Νέος ”κολοσσός” στα τρόφιμα η Δέλτα Συμμετοχών

Τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο τροφίμων δημιουργεί η κίνηση της Δέλτα να απορροφήσει τις Chipita, Δέλτα Γάλακτος, Μπάρμπα Στάθη και Goody’s, που θα φέρει την προσωρινή, μεταβατική ονομασία BrandCo. Παράλληλα, πωλείται η Δέλτα Παγωτού στη Nestle έναντι 240 εκατ. ευρώ. Οι σχέσεις ανταλλαγής. Οι λεπτομέρειες των συμφωνιών.

Νέος ”κολοσσός” στα τρόφιμα η  Δέλτα Συμμετοχών
Η δημιουργία του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου τροφίμων φαίνεται πως είναι πλέον γεγονός, καθώς σήμερα, ο Όμιλος Δέλτα, με ένα σαρωτικό μπαράζ ανακοινώσεων επιχειρηματικών συμφωνιών, άλλαξε το τοπίο του κλάδου.

Η νέα εταιρία θα φέρει την προσωρινή, μεταβατική ονομασία BrandCo, θα έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 859,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 38 εκατ. ευρώ, έσοδα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 151,1 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ και παρουσία σε 28 χώρες με μεγάλο εύρος κατηγοριών διατροφής και ισχυρό χαρτοφυλάκιο κορυφαίων μαρκών.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος προχωρά σε απορρόφηση των εταιριών Chipita, Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, Μπάρμπα Στάθης και Goody’s, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ανακοινώθηκε η πώληση της Δέλτα Παγωγού στη Nestle, έναντι 240 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες σχέσεις ανταλλαγής μετά τη συγχώνευση οι μέτοχοι της Chipita θα αποκτήσουν ποσοστό 24% περίπου στην ενοποιημένη εταιρία, οι υπόλοιποι (πλην της Απορροφώσας) μέτοχοι της Goody’s θα αποκτήσουν ποσοστό 7,4% και οι υπόλοιποι (πλην της Απορροφώσας) μέτοχοι της Μπάρμπα Στάθης θα αποκτήσουν ποσοστό 1,8% περίπου στην ενοποιημένη εταιρία.

Η συγχώνευση με απορρόφηση της Chipita και των θυγατρικών Goody’s και Μπάρμπα Στάθης από τη Δέλτα Συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 69 - 77 του Κ.Ν. 2190/1920, ενώ ως ημερομηνία του Ισολογισμού μετασχηματισμού καθορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2005.

Οι μέτοχοι της Δέλτα Συμμετοχών θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν προ της συγχώνευσης.

---- Οι σχέσεις ανταλλαγής

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχέσεις ανταλλαγής. Αναλυτικά, οι μέτοχοι της Chipita θα ανταλλάξουν κάθε 1 μετοχή της που κατέχουν σήμερα, με 0,33 νέες μετοχές, οι οποίες θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δέλτα Συμμετοχών εξαιτίας της συγχώνευσης.

Οι μέτοχοι της Goody’s θα ανταλλάξουν κάθε 1 μετοχή της Goody’s που κατέχουν σήμερα, με 1,05 νέες μετοχές, οι οποίες θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δέλτα Συμμετοχών εξαιτίας της συγχώνευσης.

Οι μέτοχοι της Μπάρμπα Στάθης θα ανταλλάξουν κάθε 1 μετοχή της που κατέχουν σήμερα, με 0,54 νέες μετοχές, οι οποίες θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δέλτα Συμμετοχών εξαιτίας της συγχώνευσης.

Η Δέλτα Συμμετοχών συμμετέχει σήμερα στην Goody’s με ποσοστό 71,05% και στην Μπάρμπα Στάθης με ποσοστό 81,71%.

Οι μετοχές τις οποίες κατέχει ήδη η Δέλτα Συμμετοχών στις εταιρίες αυτές θα ακυρωθούν ”λόγω συγχύσεως”.

