Κομισιόν: Πάνω από το 3% το έλλειμμα έως το 2007

Χαμηλότερη είναι η τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού επί του ΑΕΠ. Η Κομισιόν περιμένει έλλειμμα 3,7% από 4,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη για το 2005 και 3,8% από 4,4% το 2006.

Κομισιόν: Πάνω από το 3% το έλλειμμα έως το 2007
της Έλενας Λάσκαρη

Πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ θα παραμείνει το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα έως και το 2007 στο βαθμό που δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Η εκτίμηση αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, η οποία ως γνωστόν ζητεί μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν στην έκθεσή της εκτιμά ότι φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,7%, στο βαθμό που εγκριθεί από τη Eurostat η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος επίτροπος Joaquin Almunia.

Στην αντίθετη περίπτωση (απόρριψης του αιτήματος), το έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ. Η τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας αφορά σε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ φέτος, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τιτλοποιήσεις.

Για το 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιορίζει το έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ έναντι 2,6% που προβλέπει ο ελληνικός προϋπολογισμός.

Στην εκτίμησή της αυτή η Κομισιόν δεν έχει συμπεριλάβει έσοδα 0,6% του ΑΕΠ, καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν καταγράφονται τα συγκεκριμένα μέτρα που θα αποφέρουν τα πρόσθετα έσοδα.

Αν ληφθούν υπ’ όψιν και τα πρόσθετα έσοδα από μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, το έλλειμμα υποχωρεί στο 3,2% και όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας: ”Οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν το σύνολο των πρόσθετων εσόδων του επόμενου έτους, τα οποία εκτός από τα έκτακτα μερίσματα, τις ανανεώσεις συμβάσεων και τη μεταφορά εσόδων από ειδικούς λογαριασμούς θα αφορούν και σε έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και σε έσοδα από νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων”.

Το πλέον ανησυχητικό στις εκτιμήσεις της Κομισιόν αφορά στην πρόβλεψη για το 2007, οπότε αναμένεται επαναφορά του ελλείμματος στο 3,8% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Το οικονομικό επιτελείο, όμως, έχει καταστήσει σαφές ότι και το 2007 η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί...

Eξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες για την τιτλοποίηση που σχεδιάζει η Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, είπε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για νομισματικά θέματα την Πέμπτη.

”Η απόφαση της Eurostat για το σχέδιο τιτλοποίησης που ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες... Λάβαμε υπόψιν στις προβλέψεις μας για φέτος τον αντίκτυπο από τα μέτρα τιτλοποίησης που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά με την προειδοποίηση ότι εάν η Eurostat πει ότι αυτό το έκτακτο μέτρο δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν, δεν θα το συμπεριλάβουμε όταν θα αξιολογήσουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το 2005”, δήλωσε ο Joacquin Almunia.

Στις υπόλοιπες προβλέψεις της η Κομισιόν εκτιμά:

* Ρυθμός ανάπτυξης: Θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,5% (εκτίμηση υπουργείου Οικονομίας 3,6%) και θα υποχωρήσει στο 3,4% το επόμενο έτος (πρόβλεψη υπουργείου 3,8%). Στο 3,4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και το 2007.

* Εναρμονισμένος πληθωρισμός: Φέτος σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 3,5% (πρόβλεψη υπουργείου για εθνικό μέσο δείκτη στο 3,5%, άρα χαμηλότερο εναρμονισμένο), για να κλείσει στο 3,1% το επόμενο έτος και στο 3% το 2007.

* Ανεργία: Θα παραμείνει κοντά στο 10% του εργατικού δυναμικού έως και το 2007, και συγκεκριμένα στο 10,4% φέτος, στο 10% το επόμενο έτος και στο 9,7% το 2007.

* Δημόσιο χρέος: Η αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται βραδεία. Από 107,9% του ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσει το 2006 στο 106,8% και το 2007 στο 106%.

--- Η δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη:

”Με τη σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν κατάφερε τόσα πολλά, όσα η Ελλάδα, στον τομέα της οικονομίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η χώρα μας κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, να έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και παράλληλα να μειώσει την ανεργία. Με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνονται οι θετικές προοπτικές της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Θετικές προοπτικές, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωπαίους εταίρους μας, επιδιώκει σταθερά τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 με μια πολιτική ήπιας και αποτελεσματικής, όπως αποδεικνύεται, προσαρμογής που δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περαιτέρω πρόοδος που γίνεται το 2006, με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε στη Βουλή τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, θα επιτευχθεί κυρίως με μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Μέτρα, που θα επικεντρωθούν στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της σπατάλης και την περιστολή του άγους της φοροδιαφυγής.

Με βάση τους περιορισμούς, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, ακολουθήσαμε μια εξαιρετικά αποτελεσματική οικονομική πολιτική. Πέρυσι, τέτοια εποχή, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και αυτοί που τη στηρίζουν κινδυνολογούσαν, λέγοντας ότι η οικονομία με τον προϋπολογισμό θα πέσει σε ύφεση, ότι θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας και ότι δεν θα επιτευχθεί η προσδοκώμενη μείωση του ελλείμματος. Διαψεύσθηκαν σε όλα.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας με εντελώς ανεύθυνο και παραπλανητικό τρόπο. Χωρίς θέσεις, χωρίς προτάσεις, με μοναδικό όπλο την προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας και παραπλάνησης των πολιτών, όπως έκαναν άλλωστε επί τόσα χρόνια ως Κυβέρνηση. Κινδυνολογούν και πλάθουν καταστροφολογικά σενάρια για να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση, στην οποία οδήγησαν την οικονομία τα τελευταία χρόνια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v