Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Υψηλότερα ο πληθωρισμός μετά το 2004

Ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προβλέπει από το 2004 η ΕΚΤ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή της του Νοεμβρίου, στην οποία επαναλαμβάνεται η άποψη ότι οι βραχυπρόθεσμη κίνδυνοι παραμένουν ”εξισορροπημένοι”. Για την Ελλάδα επισημαίνεται ο μικρός βαθμός απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΚΤ: Υψηλότερα ο πληθωρισμός μετά το 2004
Ευνοϊκή εμφανίζεται η μεσοπρόθεσμη προοπτική της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη, δεδομένης και της ήπιας ανάκαμψης της οικονομίας της περιοχής αλλά και των οριακών αυξήσεων των τιμών των εισαγωγών, αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του Νοεμβρίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η αύξηση των έμμεσων φόρων το 2004 από πολλά κράτη-μέλη της περιοχής, ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων, τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημαντική πρόοδος παρατηρείται στην πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία έχει τεθεί σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή, ενδείξεις ενδυνάμωσης εμφανίζει και η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέσα από τα πρόσφατα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τους δείκτες οικονομικών δεικτών (leading indicators). Δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης προεξοφλούν τα μέλη της ΕΚΤ από το 2004.

”Οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του ευρώ μπορούν να αντισταθμιστούν μέσα από την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και της Ευρωζώνης, αλλά και από τη βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών της περιοχής”, επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ προστίθεται ότι ”γι’ αυτό άλλωστε οι προοπτικές των επενδύσεων παρουσιάζουν τάσεις βελτίωσης, δεδομένου και του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων και των προσπαθειών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στο μέτωπο της κερδοφορίας τους”.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, παρά το ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που υπονομεύουν την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένουν εξισορροπημένοι, οι ανισορροπίες που παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου προκαλούν μακροπρόθεσμο προβληματισμό.

Όπως πάντως εκτιμούν αναλυτές, η συγκεκριμένη έκθεση προοιωνίζει τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα για αρκετό καιρό.

Τέλος, ας σημειωθεί πάντως, ότι στην έκθεση της ΕΚΤ τονίζεται πως η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν τον μικρότερο βαθμό απελευθέρωσης στην αγορά ηλεκτρισμού ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v