Δεδομένου ότι η Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος είναι 100% θυγατρική της Δέλτα Συμμετοχών δεν θα εκδοθούν νέες μετοχές κατά την απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό των προτεινόμενων σχέσεων ανταλλαγής εν όψει των συγχωνεύσεων έχει γίνει η παραδοχή ότι το σύνολο των υφιστάμενων μετατρέψιμων ομολογιών της Δέλτα Συμμετοχών θα έχει μετατραπεί σε 3.926.046 νεοεκδιδόμενες κοινές μετοχές της Εταιρείας πριν από τη κατάρτιση του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης.

Τα διοικητικά συμβούλια των απορροφώμενων εταιριών και της απορροφούσας εταιρίας έχουν αναθέσει στους ανεξάρτητους από τις συγχωνευόμενες εταιρίες, διεθνώς αναγνωρισμένους ελεγκτικούς οίκους KPMG και Grant Thornton αντίστοιχα, την επιβεβαίωση του δικαίου και εύλογου της προκύπτουσας σχέσης ανταλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των οικονομικών και νομικών ελέγχων που θα διενεργηθούν στις συγχωνευόμενες εταιρίες.

Σύμβουλοι της συγχώνευσης είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ TΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Η συγχώνευση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και των κατά το Νόμο οριζομένων αδειών και λοιπών εγκρίσεων των αρμοδίων Αρχών καθώς και των Γενικών Συνελεύσεων των συγχωνευομένων εταιριών.

--- Το management

Στη νέα εταιρία ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ., ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα είναι διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Justin Jenk θα είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ., εντεταλμένος για συγκεκριμένες δραστηριότητες ο κ. Στέργιος Νέζης θα είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και ο κ. Παντελής Οικονόμου θα είναι γενικός οικονομικός διευθυντής.

Δεν θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές σε καμία από τις προς συγχώνευση εταιρίες. Επισημαίνεται δε πως οι εταιρίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν ανεξάρτητες μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και το ξεκίνημα της λειτουργίας της ενοποιημένης εταιρίας, που αναμένεται τον Ιούλιο του 2006.

Η ενοποιημένη εταιρία θα έχει ένα 9μελές διοικητικό συμβούλιο, η βάση του οποίου θα είναι το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Δέλτα Συμμετοχών.

Εκτιμάται ότι η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2006. Οι συγχωνεύσεις δημιουργούν μία μεγάλη ελληνική εταιρία κορυφαίων μαρκών διατροφής και ηγέτη στην αγορά των τροφίμων με σημαντικό μέγεθος στην Ευρώπη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημειώνεται πως πρόκειται για ένα σχήμα, οικονομικά ισχυρό, πλούσιο σε ανθρώπους, γνώση, και υποδομή, με διεθνή εμπειρία, σύγχρονη επαγγελματική διαχείριση και ισχυρές δομές εταιρικής διακυβέρνησης που δεσμεύεται να συνεχίσει και να αυξήσει την θετική του συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το κοινό όραμα των εταιριών θα εκφράζεται με την προσωρινή, μεταβατική ονομασία BrandCo, η οποία χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει τη δημιουργία ενός ισχυρού οίκου κορυφαίων μαρκών στον χώρο της διατροφής.

Η νέα εταιρία θα υιοθετήσει νέα εταιρική ταυτότητα, την οποία επίσημα θα παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Για τις παραπάνω ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου σήμερα στις 11:30 στο Κέντρο Ιππασίας Γουδή (Ολυμπιακά Ακίνητα) στο Γουδί.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση στην χρηματοοικονομική κοινότητα στις 17:00 στο ίδιο μέρος. Πληροφορίες σχετικά με την συγχώνευση παρέχονται από τον ιστότοπο www.brandco.info και από την ειδική γραμμή εξυπηρέτησης χωρίς χρέωση για τους μετόχους των συγχωνευoμένων εταιριών: 800 11 75 800.

--- Τι δηλώνουν Δ. Δασκαλόπουλος - Σπ. Θεοδωρόπουλος

Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δέλτα Συμμετοχών είπε: ”Η πραγμάτωση του οράματός μας παίρνει μια σημαντική ώθηση μέσα από αυτό τον μετασχηματισμό. Η συνένωση-ορόσημο της Δέλτα Συμμετοχών και των θυγατρικών μας εταιριών με την Chipita δημιουργεί έναν ισχυρό – ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα - οίκο κορυφαίων μαρκών διατροφής και είναι εξαιρετικής σημασίας για τους μετόχους, τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους καταναλωτές μας.

