Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αλλαγές στη διαπραγμάτευση των μετοχών (spread)

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το Δ.Σ. του ΧΑ η πρώτη αξιολόγηση των μετοχών που θα διαπραγματεύονται από τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2003 σε καθεστώς πεντάωρης και τρίωρης διαπραγμάτευσης με βάση το μέσο spread (+/-2%) . Δείτε τις σχετικές λίστες. Τι αποφασίστηκε για το δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι αλλαγές στη διαπραγμάτευση των μετοχών (spread)
Ολοκληρώθηκε σήμερα από το ΧΑ η αξιολόγηση των μετοχών που θα διαπραγματεύονται από τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2003 σε καθεστώς πεντάωρης και τρίωρης διαπραγμάτευσης με βάση το μέσο spread (+/-2%) για το διάστημα 2 Ιανουαρίου 2003 έως 30 Απριλίου 2003.

Παράλληλα, τροποποιήθηκαν οι Βασικοί Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού Δεικτών (δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας), ενώ παραπέμπεται για αργότερα η εφαρμογή του νέου δείκτη ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων.

Στη λίστα με τις μετοχές, που παραμένουν σε καθεστώς πεντάωρης διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται 234 τίτλοι, καθώς είτε το spread είναι έως και 2,09%, είτε διαθέτουν Ειδικό Διαπραγματευή είτε πάλι θα προσλάβουν Ειδικό Διαπραγματευτή εντός του Μαίου (Q&R, Νηρεύς, Σελόντα).

Εξάλλου, στη λίστα της τρίωρης διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται 88 κοινές μετοχές και 19 προνομιούχες.

Παράλληλα, το Δ.Σ. του ΧΑ αποφάσισε την τροποποίηση των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού Δεικτών, σύμφωνα με την από 23/12/2002 απόφασή του για τη δημιουργία δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Ο εν λόγω δείκτης θα αποτελείται, κατ’ ελάχιστο από τις 20 πρώτες μετοχές με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ταχύτητα ή από περισσότερες, εφ’ όσον παρουσιάζουν κυκλοφοριακή ταχύτητα άνω του 300%.

Για τις μετοχές που η κεφαλαιοποίησή τους υπερβαίνει το ποσοστό 8% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών του δείκτη αυτού θα υπολογίζεται συντελεστής στάθμισης, ώστε η συμμετοχή τους να περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.

Ημερομηνία βάσης του δείκτη, ορίζεται η 30η Μαίου 2003 και τιμή εκκίνησης οι 1000 μονάδες.

Όσον αφορά στο νέο δείκτη ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων το Δ.Σ. κρίνει κατ’ αρχή θετική τη δημιουργία ενός τέτοιου δείκτη, όμως προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση θα πρέπει να εξετασθούν, περαιτέρω, τεχνικής φύσεως θέματα.

Οσον αφορά στο spread μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου όλες οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στην 5ωρη συνεχή διαπραγμάτευση.

Ως περίοδος για την πρώτη αξιολόγηση των μετοχών ελήφθη το διάστημα από 2-1-2003 έως 30-4-2003, ενώ για την δεύτερη αξιολόγηση το αντίστοιχο διάστημα θα είναι από 2-5-2003 έως 30-9-2003.

Οι μετοχές για τις οποίες θα εγκρίνει το ΔΣ του ΧΑ έναρξη ειδικής διαπραγμάτευσης στο μεταβατικό στάδιο του Μαΐου 2003, θα ενταχθούν, από την συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2003, στη συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών ανεξάρτητα από το spread συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, το 96,17% των συναλλαγών για την περίοδο 1/1-30/4/2003 αποτελείται από μετοχές οι οποίες θα διαπραγματεύονται στην 5ωρη συνεχή διαπραγμάτευση, ενώ η κεφαλαιοποίηση αυτών των μετοχών ανέρχεται στο 94,64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ για την ίδια περίοδο.

Το 2,95% των συναλλαγών και 4,80% της κεφαλαιοποίησης αντιστοίχως, αποτελείται από μετοχές οι οποίες θα ενταχθούν στην 3ωρη συνεχή διαπραγμάτευση από την συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2003.

Επίσης, μετοχές που θα διαπραγματεύονται ήδη στη συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών (μετά δηλ. την συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2003) θα μεταφέρονται στη πεντάωρη συνεχή διαπραγμάτευση εφόσον συναφθεί σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεξαρτήτως του μέσου ημερησίου ανοίγματος τιμών τους (spread).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει το ΧΑ, η ημερομηνία ένταξης της μετοχής στην πεντάωρη συνεχή διαπραγμάτευση θα είναι η ημερομηνία από την οποία, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΔΣ του ΧΑ, θα ξεκινήσει η ειδική διαπραγμάτευση επί της μετοχής.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στον Γενικό Δείκτη της Κύριας & Παράλληλης Αγοράς, στους κλαδικούς Δείκτες και στους Δείκτες FTSE/ASE, θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μετοχές του πίνακα 1 - όπως τυχόν θα συμπληρωθεί λόγω των ανωτέρω - μέχρι την ημερομηνία συνεδρίασης της Επιτροπής Δεικτών.

Συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών, 11πμ έως 4μμ, θα έχουν οι μετοχές με spread συνεδρίασης μικρότερο ή ίσο των δύο ποσοστιαίων μονάδων το οποίο είναι το ετήσιο καθοριζόμενο όριο για το 2003, ενώ συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών σε δυο περιόδους, από 11πμ έως 11:30πμ και από 1:30μμ έως 4μμ, θα έχουν οι μετοχές με spread συνεδρίασης μεγαλύτερο των δυο ποσοστιαίων μονάδων.

Μεταξύ των δυο αυτών περιόδων, στο σύστημα θα συγκεντρώνονται εντολές αγοράς και πώλησης προκειμένου με την έναρξη της δεύτερης περιόδου να προσδιορίζεται η τιμή εκκίνησης ανά μετοχή (διαδικασία preopening).

* Δείτε τους πίνακες με τις μετοχές που θα διαπραγματεύονται σε καθεστώς πεντάωρης και τρίωρης διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v