Διαμάχη και με Γεωργία για το ρωσικό φυσικό αέριο

H Τιφλίδα κατηγόρησε τη Μόσχα για μια σειρά εκρήξεις που έγιναν σε ρωσικά εδάφη και άφησαν τη Γεωργία χωρίς φυσικό αέριο και με μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τη χώρα μαστίζει μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών.

Διαμάχη και με Γεωργία για το ρωσικό φυσικό αέριο
Εντονη δυσφορία για την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας επικράτησε πάλι, καθώς η Τιφλίδα κατηγόρησε τη Μόσχα για μια σειρά εκρήξεις που έγιναν σε ρωσικά εδάφη και άφησαν τη Γεωργία χωρίς φυσικό αέριο και με μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τη χώρα μαστίζει μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακιασβίλι δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία κάνει αντίποινα στη Γεωργία, επειδή προσπαθεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της και ότι η Τιφλίδα σκοπεύει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με εισαγωγές από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Η διαμάχη προστίθεται στη σειρά των προβλημάτων που έχουν ξεσπάσει και με άλλους γείτονες της Ρωσίας, όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, στις οποίες η Μόσχα ”έκοψε” το γκάζι λόγω διαμάχης για τις τιμές.

Η Ρωσία απάντησε στις αιτιάσεις της Γεωργίας ότι πρόκειται για τρομοκρατικό σαμποτάζ, αλλά ο Σακιασβίλι τόνισε ότι οι αντάρτες του Καυκάσου δεν έχουν λόγω να επιτεθούν στη Γεωργία, ενώ οι γεωργιανές ομάδες ανεξαρτησίας δεν έχουν τη δυνατότητα για τέτοιου είδους επιθέσεις.

Να σημειωθεί ότι έχουν προκληθεί και νέες ανησυχίες για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς ξαφνικά αναβλήθηκε το Σάββατο η τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την οποία θα επικυρωθεί η συμβιβαστική λύση στην οποία έφτασαν οι δύο πλευρές στις αρχές Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v