Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οταν σας κτυπά την πόρτα η... εφορία

Αν σας χτυπήσει την... πόρτα η εφορία είτε για προσωρινό είτε για τακτικό έλεγχο, θυμηθείτε ότι προηγουμένως έχετε δικαίωμα ενημέρωσης. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση εγχειριδίου με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο των φορολογουμένων όσο και των ελεγκτικών οργάνων.

Οταν σας κτυπά την πόρτα η... εφορία
της Ελενας Λάσκαρη

Αν σας χτυπήσει την ...πόρτα η εφορία είτε για προσωρινό είτε για τακτικό έλεγχο, θυμηθείτε ότι προηγουμένως έχετε δικαίωμα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση εγχειριδίου με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο των φορολογουμένων όσο και των ελεγκτικών οργάνων.

Στο εγχειρίδιο θα βρείτε όλες τις προβλεπόμενες από τις σχετικές διατάξεις δυνατότητες για τα αποτελέσματα του ελέγχου, κυρώσεις και ποινές αλλά και πληροφορίες για συμβιβασμό με την εφορία, όπως άλλωστε και τις πρόσφατες διατάξεις που οδηγούν σε φορολογική ”ασυλία” στην περίπτωση συνεργασίας για την αποκάλυψη επίορκων υπαλλήλων ή για την απαλλαγή από τον έλεγχο των νέων επιτηδευματιών.

Ο εφοριακός υπάλληλος έχει την υποχρέωση να σας δώσει το εγχειρίδιο επί αποδείξει κατά την πρώτη ημέρα του ελέγχου στις περιπτώσεις προσωρινού και τακτικού ελέγχου, για την ενημέρωσή τους, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ελεγκτικής διαδικασίας.

Το παραπάνω εγχειρίδιο θα αναρτηθεί στο site της δ/νσης ελέγχου στο Διαδίκτυο http://www.de9.gr καθώς και στο εσωτερικό δίκτυο (intranet) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://10.16.59.100 και θα επικαιροποιείται στις περιπτώσεις που προκύπτουν ουσιαστικές αλλαγές επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Μπορείτε να το διαβάσετε στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Αν πάλι θέλετε κωδικοποίηση των δικαιωμάτων σας που απορρέουν από τον τελευταίο φορολογικό νόμο, σημειώστε ότι:

* Μείωση φόρων και προστίμων. Στην περίπτωση ελέγχου έχετε τη δυνατότητα, μέσα σε δέκα μέρες από την πρόσκληση ελέγχου, να αναγνωρίσετε οικειοθελώς τυχόν παρατυπίες σας υποβάλλοντας αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να πετύχετε μείωση έως και στο μισό των πρόσθετων φόρων λόγω εκπρόθεσμης υποβολής και των τυχόν προστίμων στο 1/5. Η δυνατότητα αυτή περιλαμβάνει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών γενικά φορολογιών, τελών και εισφορών, για τις οποίες προβλέπεται η διενέργεια προσωρινού ή τακτικού φορολογικού ελέγχου.

Εάν ο φορολογούμενος αποφασίσει να κάνει χρήση της πιο πάνω δυνατότητας, θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ τις σχετικές δηλώσεις που επιθυμεί με τη φορολογητέα ύλη που εκτιμά ότι θα πρέπει να περιληφθεί σε αυτές, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την επίδοση σε αυτόν της προβλεπόμενης πρόσκλησης, η οποία και θα πρέπει να επιδεικνύεται κατά την υποβολή των δηλώσεων, φωτοαντίγραφο δε αυτής θα επισυνάπτεται σε κάθε δήλωση. Η παραπάνω προθεσμία αρχίζει την επόμενη ημέρα από εκείνη κατά την οποία θα επιδοθεί η πρόσκληση, εφόσον δε η ημέρα λήξης της είναι αργία, αυτή παρατείνεται μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση ανταπόκρισης του φορολογούμενου και υποβολής σχετικών δηλώσεων, οι προβλεπόμενοι πρόσθετοι φόροι επί εκπρόθεσμων δηλώσεων μειώνονται στο 1/2 (από 1,5% σε 0,75% ή από 1% σε 0,5%, προκειμένου για φορολογία εισοδήματος και από 2,5% σε 1,25% ή από 1,5% σε 0,75%, προκειμένου για ΦΠΑ, για φόρο κύκλου εργασιών, για παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, για τέλη και εισφορές, για κάθε μήνα καθυστέρησης, ανάλογα με τη χρήση κ.λπ.).

