Η ”αγία ρευστότητα” και το ”όλα κάτω”!

Το 2005 ήταν η χρονιά των μετοχών. Και όχι μόνο! Ήταν επίσης η χρονιά των ακινήτων, των εμπορευμάτων, της ενέργειας. Γενικώς, όλα ανέβαιναν. Το 2006; Θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ή οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται ακολουθώντας και πάλι πιστά τη φιλοσοφία του... τσουβαλιού;

Η ”αγία ρευστότητα” και το ”όλα κάτω”!
Το 2005 ήταν η χρονιά των μετοχών. Και όχι μόνο! Ήταν επίσης η χρονιά των ακινήτων, των εμπορευμάτων, της ενέργειας. Γενικώς, όλα ανέβαιναν.

Το 2006; Θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ή οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται ακολουθώντας και πάλι πιστά τη φιλοσοφία του... τσουβαλιού;

Η γενική άνοδος των πάντων έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στις αγορές. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αρκεί να ακολουθεί κανείς τις επιλογές της κερδοσκοπίας και με την προστασία της αυτού μεγαλειότητας της υψηλής ρευστότητας θα κερδίζει σε κάθε του κίνηση κατιτίς.

Σήμερα είναι οι μετοχές, την επόμενη εβδομάδα το καλαμπόκι, την άλλη το πετρέλαιο και την αμέσως επόμενη το ευρώ! Η κινητικότητα των κεφαλαίων και κυρίως η απεριόριστη ισχύ τους καθόρισαν τις εξελίξεις το 2005.

Σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί έσπευσαν να σημειώσουν ότι θα έπρεπε να ξαναγραφούν τα εγχειρίδια της οικονομικής επιστήμης από την αρχή. Έχοντας δει το ”όλα πάνω”, τι είναι εκείνο που μας εμποδίζει να δούμε και το ”όλα κάτω”; Πόσο μάλλον όταν ο δημιουργός της ”μαγικής” εικόνας του 2005 δεν είναι άλλος από την υπερβάλλουσα ρευστότητα του συστήματος.

Με άλλα λόγια, τι θα συμβεί αν για κάποιον λόγο περιοριστεί η διαθέσιμη ρευστότητα για τις αγορές; Και ως τέτοιον λόγο μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν, αυτόν της αύξησης των επιτοκίων.

Ίσως, τότε, ανακαλύψουμε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κανείς δεν είναι να βρεθεί από το στρατόπεδο των long, αλλά των short...



Λέμε ίσως και κυριολεκτούμε. Δεν ”προφητεύουμε” το τέλος του κόσμου. Αυτό που λέμε είναι ότι το περιβάλλον έχει γίνει πλέον πιο επικίνδυνο για τους απλούς επενδυτές.

Υπάρχει και μία άλλη άποψη. Ότι βιώνουμε μία κατάσταση πληθωρισμού των πάντων. Ότι οι τιμές στις αγορές ανεβαίνουν, επειδή η πραγματική αξία του χρήματος αντίστοιχα μειώνεται. Ακριβώς επειδή το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά είναι υπερβολικά μεγάλο.

Μπορεί τα πράματα να είναι έτσι και τελικώς να δούμε τη συνέχεια του έργου ”όλα πάνω”. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι ιδιαιτέρως υγιής. Ή, καλύτερα, δεν απευθύνεται σε ανθρώπους υγιώς σκεπτόμενους περί των επενδυτικών θεμάτων...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v