Στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Τις αυξήσεις των ειδικών φόρων στα καύσιμα κατά 5% το 2006 και κατά 20% έως το 2009 ”επισημοποιεί” το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2005-2008, το πλήρες κείμενο του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το πρόγραμμα θέτει στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και προβλέπει περιοριστική εισοδηματική πολιτική έως και το 2008.

Στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα Σταθερότητας
της Έλενας Λάσκαρη

Τις αυξήσεις των ειδικών φόρων στα καύσιμα κατά 5% το 2006 και κατά 20% έως το 2009 ”επισημοποιεί” το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2005-2008 που υπεβλήθη στην Κομισιόν και δόθηκε σήμερα (το πλήρες κείμενό του) στη δημοσιότητα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ασαφείς δεσμεύσεις για ικανοποίηση των εξαγγελιών μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και για αύξηση των συντάξεων στον ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ, αλλά ξεκάθαρα προκύπτει επίσης ότι η εισοδηματική πολιτική θα είναι περιοριστική έως και το 2008 προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

”Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να είναι συνεπής με την απόφαση του Συμβουλίου και να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το ανώτατο όριο μέχρι το τέλος του 2006”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα, όπου τίθεται στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006, στο 2,3% το 2007 και στο 1,7% το 2008.



Τα μέσα για τη μείωση του ελλείμματος αναφέρονται διεξοδικά και μεταξύ άλλων αφορούν αύξηση φόρων στα καύσιμα κατά 5% το 2006 και συνολικά κατά 20% έως το 2009, εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στη φοροδιαφυγή, διασταυρώσεις στοιχείων και στοχευμένους φορολογικούς έλεγχους.

Παράλληλα τονίζεται ότι από την πλευρά των δαπανών, ”η εξοικονόμηση πόρων θα προέλθει κυρίως από τη μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης όπως επίσης και από τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών”.

Αναφορές γίνονται και στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, ενώ για το Ασφαλιστικό περιγράφεται η έναρξη διαλόγου με στόχο την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών που θα καταλήξουν ”σε μια εντολή στην επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει τα επόμενα βήματα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v