Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει για τράπεζες - κατασκευές με τα ΔΛΠ

Επιμέρους λογιστικές διατάξεις των σήμερα ισχυόντων ελληνικών GAAP με τις αντίστοιχες νέες των Δ. Λ. Π. συγκρίνει και σχολιάζει το μηνιαίο report της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ, καταλήγοντας σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, αναφορικά με την αυριανή εικόνα του λογιστικού τοπίου στην Ελλάδα. Οι σημαντικές αλλαγές για τράπεζες και κατασκευαστικές.

Τι αλλάζει για τράπεζες - κατασκευές με τα ΔΛΠ
Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα βρίσκονται προ των πυλών της ελληνικής αγοράς. Αν και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών οι ελληνικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να δημοσιεύσουν τον ισολογισμό του 2003 σε ΔΛΠ και όχι τις τριμηνιαίες καταστάσεις, η φημολογία για τις επιδράσει της αλλαγής στη λογιστική αποτίμηση διογκώνεται.

Το μηνιαίο report της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥΤ παραθέτει τις επιπτώσεις από την εισαγωγή των ΔΛΠ στην ελληνική αγορά, ανά λογιστικό μέγεθο και τις συγκρίνει με το ισχύον καθεστώς.

Goodwill

Το στοιχείο του goodwill, υπό το καθεστώς των ελληνικών GAAP, δεν απεικονίζεται σαν στοιχείο του ενεργητικού, αλλά αφαιρείται από την καθαρή θέση σαν διαφορά ενοποίησης. Επίσης δεν υπάρχει επίπτωση στα κέρδη εφόσον δεν γίνεται απόσβεση.

Σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα όμως, το goodwill θα αποτελεί στοιχείο ενεργητικού και θα υπόκειται σε απόσβεση σύμφωνα με τη πραγματική αξία ζωής του. Όπως εκτιμά η Κονταλέξης, ο ”νέος” κανονισμός είναι πιθανό να μειώσει τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιριών (λόγω απόσβεσης goodwill), ενώ συγχρόνως να αυξήσει την καθαρή θέση.

Αποτίμηση χαρτοφυλακίου επενδύσεων

Αναφορικά με τις μετοχές, το ισχύον πλαίσιο υπό τα ελληνικά GAAP, προβλέπει τη χαμηλότερη αξία μεταξύ της τιμής κτήσεως και της τρέχουσας, ενώ δίνεται η δυνατότητα παγιοποίησης λογιστικών υποαξιών (όπως είναι τα έξοδα εγκατάστασης) και απόσβεσης σε πέντε έτη ή διαγραφής από την καθαρή θέση.

Η αλλαγή που θα επέλθει με τα ΔΛΠ, προβλέπει τη διάκριση των συμμετοχών σε επενδυτικό (μακροπρόθεσμο) χαρτοφυλάκιο και trading (βραχυπρόθεσμο) χαρτοφυλάκιο. Οι λογιστικές υποαξίες από επενδυτικό χαρτοφυλάκιο θα μειώνουν την καθαρή θέση, ενώ τυχόν υποαξίες από trading, θα μειώνουν τα κέρδη.

Σχετικά με τα ομόλογα που περιέχονται σε χαρτοφυλάκια επενδύσεων, τα ελληνικά GAAP προβλέπουν ότι τα ομόλογα αποτιμώνται στο κόστος κτήσης, ενώ οι τυχόν πραγματοποιηθείσες ζημιές αφαιρούνται υποχρεωτικά από τα κέρδη. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, προβλέπουν αποτύπωση και κατάταξη βάσει τριών κριτηρίων, ενώ και εδώ οι πραγματοποιηθείσες ζημιές αφαιρούνται υποχρεωτικά από τα κέρδη.

Στις τράπεζες, σχολιάζει η Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ, αναμένονται σημαντικές επιδράσεις από τις αλλαγές στην αποτίμηση χαρτοφυλακίου, ανάλογα με τον τρόπο λογιστικού χειρισμού του potfolio. Στο κλάδο των κατασκευών, συνεχίζει το σχόλιο της χρηματιστηριακής, οι πιθανές λογιστικές υποαξίες που δεν αξιοποιούνται, μεταφέρονται στην καθαρή θέση.

Συναλλαγματικές διαφορές δανείων σε ξένο νόμισμα- έξοδα αναδιοργάνωσης

Τα ΔΛΠ προβλέπουν ότι τα παρόμοια δάνεια θα αναγνωρίζονται σαν έξοδο (μία φορά ολόκληρο το ποσό) στη χρήση που έγινε, χωρίς να επιτρέπεται η παγιοποίηση κανενός εξόδου- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αντίθετα, το σημερινό καθεστώς προβλέπει την παγιοποίηση (δηλ. την εγγραφή στο ενεργητικό και όχι αφαίρεση σαν έξοδο) και την απόσβεση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Το μέτρο, εκτιμά το report της Κονταλέξης, θα οδηγήσει σε ”μείωση της κερδοφορίας και της καθαρής θέσης κατά τη χρήση που θα γίνει η εισαγωγή των ΔΛΠ”.



Αξία ακινήτων

Αν και σήμερα, τα ακίνητα αποτιμώνται στην αξία κτήσης, συν τις νόμιμες αναπροσαρμογές, από την αρχή του επόμενου έτους θα πρέπει να γίνεται επιλογή ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την αγοραία αξία, βάσει αποτίμησης ανεξάρτητου εκτιμητή.

Όπως σχολιάζεται, τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τις κατασκευαστικές αναμένεται να εμφανιστούν σημαντικές υπεραξίες που θα προκύψουν από την αποτίμηση με βάση τα ΔΛΠ. Aντίθετα, τα κέρδη δεν θα επηρεαστούν.

Επισφαλείς απαιτήσεις

Για τις επισφαλείς απαιτήσεις, τα ελληνικά GAAP προβλέπουν ότι αυτές προσδιορίζονται με άξονα την φορολογική νομοθεσία, δηλαδή γίνεται απόσβεση, εφόσον η απαίτηση μπορεί να εκπέσει φορολογικά σαν δαπάνη. Σύμφωνα όμως με τα ΔΛΠ, η κάθε εταιρία υποχρεούται να γνωστοποιήσει τη μέθοδο αποτύπωσης και υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ προβλέψεων και διαγραφών (write offs).

Η εξέλιξη αυτή, σχολιάζει η Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ, αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων κατασκευαστικών εταιριών και τραπεζών (επισφαλείς χορηγήσεις), με ανάλογη μείωση της κερδοφορίας. Η επίδραση, προσθέτει, θα είναι μεγαλύτερη το πρώτο έτος εφαρμογής των προτύπων.

Αποσβέσεις

Ενώ οι αποσβέσεις σήμερα γίνονται με βάση τους φορολογικούς συντελεστές, από την αρχή του επόμενου έτους, θα υπολογίζονται βάσει της ωφέλιμης διάρκειας ζωής του περιουσιακού στοιχείου. Η επίδραση εδώ κρίνεται ως ”θετική”, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει καμία μεταβολή στο EBITDA των εταιριών, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν θετικά τα κέρδη και η καθαρή θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v