Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστολή παραίτησης του Γ. Παλαιοκρασσά (upd 2)

Κατάληξη ενός βρόμικου πολέμου των ΜΜΕ της διαπλοκής, που χρονολογείται από τότε που κατέθεσε τους φακέλους στον εισαγγελέα και παραιτήθηκε ο Στ. Νέζης, θεωρεί την παραίτησή του ο κ. Παλαιοκρασσάς. Το πλήρες κείμενο της επιστολής. Τι δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Η επιστολή παραίτησης του Γ. Παλαιοκρασσά (upd 2)
Κατάληξη ενός βρόμικου πολέμου των ΜΜΕ της διαπλοκής, που χρονολογείται από τότε που κατέθεσε τους φακέλους στον εισαγγελέα και παραιτήθηκε ο Στ. Νέζης, θεωρεί την παραίτησή του ο κ. Παλαιοκρασσάς.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησης που απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και στην οποία ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν αναφέρει κάποια νέα στοιχεία διαπλοκής πέραν των γνωστών φακέλων.

Υπογραμμίζει ότι ”φεύγει με ανάμικτα αισθήματα ανακούφισης και βαθιάς θλίψης”.

”Ανακούφισης”, γιατί δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του βρόμικου πολέμου, ο οποίος, όπως αναφέρει, διεξάγεται από τότε που πήγε στη ΔΕΗ και κινείται από τις δυνάμεις της διαπλοκής και τους συνοδοιπόρους της, παλιούς και νέους.

”Θλίψης”, γιατί ”διαψεύδονται οι ελπίδες μου και μαζί οι ελπίδες πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων ότι η νέα διακυβέρνηση θα εξουδετέρωνε τη διαπλοκή”.

Φεύγω με το κεφάλι ψηλά”, καταλήγει ο κ. Παλαιοκρασσάς ανταποκρινόμενος στην παράκληση του πρωθυπουργού για παραίτηση. ”Πράττω αυτό που είναι το λιγότερο επώδυνο για την παράταξη”.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς θα δώσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα.

Προσωρινά, καθήκοντα προέδρου της ΔΕΗ εκτελεί ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Μανιατάκης.

- Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την υποβολή της παραίτησης του κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ της ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Ο αγώνας για την επιβολή της διαφάνειας στον δημόσιο βίο είναι διαρκής. Για να έχει αποτέλεσμα χρειάζονται από τη μία θεσμικές παρεμβάσεις, που ήδη γίνονται, και από την άλλη τεκμηριωμένη πάντα στοιχειοθέτηση, η οποία πρέπει να οδηγεί στη Δικαιοσύνη και να κρίνεται από αυτήν.

Αυτή είναι η σταθερή επιλογή της κυβέρνησης και η εντολή που έδωσαν σε όλους μας οι Έλληνες πολίτες.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στη Δικαιοσύνη βρίσκονται ήδη υποθέσεις που αφορούν θέματα της ΔΕΗ”.

- Το πλήρες κείμενο της επιστολής Παλαιοκρασσά

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού δίνεται στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΗ, η οποία διαβιβάστηκε στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

”Πριν ενάμιση χρόνο περίπου και αφού είχα κερδίσει τη δεύτερη έδρα των Κυκλάδων για τη Ν.Δ. μου πρότεινες να αναλάβω την προεδρία της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστικά μου είχες πει ”έχω μια πρόκληση για σένα”. Με τη γνωστή μου διάθεση για προσφορά, αποδέχθηκα την πρόκληση χωρίς καν να συζητήσω τους όρους. Το μόνο που μου ανέφερες και δέχθηκα, ως πολιτικά σωστό, ήταν η παραμονή του Νέζη μέχρι το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σήμερα η Κυβέρνηση, μετά από έναν ανηλεή και βρώμικο πόλεμο των ΜΜΕ της διαπλοκής, που χρονολογείται από τότε που κατέθεσα τους φακέλους στον εισαγγελέα και παραιτήθηκε ο Νέζης, με εξαναγκάζεις σε παραίτηση. Γιατί φυσικά δεν πιστεύω ότι κανείς παίρνει στα σοβαρά την αστειότητα της υπόδειξης να πάω στον εισαγγελέα εντός τριών ωρών!

Σου στέλνω την παραίτησή μου, τη σημαδιακή αυτή μέρα που μόλις γύρισα από τη δίκη της 17 Νοέμβρη, με νωπές τις μνήμες των μέχρι θανάτου αγώνων μου για τις αρχές μου, την παράταξή μου και για μια τίμια Ελλάδα.

Επειδή το κυριότερο όπλο στην πολιτική είναι η γνώση της αλήθειας, δεν θέλω να τρέφεις καμία αυταπάτη ως προς τα αίτια του πολέμου. Είναι τα ίδια που επέβαλαν την παραμονή του Νέζη στην ηγεσία της ΔΕΗ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη Ν.Δ.

Είναι δυστυχώς ο συμβιβασμός με ένα σύστημα που εξέθρεψε και στηρίζει τη διαπλοκή και που πολύ γρήγορα κατάφερε να επιβιώσει και μετεκλογικά, σε πείσμα της ψήφου του ελληνικού λαού για κάθαρση. Για δική σου προστασία πρέπει να ερευνήσεις και να μάθεις πότε άρχισε, με ποιους έγινε, με τι μέσα και μέχρι πού έχει φτάσει.

