Οι 4.444 μονάδες και ο 666!

Τα ”μαγικά” νούμερα συναρπάζουν τους ανθρώπους. Κάποιοι αρχίζουν να ψιθυρίζουν ότι τα τέσσερα τεσσάρια είναι ο νέος στόχος της Σοφοκλέους! Αρκεί να το πιστέψουμε! Γιατί όχι και οι 5.555 ή οι 6.666 μονάδες; Ο ΟΤΕ μπορεί να μη μοιράζει μέρισμα, αλλά αυτό δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα! Ούτε το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναζητά εναγωνίως έσοδα. Αυτές είναι λεπτομέρειες...

Οι 4.444 μονάδες και ο 666!
Τα ”μαγικά” νούμερα συναρπάζουν τους ανθρώπους. Κάποιοι αρχίζουν να ψιθυρίζουν ότι τα τέσσερα τεσσάρια είναι ο νέος στόχος της Σοφοκλέους!

Αρκεί να το πιστέψουμε! Γιατί όχι και οι 5.555 ή οι 6.666 μονάδες; Ο ΟΤΕ μπορεί να μην μοιράζει μέρισμα, αλλά αυτό δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα! Ούτε το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναζητά εναγωνίως έσοδα. Αυτές είναι λεπτομέρειες...

Τι είναι λογικό και τι παράλογο στις αγορές; Οι σημερινές αποτιμήσεις των τραπεζών, για παράδειγμα, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική, στην περίπτωση εκείνη που τις συγκρίνουμε με τις αποτιμήσεις άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ωστόσο, η αγορά δεν είναι διατεθειμένη να μετρήσει αυτή τη στιγμή αποτιμήσεις. Είναι συνεπαρμένη από το παιγνίδι των υπεραξιών. Έτσι, μετράμε το αναμενόμενο P/E της Εθνικής και όχι την κεφαλαιοποίησή της σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της.

”Ξεχνούμε” ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών της προέρχεται από έκτακτα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα! Όταν η αγορά θέλει να ανέβει ανεβαίνει και όταν θέλει να πέσει πέφτει.

Αυτή είναι η μία όψη των πραγμάτων. Και η αλήθεια είναι ότι είναι ανόητο να βάζουμε στοιχήματα για το αν η αγορά θα ανέβει ή θα πέσει από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τα μελλούμενα.

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετρήσουμε τον κίνδυνο που αναλαμβάνει κάθε φορά ο επενδυτής. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Άλλο πράγμα η ”πρόβλεψη” για την αγορά και άλλο πράγμα η μέτρηση του κινδύνου. Για παράδειγμα, όσοι αγόραζαν το καλοκαίρι του 1999 στις 4.200 μονάδες, αγόραζαν και τον αντίστοιχο κίνδυνο.

Η κίνηση τους ”βγήκε” και η αγορά έγραψε ένα συν 50%! Τότε αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση όλες τις αντίστοιχες επισημάνσεις. Όταν η αγορά κατέρρευσε, τους έφταιγαν τα... άστρα!

Γιατί όχι οι 4.444 μονάδες; Για να ανεβάσουμε κι άλλο τον πήχη των προσδοκιών θα θέσουμε και το όριο των 6.666 μονάδων. Σε μία χώρα που δεν υπάρχει ανάπτυξη, που δεν υπάρχει παραγωγή, που δεν υπάρχει όραμα, αφού δεν παράγουμε κάτι άλλο, ας δημιουργήσουμε προσδοκίες!

Βέβαια, όσο περισσότερο τεντώσουμε το ελατήριο, τόσο περισσότερο αυτό θα υποχωρήσει στην αντίστροφη πορεία. Εκτός από τα τέσσερα εξάρια υπάρχουν και τα τρία και ούτω καθεξής...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v