Ποιοι χρήζουν ψυχιατρικής συνδρομής...

Σε κάποια μέρη του κόσμου το κράτος φροντίζει να στείλει ψυχίατρο στον παίκτη εκείνον του ποδοσφαιρικού στοιχήματος που χάνει για πολλές φορές απανωτά τα λεφτά του. Επειδή ο άρρωστος δεν παραδέχεται ότι είναι ασθενής, μεριμνεί για την προστασία του το ίδιο το κράτος. Μήπως θα πρέπει να εισαγάγουμε έναν ανάλογο θεσμό και στις χρηματιστηριακές αγορές;

Ποιοι χρήζουν ψυχιατρικής συνδρομής...
Σε κάποια μέρη του κόσμου το κράτος φροντίζει να στείλει ψυχίατρο στον παίκτη εκείνον του ποδοσφαιρικού στοιχήματος που χάνει για πολλές φορές απανωτά τα λεφτά του.

Επειδή ο άρρωστος δεν παραδέχεται ότι είναι ασθενής, μεριμνεί για την προστασία του το ίδιο το κράτος. Μήπως θα πρέπει να εισαγάγουμε έναν ανάλογο θεσμό και στις χρηματιστηριακές αγορές;

Οι μεγαλύτερες ζημίες προκλήθηκαν σε όσους πίστεψαν ότι οι μέθοδοι του 1999 θα συνέχιζαν να έχουν διάρκεια. Όσοι, λοιπόν, το πίστεψαν, επέμειναν και δεν επωφελήθηκαν στο ελάχιστο από το πάρτι που στήθηκε στα blue chips.

Κατά καιρούς η περιφέρεια τους έδινε ελπίδες και τόνωνε την αυτοπεποίθησή τους, αλλά στο τέλος της σεζόν ήσαν φτωχότεροι από ό,τι στο τέλος της αμέσως προηγούμενης.

Η περιφέρεια αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο γρίφο για τη Σοφοκλέους. Την 1η Δεκεμβρίου ξεκινάει η νέα αγορά και οι μετοχές της περιφέρειας επιστρέφουν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης της δεκαετίας του ’90.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτό θα τις ωφελήσει ή όχι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι μικρές εταιρίες μπορούν να ωφεληθούν. Ναι, αλλά ποιες εταιρίες;

Είναι λάθος να βάζουμε όλες τις εταιρίες της δεύτερης ταχύτητας στο ίδιο τσουβάλι. Κάποιους τους βολεύει αυτό, αλλά η λογική αυτή έχει αποδειχτεί πολλές φορές καταστρεπτική.

Αυτοί που πρέπει να ωφεληθούν είναι οι μικρές εταιρίες που έχουν καλά οικονομικά στοιχεία και με τη βοήθεια του χρηματιστηρίου μπορούν τα στοιχεία αυτά να τα κάνουν ακόμη καλύτερα.

Να μεγαλώσουν και να διεκδικήσουν κάποια στιγμή την είσοδό τους στη Μεγάλη Αγορά. Θα είναι τεράστιο το κέρδος για τους μετόχους, αλλά και για την εθνική οικονομία.

Οι εταιρίες είναι στο χρηματιστήριο για να μπορούν να αντλούν φθηνά κεφάλαια για την ανάπτυξή τους και όχι για να παίζουν οι βασικοί τους μέτοχοι πόκερ στην πλάτη του επενδυτικού κοινού.

Όσοι, λοιπόν, επιμένουν να παίζουν χαρτιά σε τραπέζια όπου οι ”καρχαρίες” έχουν σημαδέψει την τράπουλα, χρειάζονται πράγματι τη συνδρομή του κράτους. Και μάλιστα επειγόντως...

Τα λέμε αυτά διότι άρχισαν και πάλι να κυκλοφορούν στην αγορά σενάρια επί σεναρίων για νεκρανάσταση νεκρών. Πρόκειται για τη μεταφορά της μεταφυσικής στη χρηματιστηριακή τέχνη!

Αυτός ο οποίος προσπαθεί να βγάλει χρήματα από μία μετοχή η οποία αποδεδειγμένα έχει στο παρελθόν γίνει καρυδότσουφλο στα χέρια των λόμπι, πιστεύει, προφανώς, ότι είναι πιο έξυπνος και πιο δυνατός από εκείνους που γνωρίζουν καλά τα σημάδια της τράπουλας! Ε, δεν χρειάζεται βοήθεια;

Θα μου πείτε, σε ελεύθερη αγορά ζούμε και ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Κι ότι ακόμη και ο πιο συντηρητικός επενδυτής έχει το δικαίωμα να ”τζογάρει” πού και πού σε ακραία χρηματιστηριακά φαινόμενα. Συμφωνούμε απόλυτα.

Γι’ αυτό και προτείνουμε να αντιγράψουμε το μοντέλο του ποδοσφαιρικού στοιχήματος. Δηλαδή, το κράτος να προσφέρει τη βοήθεια επιστημόνων στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος ασχολείται επί μακρό χρονικό διάστημα με τις αγορές και μόνο χάνει, την ώρα που οι υπόλοιποι επενδυτές κερδίζουν...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v