Πρόσφατα προστέθηκε άλλη μια καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξαιτίας της ΔΕΗ (Ταινιοδόμοι Μεγαλόπολης). Εκκρεμούν άλλες 6-7 υποθέσεις, με προγνωστικά καταδίκης, εκτός εάν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, όπως αυτοί που κάναμε στην υπόθεση του Λογιστικού Διαχωρισμού και η Επιτροπή την απέσυρε από το Δικαστήριο. Παρόμοιο χειρισμό είχα προτείνει εγκαίρως και για την υπόθεση του Λαυρίου, όπου είχα προετοιμάσει το έδαφος στις Βρυξέλλες για τη θέση της στο αρχείο, αλλά το ΥΠΑΝ προτίμησε να ακολουθήσει την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του κ. Νέζη, με αποτέλεσμα την προ ημερών παραπομπή του Ελληνικού Δημοσίου. Για όλα αυτά υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ήρθα στη ΔΕΗ με όνειρα προσφοράς στην Ελλάδα και στον κόσμο που δουλεύει με αφοσίωση και αυτοθυσία σ’ αυτή τη μεγάλη Επιχείρηση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έντιμοι και πονούν τη ΔΕΗ σαν μάνα τους. Βλέπουν τη δράση των συμφερόντων και της διαπλοκής εις βάρος της και γι’ αυτό με πίστεψαν και με στήριξαν. Η καρδιά μου πραγματικά πονάει γιατί εξαναγκάζομαι να τους εγκαταλείψω χωρίς να ολοκληρώσω το έργο της εξυγίανσης της Επιχείρησης.

Βλέπω ότι η Αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να μου επιρρίψουν ευθύνες για τη μείωση της κερδοφορίας και τη μετοχή. Τα πράγματα είναι απλά. Η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 200 και πλέον εκατομμύρια ευρώ στο 9μηνο από τις αυξήσεις καυσίμων και την αγορά δικαιωμάτων του Κιότο, για τα οποία ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μανιατάκης που ασκεί την διοίκηση και εγώ ως πρόεδρος του Δ.Σ. δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Το κόστος αυτό δεν καλύφθηκε παρά μόνο ελάχιστα από τις αυξήσεις τιμολογίων που έδωσε το ΥΠΑΝ.

Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αντίστοιχες της ΔΕΗ εταιρίες ή έχουν ρήτρες αυτόματης αναπροσαρμογής ή τους ενέκριναν αυξήσεις ικανές για να καλύψουν το κόστος της έκρηξης στις τιμές καυσίμων.

Συνολικά αυτοί είναι οι λόγοι που με αναγκάζουν να υποβάλω την παραίτησή μου. Το κάνω με ανάμικτα αισθήματα ανακούφισης αλλά και βαθιάς θλίψης. Ανακούφισης γιατί ως άνθρωπος και οικογενειάρχης θα πάψω να βρίσκομαι στο επίκεντρο ενός βρώμικου πόλεμου, που διεξάγεται από τότε που πάτησα το πόδι μου στη ΔΕΗ και κινείται από τις δυνάμεις της διαπλοκής και τους συνοδοιπόρους της, παλιούς και νέους. Θλίψης, γιατί διαψεύδονται οι ελπίδες μου και μαζί και οι ελπίδες πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων ότι η Νέα Διακυβέρνηση θα εξουδετέρωνε τη διαπλοκή.

Το έγκλημά μου ήταν ότι κατέθεσα επτά φακέλους με στοιχεία υποθέσεων της ΔΕΗ στη δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν συντελεστεί αξιόποινες πράξεις. Δεν κατανοώ γιατί αυτό ενόχλησε και δεν ενοχλεί το γεγονός ότι, εξαιτίας της ΔΕΗ, το Ελληνικό Δημόσιο σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και διαφάνειας και για αρκετές υποθέσεις έχει ήδη καταδικαστεί. Αν εγώ έκανα λάθος, το ίδιος λάθος κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Αλλωστε τι άλλο έκανα από το να ακολουθήσω την πολιτική σου για πάταξη της διαπλοκής και να προσπαθήσω να διορθώσω τα όσα τα σημερινά στελέχη της κυβέρνησης κατήγγειλαν με πλήθος ερωτήσεων στη Βουλή, ως Αντιπολίτευση. Τι άλλαξε έκτοτε;

Στη ΔΕΗ, οι στημένες δουλειές προκάλεσαν άμεσες ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με την ανάθεσή τους, αλλά και άλλες έμμεσες ζημίες μεγαλυτέρου ύψους που θα τις πληρώνει επί δεκαετίες, όσο ζουν οι Μονάδες που επιβλήθηκαν από τους ”εθνικούς” της προμηθευτές.

Φεύγω με το κεφάλι ψηλά γιατί δεν συμβιβάστηκα με το άγος αυτό της διαπλοκής και δεν πρόδωσα τα ιδανικά μου και τις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού. Η μόνη μου τύψη είναι ότι παρέσυρα κατά τις εκλογές χιλιάδες Κυκλαδίτες να πιστέψουν μαζί μου στο όραμα μιας νέας, πιο τίμιας Ελλάδας και αργότερα έδωσα τις ίδιες ελπίδες και σε χιλιάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ. Καταλαβαίνω την οδύνη που νιώθουν τώρα.

Ειλικρινά λυπάμαι για τη θλιβερή κατάληξη της ”πρόκλησης” αλλά, όπως ξέρεις, σε θέματα αρχών και συνείδησης είμαι ασυμβίβαστος. Χωρίς να τις προδώσω, ανταποκρίνομαι στην παράκλησή σου για παραίτηση και πράττω αυτό που είναι ολιγότερο επώδυνο για την παράταξη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v