Η επόμενη ημέρα των δηλώσεων Τρισέ για επιτόκια

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα και σε περαιτέρω αυξήσεις το 2006, εκτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών μετά τις δηλώσεις Trichet. Ορισμένοι περιμένουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 3% στα τέλη του 2006, ενώ άλλοι περιμένουν πιο επιφυλακτικές κινήσεις και το επιτόκιο του ευρώ να κλείνει την επόμενη χρονιά στο 2,5%.

Η επόμενη ημέρα των δηλώσεων Τρισέ για επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα και σε περαιτέρω αυξήσεις το 2006, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, μετά τη δήλωση του διοικητή της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet την Παρασκευή, ότι η πορεία επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής έχει πλέον δρομολογηθεί.

Ωστόσο η αστάθεια της οικονομικής ανάκαμψης υποδεικνύει ότι ο αριθμός των αυξήσεων ενδεχομένως να είναι περιορισμένος.

Υπάρχει κίνδυνος να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης και να προκαλέσει πολιτικά προβλήματα στην ήπειρο, και εάν η ΕΚΤ κάνει κάποια πρόωρη κίνηση την οποία θα υποχρεωθεί να ανατρέψει στη συνέχεια, θα υπονομευθεί η αξιοπιστία της.

”Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να εκτιναχθεί στη Γερμανία ή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ΕΚΤ είχε ακόμη χρόνο για να προσφέρει στήριξη στην οικονομική ανάπτυξη. Και του χρόνου την Άνοιξη να άρχιζε η ομαλοποίηση των επιτοκίων, θα ήταν αρκετά νωρίς”, αναφέρουν αναλυτές στους Financial Times.

Οι δηλώσεις του Trichet μεταφράστηκαν ως σαφής ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει νέα αύξηση κατά 0,25 μονάδες στις αρχές του 2006. Από εκεί και πέρα, αρκετοί παράγοντες πιστεύουν ότι το επιτόκιο του ευρώ θα κινείται του χρόνου τέτοια εποχή στο 3%.

Ορισμένοι ωστόσο, όπως ο Nicolas Sobczak της Goldman Sachs, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα είναι πιο επιφυλακτική και θα κρατήσει τα επιτόκια στο 2,5% μέχρι το τέλος του 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v