Αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αύξηση 9% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, 7% στα αστικά - υπεραστικά ΚΤΕΛ, φορτηγά ΔΧ εθνικών μεταφορών και βυτιοφόρα και 7% στις σιδηροδρομικές μεταφορές στους άξονες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Πειραιάς - Χαλκίδα θα ισχύσει από 1 Μαρτίου. Αυξήσεις και στο κόστος μετακίνησης με ταξί.

Αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθορίστηκαν οι νέες τιμές κομίστρων στα μέσα μεταφοράς που θα ισχύσουν από 1 Μαρτίου.

Ειδικότερα, στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας η τιμή του απλού εισιτηρίου για Λεωφορεία & Τρόλλεϋ διαμορφώνεται στα 0,50 ευρώ (από 0,45 ευρώ σήμερα), η τιμή του απλού εισιτηρίου του ΗΣΑΠ διαμορφώνεται στα 0,70 ευρώ (από 0,60 ευρώ σήμερα) και η τιμή του απλού εισιτηρίου του ΜΕΤΡΟ διαμορφώνεται στα 0,80 ευρώ (από 0,70 ευρώ σήμερα).

Οι τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών, καθώς και η τιμή του Ενιαίου Εισιτηρίου παραμένουν αμετάβλητες. Αμετάβλητες επίσης παραμένουν οι τιμές των εισιτηρίων του Τραμ και του Προαστιακού.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αύξηση είναι 9%, η μικρότερη που μπορούσε να επιβληθεί, σαφώς μικρότερη από τον πληθωρισμό στο ίδιο χρονικό διάστημα των 5 ετών και δεν επιβαρύνει τους τακτικούς χρήστες των μέσων, αφού παραμένουν σταθερές χωρίς καμία αύξηση οι τιμές στις κάρτες πολλαπλών διαδρομών και η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα ΤΑΧΙ πρέπει να αποκτήσουν και στην Αθήνα το ρόλο που έχουν στο σύστημα συγκοινωνιών σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το γεγονός αυτό απαιτεί σαφή διαφοροποίηση του κόστους μετακίνησης με ταξί από εκείνο με τα ΜΜΜ.

Στα πλαίσια αυτά η τιμή της σημαίας διαμορφώνεται στο 1,00 ευρώ (από 0,85 ευρώ σήμερα), η τιμή του Τιμολογίου Α (μονή ταρίφα) διαμορφώνεται στα 0,32 ευρώ (από 0,30 ευρώ σήμερα), η τιμή του Τιμολογίου Β (διπλή ταρίφα) διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ (από 0,56 ευρώ σήμερα).

Παράλληλα και προκειμένου να αποθαρρυνθεί η εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου ΜΜΜ από τα ΤΑΧΙ το κόστος της ελάχιστης διαδρομής διαμορφώνεται στην μεν Αθήνα στα 2,50 ευρώ (από 1,75 ευρώ σήμερα) στη δε επαρχία στα 2,70 ευρώ (από 2,00 ευρώ σήμερα).

Στα Αστικά – Υπεραστικά ΚΤΕΛ, Φορτηγά Δ.Χ. Εθνικών Μεταφορών και Βυτιοφόρα Δ.Χ. αυξάνονται κατά 7% οι τιμές των κομίστρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας τους.

Στις σιδηροδρομικές μεταφορές με δεδομένο ότι είναι επιθυμητό η σιδηροδρομική μετακίνηση να παραμείνει ανταγωνιστική αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική διάσταση του σιδηροδρόμου σε επίπεδο περιφέρειας δεν αυξάνονται οι τιμές των κομίστρων στα περιφερειακά δίκτυα αλλά μόνο στους άξονες Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Πειραιάς-Χαλκίδα κατά 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v