* Ευνοϊκή μεταχείριση νέων επιτηδευματιών. Στις περιπτώσεις παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από πλευράς νέων επιτηδευματιών που αφορούν στις τρεις πρώτες διαχειριστικές περιόδους από την έναρξη της δραστηριότητάς τους δεν επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα ΚΒΣ ούτε τα βιβλία και τα στοιχεία που χαρακτηρίζονται ανεπαρκή εκ των παραβάσεων αυτών, ανεξαρτήτως του είδους και της έκτασης της παράβασης.

Δεν επιβάλλονται επίσης για τις τρεις πρώτες διαχειριστικές περιόδους από την έναρξη της δραστηριότητάς τους οι προβλεπόμενοι επί ανακρίβειας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρόσθετοι φόροι, στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η ανακρίβεια οφείλεται στον μη ορθό κατά τις ισχύουσες διατάξεις λογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις δηλώσεων που προβλέπονται ρητά στον νόμο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή των αναφερόμενων στις προηγούμενες παραγράφους ευεργετημάτων στους νέους επιτηδευματίες είναι να μην έχει γίνει αποδεδειγμένα προηγούμενη γραπτή υπόδειξη στον επιτηδευματία από οποιονδήποτε γενικά φορολογικό έλεγχο ή από φορολογική αρχή (ΔΟΥ, ελεγκτικό κέντρο, ΥΠΕΕ, ειδικό συνεργείο προληπτικού ελέγχου κ.λπ.) αναφορικά με την ορθή εφαρμογή των οικείων, κατά περίπτωση, φορολογικών διατάξεων.

Εφόσον διαπιστωθεί η επανάληψη από τον νέο επιτηδευματία των παραβάσεων και παρατυπιών, αν και είχε προηγηθεί αποδεδειγμένα γραπτή σχετική υπόδειξη, θα εφαρμόζονται πλέον οι υφιστάμενες γενικές διατάξεις. Διευκρινίζεται σχετικά ότι επανάληψη παράβασης υφίσταται όταν διαπράττεται ίδια ακριβώς παράβαση ή παρατυπία με τη διαπιστωθείσα για πρώτη φορά.

* Κίνητρα για αποκάλυψη επίορκων υπαλλήλων. Προβλέπεται η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους να αποκαλύπτουν πράξεις δωροδοκίας, οι οποίες θα πρέπει να πιστοποιούνται με τη συμμετοχή αστυνομικής ή άλλης αρμόδιας αρχής, με την απαλλαγή τους στις περιπτώσεις αυτές από τα πρόστιμα, με προσαυξήσεις και ποινικές κυρώσεις για τις παραβάσεις εκείνες για τις οποίες επιδίωξη ήταν μέσω της παροχής ανταλλάγματος η συγκάλυψη.

Προβλέπεται, παράλληλα ,ειδικά επί επιτηδευματιών η απαλλαγή του καταγγέλοντα επιτηδευματία από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο για την τρέχουσα κατά τον χρόνο της δωροδοκίας χρήση και για τις δύο επόμενες συνεχόμενες αυτής, με εξαίρεση τις περιπτώσεις χρήσεων για τις οποίες διαπιστώνονται ουσιαστικές παραβάσεις ΚΒΣ από οποιονδήποτε άλλο πλην του τακτικού έλεγχο (π.χ. από προληπτικό έλεγχο κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v