Το Κρεμλίνο στη ”θέση του οδηγού” του Lada!

Τον έλεγχο της Avtovaz, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, που κατασκευάζει το Lada, επιχειρεί να αναλάβει η ρωσική κυβέρνηση διορίζοντας αξιωματούχους της στο διοικητικό συμβούλιο της ιδιωτικής εταιρίας.

Το Κρεμλίνο στη ”θέση του οδηγού” του Lada!
Τον έλεγχο της Avtovaz, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, που κατασκευάζει το Lada, επιχειρεί να αναλάβει η ρωσική κυβέρνηση διορίζοντας αξιωματούχους της στο διοικητικό συμβούλιο της ιδιωτικής εταιρίας, γεγονός που αποτελεί κατάφωρο παράδειγμα της προσπάθειας του Κρεμλίνου να επηρεάσει τις κρίσιμες βιομηχανίες της χώρας.

Μολονότι το μερίδιο του Κρεμλίνου στην Avtovaz είναι μόλις 2%, η κυβέρνηση τοποθετεί πολλούς δικούς της αξιωματούχους στο Δ.Σ. της εταιρίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναθέσει σε κορυφαία μέλη της κυβέρνησής του την προεδρία ορισμένων από τις ισχυρότερες εταιρίες της χώρας, όπως η Aeroflot, η Rosneft και η Gazprom, όπου η κυβέρνηση έχει μεγάλο μερίδιο.

Είναι όμως η πρώτη φορά που διορίζει στελέχη της σε ιδιωτική εταιρία. ”Είναι το τελευταίο παράδειμγα της προσπάθειας του Πούτιν να επιβάλει την ισχύ του σε όλο το φάσμα της οικονομίας,” αναφέρει στους Financial Times ο Αλ Μπριτς, στρατηγικός αναλυτής της Brunswick UBS.

Η Rosoboronexport, κρατική υπηρεσία εξαγωγών όπλων, και η Vneshtorgbank, κρατική τράπεζα και πιστώτρια της Avtovaz, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να διορίσουν κορυφαία στελέχη τους στο Δ.Σ.

Επιπλέον, ένας από τους δύο υποψηφίους που προτείνει για την ανάληψη της προεδρίας του Δ.Σ. η Rosoboronexport είναι ο αναπληρωτής διευθυντής της, Βλαντιμίερ Αρτιάκοφ.

Της Rosoboronexport, που είναι από τους πλέον ισχυρούς και μυστηριώδεις οργανισμούς της Ρωσίας, ηγείται ο Σεργκέι Κεμεζόφ, ο οποίος υπήρξε φίλος, συγκάτοικος και συνεργάτης του Πούτιν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου.

Οι αλλαγές στο Δ.Σ. της Avtovaz ακολουθούν τη συνταξιοδότηση του επί μακρόν διευθύνοντος συμβούλου της, Βλαντιμίρ Καντάνικοφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v