Συμβιβαστική συμφωνία ΠΟΕ στο Χονγκ Κονγκ

Ο ΠΟΕ κατέληξε σε συμβιβαστική συμφωνία στο Χονγκ Κονγκ, όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες ενέκριναν την ευρωπαϊκή προσφορά λήξης των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013, αλλά πάντως ο στόχος μιας ευρείας συμφωνίας αναβλήθηκε για τον επόμενο χρόνο.

Συμβιβαστική συμφωνία ΠΟΕ στο Χονγκ Κονγκ
Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατέληξαν σε μια περιορισμένη συμφωνία στο Χονγκ Κονγκ, όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες ενέκριναν την ευρωπαϊκή προσφορά λήξης των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013, αλλά πάντως ο στόχος μιας ευρείας συμφωνίας απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου αναβλήθηκε για τον επόμενο χρόνο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εξαήμερων συνομιλιών ότι με τη συμφωνία μπαίνει και πάλι σε τροχιά η προοπτική επίτευξης διεθνούς εμπορικής συμφωνίας το 2006. ”Δημιουργήσατε μια νέα αίσθηση επείγοντος” δήλωσε ο Πασκάλ Λαμί.

Πιο επιφυλακτικός, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πίτερ Μάντελσον τόνισε ότι ”σε μια απογοητευτική εβδομάδα, η επίτευξη αυτής της συμφωνίας δεν είναι μικρή ανταμοιβή”, ενώ ο Αμερικανός Ρομπ Πόρτμαν υπογράμμισε ότι ”έχει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά”.

Η συμβιβαστική συμφωνία της Κυριακής επετεύχθη έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις επί 24ώρου βάσεως μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και αναπτυσσόμενων κρατών.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούσαν να εφαρμοστεί η άρση των επιδοτήσεων μέχρι το 2010, αλλά επετεύχθη τελικά ο συμβιβασμός να εφαρμοστούν ορισμένες αλλά όχι όλες οι περικοπές μέχρι αυτή τη χρονολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v