Προσοχή στις φήμες!

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ”έγκυρες πηγές” μας διαβεβαίωναν ότι στο εντός αυτής διάστημα επρόκειτο να ανακοινωθεί η πώληση ελληνικής εταιρίας σε Ρώσους επενδυτές. Άλλες πηγές κυκλοφορούσαν για πολλοστή φορά την ”είδηση” της πώλησης της Eurobank. Στο διά ταύτα: το κλίμα είναι πολύ αρρωστημένο...

Προσοχή στις φήμες!
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ”έγκυρες πηγές” μας διαβεβαίωναν ότι στο εντός αυτής διάστημα επρόκειτο να ανακοινωθεί η πώληση ελληνικής εταιρίας σε Ρώσους επενδυτές.

Άλλες πηγές κυκλοφορούσαν για πολλοστή φορά την ”είδηση” της πώλησης της Eurobank. Στο διά ταύτα: το κλίμα είναι πολύ αρρωστημένο...

Δεν υπάρχει εισηγμένη εταιρία για την οποία να μην έχει ακουστεί ότι πρόκειται να πουληθεί, ότι θα γίνει το... σκοτεινό αντικείμενο του πόθου για κάποιο fund ή πλούσιο εμίρη ή (εσχάτως) για το ανερχόμενο ρωσικό κεφάλαιο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες επίσημες ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιριών αφορούν σε σχολιασμούς δημοσιευμάτων και διαψεύσεις.

Οι χρηματιστηριακές αρχές δεν προλαβαίνουν να στέλνουν ”ραβασάκια” στις εισηγμένες και αυτές χρειάζονται πλέον έναν άνθρωπο αποκλειστικής απασχόλησης για να απαντάει συνεχώς στα όσα γράφονται και λέγονται.

Στις φήμες συμβαίνει το εξής: Μία είναι σωστή και εννέα ”φόλες”. Πού να ψάχνεις τώρα να βρεις τη μία στις δέκα; Οπότε, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να τις αγνοεί και να ασχολείται μόνο με τις αποτιμήσεις των εταιριών.

Το τι έχει ακουστεί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες δεν λέγεται. Μιλάμε για βιομηχανία φημών, οι οποίες εκπορεύονται από κέντρα που θα ήθελαν να δουν τις επενδύσεις τους να αποδίδουν άμεσα και να αφήσουν την ”καυτή πατάτα” της επιβεβαίωσης για τους επόμενους ”τυχερούς”.

Οι αγορές δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι υπεραξίες δεν πέφτουν από τον ουρανό. Και ενώ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αν μία φήμη είναι αληθινή ή ψεύτικη, μπορούμε, τουλάχιστον, να υποθέσουμε ότι μία φήμη που την ξέρουν όλοι δεν είναι μία απλή φήμη. Εϊναι μία πεπονόφλουδα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v