Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάνε margins, Άτυπα omnibus accounts

Σε ανατροφοδοτούμενο κύκλο πτώσης δείχνουν να εισέρχονται κάποιοι τίτλοι μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς σπάνε margin calls πυροδοτώντας αυτόματες πωλήσεις μετοχών από πλευράς Χρηματιστηριακών.

Σπάνε margins, Άτυπα omnibus accounts
του Χρήστου Κίτσιου

Σε ανατροφοδοτούμενο κύκλο πτώσης δείχνουν να εισέρχονται κάποιοι τίτλοι μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς σπάνε margin calls πυροδοτώντας αυτόματες πωλήσεις μετοχών από πλευράς Χρηματιστηριακών.

Η βίαιη πτώση που καταγράφει κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η τιμή της μετοχής της Λιβάνης και η πίεση που δέχονται οι τίτλοι των Lannet, Μοχλός και ΑΕΓΕΚ οφείλεται στην πρώτη ολοκληρωτικά και στις υπόλοιπες εν μέρει στο ότι ενέχυρα μετοχών βρέθηκαν στο ”κόκκινο” .

Η περίπτωση της μετοχής της Λιβάνης είναι ενδεικτική. Με ελάχιστη προσφορά που βγήκε στον τίτλο λόγω αποεπένδυσης ενός αντικρυστή που είχε στο παρελθόν ασχοληθεί ενεργά με τη μετοχή ξεκίνησε μια βίαιη πτώση η οποία σήμερα απέκτησε και εντυπωσιακό όγκο.

Τι δημιούργησε όμως τις προυποθέσεις με μια πώληση 10 χιλ τεμαχίων να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος η απότιμηση της εταιρείας και τα 2,36 ευρώ (υψηλό της 12/3) να διαπραγματεύεται στα 1,48 ευρώ;

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είχε προηγηθεί η εξάντληση των εφεδρειών του λόμπι που δραστηριοποιούνταν στην μετοχή. Λόμπι που απαρτίζεται από γνωστή από την ενασχόλησή της με τον τίτλο της Ικτίνος, ΑΕΕΔ , και στελέχη δύο χρηματιστηριακών οι οποίες εκτελούν και τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον τίτλο.

Προκειμένου να στηρίξει την απαιτητική αποτίμηση της Λιβάνης και σταδιακά να απεγκλωβισθεί από την μετοχή ο μέτοχος της ΑΕΕΔ σύνηψε σύμφωνα με πληροφορίες δανεισμό με ενέχυρο μετοχές της με προσωπικές εγγυήσεις.

Η απουσία φυσικού αγοραστή στον τίτλο και η αδυναμία του συστήματος να βρει αγοραστές/ διακρατητές είχαν ως αποτέλεσμα οι μικρές πωλήσεις που βγήκαν από στελέχη της εταιρείας ή από αντικρυστή να δράσουν καταλυτικά.

Οι ΑΧΕ ζήτησαν νέες μετοχές για κάλυψη των ενέχυρων που κοκκίνιζαν και ξεκίνησε η πτώση της μετοχής. Σε όλα αυτά δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ καμία ανάμειξη της διοίκησης ή του βασικού μετόχου της εταιρείας με αγορές ή πωλήσεις μετοχών.

Σε ανακοίνωση δε της εταιρείας επισημαίνεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της, τα διευθυντικά στελέχη, και το προσωπικό της, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε εντολή αγοράς ή πώλησης.

Μικρότερες πιέσεις από σπασμένα margin calls υπάρχουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σε τίτλους όπως οι Lannet, ΑΕΓΕΚ, Mοχλός τα οποία όμως αφορούν σε μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές και ως εκ τούτου δεν προκαλούν βίαιη πίεση.

Το ανησυχητικό είναι ότι η πτώση των αποτιμήσεων και η κατάρρευση margin calls αποκαλύπτει πληροφορίες που οδηγούν στην διαπίστωση , εφόσον ισχύουν, ενός ιδιαίτερα σαθρού συστήματος ελλιπώς εποπτευόμενου στην Μικρή Κεφαλαιοποίηση.

Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για λόμπι που παρέχουν bonus διακράτησης μετοχών ανά μήνα εφόσον ο αριθμός μετοχών ξεπερνά τις 50χιλ μετοχές, ή για άλλα που αναζητούν μεγαλοιδιώτες προκειμένου να μοιράσουν χαρτιά άλλων μετοχών παραπέμποντας ουσιαστικά σε άτυπα και παράτυπα omnibus accounts με σκοπό όχι τo σορτάρισμα αλλά την άνοδο των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v