Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Fed στην αγορά με 200 δισ. δολάρια

Σε δημοπρασία αμερικανικών ομολόγων αξίας 200 δισ. δολαρίων προχωρά η Fed, ενώ ενισχύει τα currency swap lines με τις ΕΚΤ και Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στα 30 και 6 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Παρέμβαση Fed στην αγορά με 200 δισ. δολάρια
Σε δημοπρασία αμερικανικών ομολόγων αξίας 200 δισ. δολαρίων προχωρά η Fed, ενώ ενισχύει τα currency swap lines με την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στα 30 και 6 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η νέα παρέμβαση της Fed δείχνει ότι οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, με την αποστράγγιση να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του συστήματος. Ταυτόχρονα είναι και η εναλλακτική λύση της τράπεζας, η οποία μπορεί να δράσει στην αγορά με ανάλογο τρόπο όπως μία μείωση επιτοκίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed, προχωρά σε επέκταση του ”Term Securities Lending Facility” μέσω εβδομαδιαίων δημοπρασιών, με πώληση ομολόγων αξίας 200 δισ. δολαρίων σε primary dealers για διάστημα 28 ημερών.

H FED θα δεχθεί ως αντίκρισμα για πρώτη φορά στην ιστορία της χρεόγραφα που θα σχετίζονται με στεγαστικά δάνεια, ενώ οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν από τις 27 Μαρτίου.

Η FED διατηρεί υπό την κατοχή της ομόλογα αξίας περίπου 713 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση των ποσών που θα παράσχει στις προγραμματισμένες δημοπρασίες της για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κίνηση την οποία ακολούθησε σήμερα και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Παράλληλα η ΕΚΤ θα διαθέσει περί τα 15 δισ. δολάρια , η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας περί τα 6 δισ. δολάρια, ενώ η Τράπεζας της Βρετανίας θα διοχετεύσει 20 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v