Πρόταση Μητσοτάκη για φόρο στο... trading

Την καθιέρωση ειδικού φόρου στα βραχυπρόθεσμα κέρδη του χρηματιστηρίου πρότεινε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Κύκλοι του υπ. Οικονομίας διευκρίνιζαν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάτι τέτοιο.

Πρόταση Μητσοτάκη για φόρο στο... trading
Την καθιέρωση ειδικού φόρου στα βραχυπρόθεσμα κέρδη του χρηματιστηρίου πρότεινε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη.

Εξειδικεύοντας την πρότασή του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο φόρος αυτός πρέπει να είναι κλιμακωτός, έως μηδενισμού στην περίπτωση που πρόκειται για επένδυση διαρκείας.

Και αυτό εκτιμώντας ότι ”μια τέτοια πράξη θα αποτρέψει την εκδήλωση κερδοσκοπικών κινήσεων”. Μάλιστα, ζήτησε ο φόρος αυτός να επιβληθεί επειγόντως.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί με το χρηματιστήριο, υπενθυμίζοντας τι έγινε το 1999.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας διευκρίνιζαν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάτι τέτοιο.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται περισσότερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ενώ ζήτησε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις και συμπλήρωσε: ”Χαίρομαι για τις διακηρύξεις μεταρρυθμίσεων, μένει όμως να τις δούμε και στην πράξη”.

”Υπό αυτές τις προϋποθέσεις”, συμπλήρωσε, ”μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία ένα δύσκολο μέλλον”.

--- H δήλωση Μητσοτάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προβληματίζει κύριε πρόεδρε η πορεία του Χρηματιστηρίου;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ συμφωνώ απολύτως με τον κ. Αλογοσκούφη ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ότι οι πολίτες πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά την άνοδο του Χρηματιστηρίου. ΄Ήμουν και τότε ο μόνος ίσως, ο οποίος το έλεγε και το ξαναλέγω και σήμερα.

Και θα ήθελα έπ’ ευκαιρία να πω - και το έχω πει παλαιότερα στον κ. Υπουργό δεν το είπα και σήμερα - ότι κατά τη γνώμη μου πρέπει επειγόντως να επιβληθεί ένας φόρος επί των κερδών του Χρηματιστηρίου που πραγματοποιούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε κερδοσκοπικά κέρδη.

Θα πληρώνει ένα ποσοστό όποιος κερδίζει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα κλιμακώνεται και δεν θα πληρώνει τίποτα άμα παρέλθει ορισμένος χρόνος που θεωρείται επένδυση. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί θα εξυγιάνει και το Χρηματιστήριο, θα εμποδίσει ”παιχνίδια” που ενδεχομένως ”παίζονται”, θα ”παίζονται” πάντοτε και στο μέλλον. Είναι μία σωστή πρόταση, την οποία εγώ πάντοτε υποστήριξα και την οποία και πάλι προτείνω”.

Ελενα Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v