Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O κ. Παπαλεξόπουλος Διδάκτωρ σε Πανεπιστήμιο

Ο κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, με σημαντική κοινωνική και πολιτιστική δράση, αναγορεύθηκε εχθές το βράδυ επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

O κ. Παπαλεξόπουλος Διδάκτωρ σε Πανεπιστήμιο
Ο κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, με σημαντική κοινωνική και πολιτιστική δράση, αναγορεύθηκε εχθές το βράδυ επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου Ζυρίχης και πρώην επιμελητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμβουλος διοίκησης σήμερα της εταιρίας τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, κατά τη μακρά διαδρομή του διετέλεσε, συν τοις άλλοις πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, μέλος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τραπέζης Βιομηχάνων (European Round Table), του Δ.Σ. του Συνδέσμου για τη Νομισματική Ένωση της Ευρώπης (Association for the Monetary Union of Europe).

Διετέλεσε επίσης Ιδρυτικό Μέλος & Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος, Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Εχει διακριθεί για την ενασχόλησή του με θέματα οικονομικής πολιτικής, εργασιακών σχέσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Κατά την τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ”Ν. Σκαλκώτας” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Σ. Καρβούνης προσφώνησε τον τιμώμενο και ανάγνωσε τα κείμενα της περγαμηνής, ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Γ. Κατσιμπρής τον περιένδυσε με την ακαδημαϊκή τήβεννο.

Στο έργο και την κοινωνική προσφορά του κ. Παπαλεξόπουλου αναφέρθηκαν με ομιλίες τους ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, Καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank, και η κα. Καίτη Κυριακοπούλου, επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας ”S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.” (πρώην ”Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης”), διακεκριμένη εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας με πλήθος διεθνών τιμητικών διακρίσεων και σημαντική δραστηριότητα και προσφορά στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση του τολμηρού και οραματιστή επιχειρηματία, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και διεθνοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας, πρωτοπόρου στην υιοθέτηση καινοτόμων ιδεών, καθοριστικού παράγοντα στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής συνοχής – απαραίτητα στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας, πρέσβη της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, πρωτεργάτη στην καθιέρωση πρωτοποριακών αντιλήψεων κοινωνικού και εργασιακού δικαίου επίκεντρο των οποίων είναι ο άνθρωπος-εργαζόμενος.

”Η κίνησή μας να τιμήσουμε τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο έχει και μια άλλη διάσταση. Σηματοδοτεί την ανάγκη η Ελληνική Επιχείρηση και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο να συνεργαστούν στενότερα, ν’ αρχίσουν έναν ουσιαστικό διάλογο και επικοινωνία. Οι περιοχές συνεργασίας είναι σημαντικές και πολλές.

Θ’ αναφερθώ σε ορισμένες όπως θέματα μετεκπαίδευσης φοιτητών, υποτροφιών αριστούχων, χρηματοδότησης της επιστημονικής έρευνας, ευκαιριών απασχόλησης των φοιτητών, ενίσχυσης των πανεπιστημιακών υποδομών, ενίσχυσης των μεταπτυχιακών σπουδών.

Κάποια θετικά βήματα έχουν ήδη γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, κόντρα στις αναχρονιστικές απόψεις οργανωμένων μειοψηφιών και το απηρχαιωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο που δεν διευκολύνει τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμούζης.

Η κα. Κυριακοπούλου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου τονίζοντας:

”Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός, ότι έδωσε μεγάλους και σοβαρούς αγώνες για την αρμονική συνύπαρξη οικονομίας, πολιτικής και επιχειρηματικότητας. Διατύπωσε ιδέες και απόψεις, οι οποίες διατηρούν πάντα την επικαιρότητά τους.

Αναφέρομαι ενδεικτικά στην πεποίθησή του, ότι ”Στο σημερινό κόσμο, που μεταβάλλεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς, η λειτουργία μιας επιχείρησης μέσα στα πλαίσια του Νόμου με αποκλειστικό σκοπό την κερδοφορία, δεν αρκεί. Τα καθημερινά προβλήματα αποκτούν ήδη τέτοιες διαστάσεις ώστε, για την αντιμετώπισή τους, να απαιτείται η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Κοινωνίας ”.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα Κυριακοπούλου υπογράμμισε: ”Λίγοι πολίτες αυτής της χώρας έχουν προσφέρει στον τόπο τους τόσα, όσα ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος. Η εργατικότητα, η αντικειμενικότητα των θέσεών του και η σοφή τοποθέτησή του στα μεγάλα και επίκαιρα ζητήματα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και σταθερό σημείο αναφοράς για το μέλλον”.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος στην ομιλία του με τίτλο ”Εθνική Οικονομία, Επιχείρηση και Στέλεχος: Οι Τρείς Όψεις της Ανταγωνιστικότητας” αναφέρθηκε σε τρείς παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα μίας οικονομίας και, μέσω αυτής, την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.

Το θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον, που κατά γενική ομολογία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας μας. Τις επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν να τολμούν και συνεχώς να προσπαθούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, αντί να καταφεύγουν στην εύκολη λύση των πάσης φύσεως κρατικών ενισχύσεων.

Οι τελευταίες, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, είναι μακροπρόθεσμα αντιπαραγωγικές και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και για το κοινωνικό σύνολο.

Και τέλος, το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρέπει να έχει νοοτροπία προόδου και δημιουργίας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του χαρακτήρα, της προσαρμοστικότητας, της προσωπικότητας, του ήθους, καθώς και την ανάγκη της δια βίου καλλιέργειάς τους.

Απευθυνόμενος, στους φοιτητές, ο κ. Παπαλεξόπουλος επέλεξε αντί άλλων να αναφέρει δύο ρήσεις από τον Κομφούκιο, ”Αν διαλέξεις δουλειά που αγαπάς, δεν θα χρειασθεί να εργαστείς ούτε μία μέρα στη ζωή σου” και ”Φίλε, όσο καλλιεργείς την προσωπική σου ανταγωνιστικότητα, δεν θα χρειασθεί να ψάξεις για δουλειά ούτε μία μέρα στη ζωή σου”, που θα μπορούσαν να είναι και ”μαθήματα ζωής” για όλους μας – σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τον κ. Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Σ. Καρβούνης, οι δύο Αντιπρυτάνεις, κκ. Λ. Λάϊος και Δ. Δεσπότης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, καθηγητές και πρυτάνεις πανεπιστημίων, πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, και πολλοί φοιτητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v