Proton: Τα ”ευαίσθητα δεδομένα” και ο επενδυτής

Πίσω από το ”τείχος” των ”προσωπικών δεδομένων” καλύπτεται ένα σημαντικό… επενδυτικό δεδομένο για την τράπεζα Proton: η ταυτότητα των 10 μεγάλων πελατών, οι οποίοι αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 66% των συνολικών χορηγήσεων της τράπεζας. Το euro2day σας ενημερώνει για όσα έμαθε με... επιτόπια έρευνα.

Proton: Τα ”ευαίσθητα δεδομένα” και ο επενδυτής
Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε για μία ακόμη φορά στην υπόθεση της δημόσιας εγγραφής της τράπεζας Proton και στην εν συνεχεία συγχώνευσή της με τις τρεις εταιρίες επενδύσεων Arrow, Ευρωδυναμική και Εξέλιξη.

Κατόπιν επικοινωνίας μας με τους αναδόχους, από τους οποίους ζητήσαμε αντίγραφο του νομικού ελέγχου, ώστε να διαπιστώσουμε ποιοι είναι οι 10 μεγαλύτεροι πελάτες της Proton που αντιπροσωπεύουν το 66% των συνολικών χορηγήσεων, και το οποίο αρνήθηκαν να μας δώσουν (επικαλούμενοι τα ”ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”), δημοσιογράφος μας έκανε αυτό που δικαιούται να κάνει κάθε απλός ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Πήγε επί τόπου και κράτησε… σημειώσεις, αφού, όπως μας είπαν, δεν μπορούσε απλώς να βγάλει ένα... αντίγραφο, διότι απαγορεύεται, και πάλι λόγω ”ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων”!

Κι αυτό το κάναμε διότι, κατά την άποψή μας, δεν είναι σκόπιμο να ζητείται από έναν επενδυτή στην Καλαμάτα ή στην... Κομοτηνή να κατέβει αυτοπροσώπως (!) στα γραφεία της Proton ή του κύριου αναδόχου προκειμένου να ενημερωθεί για το ποιοι είναι οι 10 μεγάλοι πελάτες της Proton Bank, που αντιπροσωπεύουν ούτε λίγο ούτε πολύ το 66% των συνολικών χορηγήσεων.

Τώρα πώς γίνεται από τη μία να αναφέρεται στο ενημερωτικό ότι όλος ο νομικός έλεγχος (που περιλαμβάνει βεβαίως αυτά τα ονόματα, τα ποσά και τους αριθμούς των συμβάσεων) είναι στη διάθεση κάθε επενδυτή κι από την άλλη να είναι ”ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”, ομολογουμένως δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε.



Προς στιγμήν είμαστε σε αναμονή νομικών γνωματεύσεων, προκειμένου να δούμε εάν έχουμε το δικαίωμα να δημοσιεύσουμε τα συγκεκριμένα ονόματα. Αυτό για το οποίο μπορούμε ανεπιφύλακτα να σας ενημερώσουμε είναι το εξής.

Μεταξύ αυτών των πελατών δεν περιλαμβάνεται κανένα μεγάλο επιχειρηματικό όνομα.

Τουναντίον, στη ”λίστα” υπάρχει μόνον μία ανώνυμος εταιρία, η οποία δεν έχει συνδεδεμένη σχέση με την Proton ή κάποιους μετόχους της.

Συνολικά, οι ανώνυμες εταιρίες είναι τρεις, ενώ πρώτος σε μέγεθος ”δανειζόμενος” είναι η θυγατρική χρηματιστηριακή και τρίτος μια εταιρία συμφερόντων των κληρονόμων Μαρκόπουλου, μετόχων δηλαδή της Proton.

Οι υπόλοιποι 7 μεγαλοπελάτες-δανειζόμενοι της τράπεζας είναι 7 φυσικά πρόσωπα, με συνολικό δανειακό υπόλοιπο... 19,5 εκατ. ευρώ, στις 19/9/2005.

Εξ αυτών δύο είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο ένας με εκτελεστικές αρμοδιότητες, ενώ ο άλλος είναι ”ανεξάρτητο μέλος” του διοικητικού συμβουλίου.

Μεγαλύτεροι δανειζόμενοι πελάτες-φυσικά πρόσωπα της τράπεζας είναι δύο δικηγόροι, εκ των οποίων ο ένας έχει επαγγελματική σχέση με την τράπεζα, ενώ ο άλλος με μέλη της οικογενείας των μετόχων της. Συνολικά, το δανειακό υπόλοιπο των δύο ανέρχεται σε 9,5 εκατ. ευρώ (πάνω από 12% των συνολικών χορηγήσεων της τράπεζας).

Ανάμεσα σε αυτούς τους επτά δανειζόμενους είναι πρόσωπα που έχουν σημαντική συμμετοχή σε εταιρία επενδύσεων που πρόκειται να συγχωνευθεί με την Proton, αλλά και πρόσωπο που έχει απόλυτη διοικητική αρμοδιότητα σε μία εκ των τριών επενδυτικών.

Και όλα αυτά, ενώ οι επενδυτικές εταιρίες που θα συγχωνευθούν με την Proton καταθέτουν στην τράπεζα αυτή τα ρευστά τους διαθέσιμα, χρήματα τόσο πολλά (περίπου 52 εκατ. ευρώ!) που να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών καταθέσεων της Proton!

Και ενώ η τράπεζα έχει τη θεματοφυλακή αλλά και την ευθύνη της διαχείρισης τους - μέσω θυγατρικής της εταιρίας.

Κατά την άποψή μας τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εξαιρετικά εύλογα.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, να συνιστούμε σε κάθε επενδυτή να περάσει από τα γραφεία των αναδόχων, ώστε να ενημερωθεί όπως δικαιούται.

Ακόμη, ρωτάμε: Έχει ερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές αν τελικά μέρος των καταθέσεων της Arrow και των άλλων επενδυτικών έχει χρησιμοποιηθεί από την ίδια την τράπεζα, κάποιους μετόχους της και κάποιους πελάτες της για την αγορά μετοχών των ιδίων των επενδυτικών εταιριών;

Αν και είναι περιττό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι τρεις επενδυτικές είναι θεσμικοί οργανισμοί διαχείρισης κεφαλαίων, οπότε το να χρησιμοποιούνται εμμέσως, έστω, τα διαθέσιμά τους για να αγοράζονται μετοχές της από τρίτους, προφανώς, αν ισχύει, αποτελεί μάλλον αμφιλεγόμενη πρακτική.

Euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v