”Ρουκέτες” Παλαιοκρασσά κατά Σιούφα για διαπλοκή

Ευθείες βολές κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες πολλές φορές εστιάσθηκαν άμεσα στο πρόσωπο του Δ. Σιούφα, εξαπέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Παλαιοκρασσάς κατά τη προαναγγελθείσα συνέντευξη τύπου με αφορμή την αποχώρησή του από την Επιχείρηση. Αναλυτικό ρεπορτάζ.

”Ρουκέτες” Παλαιοκρασσά κατά Σιούφα για διαπλοκή
Ευθείες βολές κατά του υπουργείου Ανάπτυξης και της πολιτικής του ηγεσίας εξαπέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Παλαιοκρασσάς κατά τη προαναγγελθείσα συνέντευξη τύπου με αφορμή την αποχώρησή του από την Επιχείρηση.

”Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός διέψευσε τις ελπίδες μου ή με εξαπάτησε”, δήλωσε ο κ. Παλαιοκρασσάς, σημειώνοντας ότι άλλοι ώθησαν τον κ. Καραμανλή να λάβει την απόφαση για απομάκρυνσή του.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς αναγνώσκοντας αποσπάσματα της επιστολή που απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχείρησε να τεκμηριώσει τις κατηγορίες για διαπλοκή στη ΔΕΗ τονίζοντας κυρίως τις διαδικασίες εκλογής του κ. Μιζάν στη θέση του Διευθυντή Παραγωγής, παρά την έντονη αντίθεσή του, αλλά και την παραμονή του κ. Νέζη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έξι μήνες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πολλές φορές είχα διαμαρτυρηθεί στον υπουργό Ανάπτυξης για την παραμονή Νέζη. Η πρώτη φορά ήταν στη ΔΕΘ το 2004, ενώ το συζητήσαμε ξανά στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Μονίμως η απάντηση ήταν: Η αντικατάσταση του κ. Νέζη αναβάλλεται για το επόμενο χρονικό διάστημα”, είπε.

Ειδικότερα για την επιλογή του κ. Μιζάν, ο κ. Παλαιοκρασσάς χαρακτήρισε τις διαδικασίες επιλογής του ως το ”χαρακτηριστικότερο δείγμα διαπλοκής”, ενώ τόνισε πως υπήρχαν ”μεθοδεύσεις” από το ΥΠΑΝ για τον διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς υποστήριξε ότι ο κ. Σιούφας είχε ανάμειξη σε προσυμφωνημένη τοποθέτηση του κ. Μιζάν στη θέση του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής, ”παρά το ό,τι γνώριζε πως ο κ. Μιζάν και ο κ. Νέζης ήταν οι κύριοι εισηγητές στις 5 από 7 υποθέσεις που κατέθεσε στον Εισαγγελέα”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στις διαδικασίες ανάθεσης του έργου συντήρησης της μονάδας Λαύριο 5, αλλά και σε όσα ακολούθησαν τις ενέργειές του να καταθέσει στον εισαγγελέα του φακέλους, στους οποίους ”γίνονταν καταγγελίες για διαπλοκή”.

Υπό πίεση δέχτηκα την απόφαση του Δ.Σ., η οποία πραγματοποιήθηκε με απόφαση Μωυσή”, είπε ο κ. Παλαιοκρασσσάς.

Ο Γ. Παλαιοκρασσάς ανέφερε ότι τον εξέπληξε η απήχηση της επιστολής παραίτησής του, ενώ σχολιάζοντας τον ενικό που χρησιμοποίησε στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι αυτό οφείλεται στη μακρά φιλία του με τον Κ. Καραμανλή, και στη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους.

Τόνισε μάλιστα πως δεν θεωρεί πως αυτό αποτελεί προσβολή προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

O κ. Παλαιοκρασσάς, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου την περασμένη εβδομάδα ότι η διαπλοκή στην οποία αναφερόταν αφορούσε το παρελθόν, διευκρίνισε ότι πράγματι είχε συνεννοηθεί με τον κ. Ρουσόπουλο, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι η διαπλοκή έπαψε με την αλλαγή της κυβέρνησης.

”Η διαπλοκή έχει βαθιές ρίζες και συνεχίζεται”, είπε.



---Τι λέει για μεγέθη, μετοχή

Οι επιβαρύνσεις σε ετήσια βάση από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον κ. Παλαιοκρασσά διαμορφώνονται στα 275 εκατ. ευρώ, ενώ οι τα επιπλέον έσοδα που έλαβε η ΔΕΗ από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της τάξης του 3,5% (από 1η Σεπτεμβρίου) ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε πως σε επίπεδο εννεαμήνου τα αυξημένα έξοδα έφτασαν στα 136 εκατ. ευρώ. Συμπλήρωσε δε πως σε περίπτωση που δεν υπήρχαν τα εν λόγω έξοδα, τα κέρδη εννεαμήνου θα ήταν ενισχυμένα κατά 30 εκατ. ευρώ, ή σε ποσοστό κατά 7,4%.

”Η χειροτέρευση των στοιχείων οφείλεται σε εξωτερικά και μη ελεγχόμενα στοιχεία κόστους” τόνισε ο κ. Παλαιοκρασσάς, επισημαίνοντας ότι δεν θα ήταν αυτή η περίπτωση εάν το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε εγκρίνει τις αυξήσεις που είχε ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πτώση της τιμής της μετοχής, σημειώνοντας πως δεν σχετίζεται με τη νέα διοίκηση (και συγκεκριμένα με τον ίδιο και τον Μανιατάκη), καθώς κινήθηκε ανοδικά, πορεία την οποία και διατήρησε και μετά την αποχώρηση του κ. Νέζη και που συνεχίστηκε μέχρι τον Απρίλιο του 2005.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα έργα που ανατέθηκαν από το 2000 έως σήμερα από τη ΔΕΗ.

Πρώτη στη λίστα κατατάσσεται η ΜΕΤΚΑ με έργα συνολικής αξίας 519,97 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η κοινοπραξία της Αθηνά – FOSTER WHELLER με έργα ύψους 196,6 εκατ. ευρώ, η ΑΕΓΕΚ με έργα που αντιστοιχούν σε 102 εκατ. ευρώ, και η Damco Energy (συμφερόντων Κοπελούζου) με έργα αξίας 4,3 εκατ. ευρώ.

Χρύσα Λιάγγου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v