Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμαρτυρία καταναλωτών για τις ADSL του ΟΤΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν 2.198 καταναλωτές για τα μηνιαία πάγια που χρεώνει ο ΟΤΕ για τη χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων ADSL με το Διαδίκτυο. Όπως επισημαίνουν, οι χρεώσεις αλλά και οι υπηρεσίες εμφανίζουν υπολογίσιμη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Διαμαρτυρία καταναλωτών για τις ADSL του ΟΤΕ
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν 2.198 καταναλωτές για τα μηνιαία πάγια που χρεώνει ο ΟΤΕ για τη χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων ADSL με το Διαδίκτυο. Το ζήτημα είναι πολυδιάστατο, όπως τονίζεται στην επιστολή, αλλά οι πιο βασικές πτυχές του εστιάζονται στην απόκλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των χρεώσεων από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δυστυχώς, η Ελλάδα αποτελεί την ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. σε απόλυτους όρους ADSL χρεώσεων, επισημαίνεται στην επιστολή.

Η διαφορά αυτή γίνεται εντονότερη εάν ληφθεί υπόψη το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Στην ελληνική περίπτωση, μία σύνδεση ADSL περιλαμβάνει πάγιο που πληρώνει κάθε καταναλωτής άμεσα στον ΟΤΕ και το κόστος του εκάστοτε παροχέα σύνδεσης με το Διαδίκτυο (Internet Service Provider).

Βασικός λόγος για το υψηλό κόστος των χρεώσεων ADSL στην Ελλάδα αποτελεί η άμεση χρέωση παγίων από τον ΟΤΕ προς τους χρήστες ADSL, τα οποία καταλαμβάνουν -κατά μέσο όρο- το 40% με 50% του συνολικού μηνιαίου κόστους που καλείται να πληρώσει ένας καταναλωτής για τη χρήση ADSL οποιασδήποτε ταχύτητας.

Σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, παρατηρείται πως μόνο το μηνιαίο πάγιο του ΟΤΕ, σε οποιαδήποτε κατηγορία ταχύτητας, υπερκαλύπτει τη συνολική χρέωση που πληρώνουν οι καταναλωτές των υπόλοιπων κρατών.

Για παράδειγμα, μία σύνδεση ταχύτητας 2048 kbps στην Αίγυπτο κοστίζει συνολικά 92 ευρώ μηνιαίως, ενώ στην Ελλάδα διατίθεται μόνο μέχρι 1024 kbps (το 50% της παραπάνω σύνδεσης) και μόνο το πάγιο ΟΤΕ κοστίζει 63,90 ευρώ! Αντίστοιχα, στην Πολωνία μία σύνδεση ταχύτητας 1024 kbps κοστίζει 19,9 ευρώ συνολικά, ενώ στην Ελλάδα μόνο το πάγιο του ΟΤΕ κοστίζει 63,90 ευρώ!

Το αντίστοιχο θα συνέβαινε αν στη σταθερή τηλεφωνία πληρώναμε στην Ελλάδα μόνο για το πάγιο περισσότερα απ’ όσα πληρώνει ο μέσος Ευρωπαίος για όλα του τα τηλεφωνήματα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v