Στην εποχή των deals

Μετά την Q-Telecom, τη Hyatt, τη FORTHnet, τη ΔΕΛΤΑ – Chipita, την Εγνατία, ήρθε η σειρά του θεραπευτηρίου ”Υγεία”. Επί της ουσίας, έχουν γίνει deals στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και όχι στα μεγαθήρια του ”20άρη”. Ο λόγος είναι απλός: εκεί υπήρχαν οι ευκαιρίες και εκεί εξακολουθούν να υπάρχουν. Πού θα είναι, λοιπόν, το επόμενο deal;

Στην εποχή των deals
Μετά την Q-Telecom, τη Hyatt, τη FORTHnet, τη ΔΕΛΤΑ – Chipita, την Εγνατία, ήρθε η σειρά του θεραπευτηρίου ”Υγεία”. Επί της ουσίας, έχουν γίνει deals στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και όχι στα μεγαθήρια του ”20άρη”.

Ο λόγος είναι απλός: εκεί υπήρχαν οι ευκαιρίες και εκεί εξακολουθούν να υπάρχουν. Πού θα είναι, λοιπόν, το επόμενο deal;

Το κοινό στοιχείο όλων των deals που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ότι πρόκειται για εταιρίες που έχουν πράγματι προοπτικές ανάπτυξης, αλλά οι βασικοί τους μέτοχοι δεν θέλησαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν μόνοι τους τα επόμενα βήματα.

Υπάρχουν ευκαιρίες στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Το αποδεικνύουν τα deals που γίνονται. Όταν λέγαμε ότι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση ήταν έτσι κι αλλιώς ακριβή και ότι οι όποιες ευκαιρίες κρυβόντουσαν στην υπόλοιπη αγορά, οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν ανάλογες τοποθετήσεις με αρκετή δόση ειρωνείας.

Τώρα που οι ξένοι οίκοι ”ανακάλυψαν” τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι εγχώριοι οπαδοί τους άλλαξαν τροπάρι.

Θα γίνουν κι άλλα deals στη Σοφοκλέους. Δεν θα αναφερθούμε στις φήμες που οργιάζουν, αλλά στην αναγκαιότητα που υπάρχει για deals και στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και οι οποίες επιτρέπουν να εκδηλωθεί ταυτόχρονα και αγοραστικό ενδιαφέρον.

Εκείνοι που θέλανε να πουλήσουν το θέλουν και σήμερα. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι υπάρχουν πλέον και αγοραστές...

Επενδυτικά funds έχουν χρήματα που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν! Πού θα ”χτυπήσουν”; Σε εταιρίες που έχουν καλές προοπτικές. Δεν θα ενδιαφερθούν για σκουπίδια. Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες; Μία απλή ανάγνωση των ισολογισμών θα μας βοηθήσει αρκετά να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι τα μεγάλα funds αγοράζουν στην πραγματικότητα ολόκληρους κλάδους και όχι μόνο εταιρίες. Ψάχνουν τον πρώτο ή τον δεύτερο του κλάδου και όχι τον εικοστό τρίτο.

Υπάρχουν και deals με καθαρά χρηματιστηριακό χαρακτήρα. Μαθαίνουμε ότι προσφέρονται πακέτα μετοχών σε εταιρίες που ο βασικός μέτοχος έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 67%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο βασικός μέτοχος περιορίζει το ποσοστό συμμετοχής του, η εταιρία αποκτά νέους μετόχους, η τιμή της μετοχής κινείται και όλοι δηλώνουν ευχαριστημένοι.

Τέτοια deals, όμως, γίνονταν και στο παρελθόν, δίχως να έχουν πάντοτε αίσιο τέλος για... όλους!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v