Κατασκευές: Σε διαρκή κρίση...

Το καλοκαίρι του 2004 είχαμε υποστηρίξει ότι η λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα σηματοδοτούσε την αρχή του πτωτικού κύκλου για τον κλάδο των κατασκευών. Οι μόνοι που δεν έβλεπαν το ”προφανές” ήσαν οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν! Το κράτος δεν τους πληρώνει, καινούργια έργα δεν υπάρχουν και... μη χειρότερα!

Κατασκευές: Σε διαρκή κρίση...
Το καλοκαίρι του 2004 είχαμε υποστηρίξει ότι η λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα σηματοδοτούσε την αρχή του πτωτικού κύκλου για τον κλάδο των κατασκευών.

Οι μόνοι που δεν έβλεπαν το ”προφανές” ήσαν οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν! Το κράτος δεν τους πληρώνει, καινούργια έργα δεν υπάρχουν και... μη χειρότερα!

Θυμόμαστε μία συνέντευξη ενός γνωστού κατασκευαστή και ”συνδικαλιστή” του χώρου, που τότε έλεγε ότι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων θα σηματοδοτούσε μία νέα εποχή ανάπτυξης για τον κλάδο! Οι άνθρωποι λέγανε ανοησίες. Τώρα, αρχίζουν να παραδέχονται το αδιέξοδο.

Οι μικρές εταιρίες του κλάδου δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Οι μεγάλες, οι οποίες έχουν και τα κεφάλαια, έχουν την εναλλακτική λύση της αλλαγής αντικειμένου!

Εντάξει! Ας μην είμαστε τόσο υπερβολικοί. Για τις μεγάλες εταιρίες ο λόγος, διότι για τις μικρές (ή τουλάχιστον για τις περισσότερες εξ αυτών) το παιγνίδι έχει ήδη χαθεί.

Τώρα γίνεται αντιληπτό τι ακριβώς εξυπηρετούσε ο περίφημος ”μαθηματικός τύπος”. Να μείνουν οι λίγοι και καλοί! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεγάλες εταιρίες έχουν τα όπλα να αντιμετωπίσουν την κρίση. Αλλά κι αυτό ως ένα σημείο.

Διότι οι μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχασαν κι αυτές μια μεγάλη ευκαιρία: να επεκταθούν με αξιώσεις στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια μεγάλου ύψους.

Την ώρα που οι τουρκικές κατασκευαστικές, για παράδειγμα, προσπαθούσαν, οι δικές μας έδειχναν να είναι ικανοποιημένες από τη μοιρασιά των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τι δυνατότητες έχουν άραγε κι αυτές ακόμη, σε μία χώρα που δεν μπορεί να κτίζει κάθε μέρα γεφύρια και να κατασκευάζει δρόμους;

Όταν δεν έχουν καταφέρει να προετοιμάσουν το έδαφος για την ”επόμενη μέρα”, τότε κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας του γιγαντισμού τους!

Το έχει βιώσει άλλη μία φορά ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα μας και είναι πιθανό να το βιώσει μία ακόμη...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v