Θα δανειστούμε 12 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2006

Ποσό της τάξεως των 11-12 δισ. ευρώ θα δανειστεί το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους το δημόσιο, ενώ φέτος ο δανεισμός εκτοξεύθηκε στα 37,5 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 32 δισ. ευρώ που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ.

Θα δανειστούμε 12 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2006
της Ελενας Λάσκαρη

Ποσό της τάξεως των 11-12 δισ. ευρώ θα δανειστεί το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους το δημόσιο, ενώ φέτος ο δανεισμός εκτοξεύθηκε στα 37,5 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 32 δισ. ευρώ που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε το πρόγραμμα δανεισμού του πρώτου τριμήνου 2006 και ο επικεφαλής του Οργανισμού Σ. Παπανικολάου μιλώντας στη Βουλή έδωσε λεπτομέρειες για την εξέλιξη του δανεισμού φέτος.

Το πρώτο τρίμηνο 2006 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκδόσεις του νέου τριετούς ομολόγου, του νέου δεκαετούς ομολόγου αναφοράς και επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Οι εκτιμήσεις αφορούν δανεισμό ύψους 11-12 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι ετήσιου στόχου διαμόρφωσης του δανεισμού στα 30 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις φετινές επιδόσεις, ο δημόσιος δανεισμός έχει φτάσει τα 37,5 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε πράξεις swap ύψους 7,5 δισ. ευρώ μετατρέποντας δάνεια σταθερού επιτοκίου σε κυμαινόμενου.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι εξ αυτής της μετατροπής υπήρξε ωφέλεια τόκων ύψους 250 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε: ”δεν μιλάμε για μετάθεση επιτοκίων, ούτε αναλαμβάνουμε περισσότερους κινδύνους από όσους χρειάζεται. Στόχοι μας να αυξήσουμε την σταθμική διάρκεια του χρέους που σήμερα βρίσκεται στα 3,5 με 4,5 χρόνια για να προλάβουμε και την άνοδο των επιτοκίων και δανειζόμαστε κατά 70%-80% με σταθερό και κατά το αντίστοιχο με κυμαινόμενο επιτόκιο”.

Μιλώντας επίσης στο Βουλή ο Γενικός Γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Γ. Κουρής εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την πρακτική που ακολούθησε στο θέμα των τιτλοποιήσεων.

Όπως υποστήριξε ”την περίοδο 2000-2001 έγιναν τέσσερις τιτλοποιήσεις που είχαν μεγάλο διαχειριστικό κόστος καθώς έγιναν όλες εκτός Ελλάδος και όλες αφορούσαν είσπραξη μελλοντικών εσόδων με την εγγύηση του Δημοσίου. Οι τιτλοποιήσεις αυτές έχουν μέχρι σήμερα έχουν κοστίσει 613 εκ. ευρώ και θα κοστίσουν επιπλέον 328 εκατ. ευρώ έως το 2018”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v