Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική ανάλυση μέσω διαγραμμάτων Kagi

Τις ξεχωριστές στρατηγικές trading που υπαγορεύουν τα διαγράμματα Kagi, επισημαίνει ο κ. Άγης Χαραλάμπους πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, βάσει των οποίων, όπως επισημαίνει, ελαχιστοποιείται, κατά το δυνατό, το ρίσκο σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Τεχνική ανάλυση μέσω διαγραμμάτων Kagi
του Άγη Χαραλάμπους *

Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς στην πράξη πόσο ισχυρό ”εργαλείο” είναι η Τεχνική Ανάλυση. Ακόμα και ένας ερασιτέχνης του χώρου, μόνο με απλές γνώσεις Τεχνικής Ανάλυσης και χρήσης κάποιου εξειδικευμένου προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, θα μπορούσε να μειώσει το ρίσκο του στις επενδυτικές επιλογές του. **

Αναφέρομαι στα διαγράμματα Kagi, που έχουν τις ρίζες τους στην Ιαπωνία γύρω στο 1870. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος ανάλυσης και διαχείρισης του χρηματιστηριακού ρίσκου.

Οι ξεχωριστές στρατηγικές trading που υπαγορεύουν τα διαγράμματα Kagi, έχουν εφαρμογή και μάλιστα κερδοφόρο μέχρι και σήμερα.

Η χρήση τους επεκτείνεται σε όποιο επενδυτικό ορίζοντα (μακροπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, βραχυπρόθεσμο) και αν επιλέξουμε.

Στο συγκεκριμένο άρθρο κάνουμε λόγο για έναν επενδυτή ο οποίος έχει μακροπρόθεσμες βλέψεις για τις τοποθετήσεις του. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ως επαγγελματίες του χώρου είναι σοφότερο να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη επενδυτική μέθοδο σε συνδυασμό και με άλλα τεχνικά εργαλεία (τεχνικοί δείκτες τάσης, ταλαντωτές, στηρίξεις-αντιστάσεις, κύματα Έλιοτ κ.λ.π.).

Όμως, ακόμη και αν απομονώσουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο (Kagi Charts) θα δούμε ότι τα αποτελέσματα που έχει σε ανοδική και πτωτική τάση είναι πάρα πολύ θετικά. Το μοναδικό μειονέκτημα που έχει είναι ότι δεν ενδείκνυται για περιόδους ατασικές και πλάγιας τάσης. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις μας δίνει λανθασμένα σήματα (whipsaws).

Φυσικά σε περιόδους ατασικές και πλάγιας τάσης ο Τεχνικός Αναλυτής έχει το ”αντίδοτο”: άλλου είδους τεχνικές (π.χ Ταλαντωτές: RSI, Στοχαστικός, Commodity channel index, Trix κ.λ.π.) για τις οποίες θα κάνουμε λόγο σε μελλοντικό άρθρο.

Στο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη (Kagi) είναι εύκολο να παρατηρήσουμε με μια ματιά ότι οι τεχνικές trading των Kagi Charts μας έδωσαν σήμα εξόδου (Go Short) από τις 30/12/1999 (O: 5.359 H: 5.599 L: 5.359 C: 5.535). Από τότε μέχρι και σήμερα, πάντα σε δεδομένα Γενικού Δείκτη, η τεχνική διαγραμμάτων Kagi δεν μας έχει ξαναδώσει σήμα εισόδου (Go Long).

Επαναλαμβάνω ότι στη συγκεκριμένη ανάλυση δεν μιλάμε για συναλλαγές σε μεσοπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις με όσο το δυνατόν ελάχιστο ρίσκο.

Συμπερασματικά, συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και απομονώνοντας το συγκεκριμένο ”τεχνικό εργαλείο” οποιοσδήποτε επενδυτής θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις ζημιογόνες συνέπειες που είχε η τελευταία διετία στο χαρτοφυλάκιό του.

* Πιστοποιημένου Τεχνικού Αναλυτή ECTA (Executive Certified Technical Analyst) από την Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης.

** Δείτε τα διαγράμματα και το συνοδευτικό κείμενο στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v