Ενώνουμε κάτω από την ίδια στέγη πολλές από τις πιο σημαντικές μάρκες τροφίμων. Συνδυάζουμε τις ικανότητες μας σε ένα σχήμα πλούσιο σε ανθρώπους, γνώση, και υποδομή, με διεθνή εμπειρία, σύγχρονη επαγγελματική διαχείριση και ισχυρές δομές εταιρικής διακυβέρνησης.

Έχουμε πλέον αυξημένη οικονομική ισχύ και μέγεθος αξιοσημείωτο για τις κεφαλαιαγορές διεθνώς. Όλα αυτά μας κάνουν ικανούς να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι για τη μελλοντική μας ανάπτυξη”.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Chipita σχολίασε σχετικά: ”Η ένωσή μας δημιουργεί μία εταιρία με σημαντικό μέγεθος στην Ευρώπη. Αποκτούμε νέες αυξημένες δυνατότητες προϊοντικής ανάπτυξης και γεωγραφικής επέκτασης με πιο ανταγωνιστικούς όρους.

Είμαστε ήδη σε 28 χώρες με συνολικό πληθυσμό 1.000.000.000. Διαθέτουμε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο κορυφαίων μαρκών με μεγάλα περιθώρια διεθνούς αξιοποίησης.

Ως ενοποιημένη εταιρία ισχυροποιούμε τη θέση μας στην αγορά και διεκδικούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την προτίμηση των καταναλωτών αυξάνοντας διαρκώς την εταιρική μας αξία προς όφελος των μετόχων μας”.

”Πέρα από τα οφέλη της ανάπτυξης, η ενοποίηση των εταιριών συνεπάγεται και σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και μεγιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας.

Οι αυξημένες δυνατότητες που δημιουργούνται μας δίνουν τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις προς συγχώνευση εταιρίες με τρόπο που θα δημιουργεί αξία μεγαλύτερη αυτής που θα μπορούσε να επιτύχει η κάθε μία από τις εταιρίες λειτουργώντας χωριστά”, δήλωσε ο κύριος Justin Jenk, Διευθύνων Σύμβουλος της Δέλτα Συμμετοχών.

----- Οι συνέργιες

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση το βασικό κίνητρο των εταιριών που συνενώνονται είναι η περαιτέρω προϊοντική και γεωγραφική ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Οι συγχωνευόμενες εταιρίες θα ορίσουν μια ειδική ομάδα ενοποίησης στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη πέντε εταιρειών. Η ομάδα θα αναλάβει να συνθέσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εταιριών και να καθορίσει τρόπους εκμετάλλευσης υπαρχουσών και δυνητικών συνεργειών.

Η ίδια ομάδα θα ασχοληθεί και με την ευθυγράμμιση της οργάνωσης και των διαδικασιών.

Οι συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν στο πλαίσιο της ενοποιημένης εταιρίας αφορούν στα ακόλουθα πεδία: δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης (γεωγραφική ανάπτυξη, cross selling, καινοτομία), λειτουργικές βελτιώσεις (σε επίπεδο κόστους, παραγωγικότητας, διαδικασιών), διοικητικά και οργανωτικά οφέλη (περιορισμός επικαλύψεων, βελτίωση παραγωγικότητας), βελτιστοποίηση επενδυμένων κεφαλαίων.

Η ενοποιημένη εταιρία, βάσει αποτελεσμάτων τελευταίου 12μήνου: 1/10/2004 – 30/09/2005, θα είχε κύκλο εργασιών της τάξης των 859,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 38 εκατ. ευρώ, έσοδα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 151,1 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ και παρουσία σε 28 χώρες με μεγάλο εύρος κατηγοριών διατροφής και ισχυρό χαρτοφυλάκιο κορυφαίων μαρκών.

Σημειώνεται πως από τα παραπάνω έχουν εξαιρεθεί, όπως είναι φυσικό, δραστηριότητες που αφορούν στην υπό πώληση Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v