγορά για πιθανές ευκαιρίες, όμως θα περιμένει ομαλοποίηση των τιμών.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του 2007, ο διευθύνων σύμβουλος εξήγησε ότι η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ έπληξε τα EBITDA, ενώ οι υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές άσκησαν πιέσεις στα περιθώρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v