Επιχείρηση ”φούσκα”!

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση επικοινωνιακής αντεπίθεσης. Αφού έβγαλε τις μονάδες καταστροφών του Λιμενικού στις τηλεοράσεις, έκανε ένα ”κλικ” παραπάνω και ανέσυρε από το συρτάρι την υπόθεση ”φούσκες του Χρηματιστηρίου”. Θα έχουμε να ασχολούμαστε! Μια μικρή, μόνο, παρατήρηση: Όταν βάλεις τον ελέφαντα μέσα στο μαγαζί με τα γυαλικά, είναι πολυτέλεια να απαιτείς να μη σπάσει ένα ποτήρι...

Επιχείρηση ”φούσκα”!
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση επικοινωνιακής αντεπίθεσης. Αφού έβγαλε τις μονάδες καταστροφών του Λιμενικού στις τηλεοράσεις, έκανε ένα ”κλικ” παραπάνω και ανέσυρε από το συρτάρι την υπόθεση ”φούσκες του Χρηματιστηρίου”.

Θα έχουμε να ασχολούμαστε! Μια μικρή, μόνο, παρατήρηση: Όταν βάλεις τον ελέφαντα μέσα στο μαγαζί με τα γυαλικά, είναι πολυτέλεια να απαιτείς να μη σπάσει ένα ποτήρι...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1999 έγιναν εγκλήματα και πολύς κόσμος έχασε τα χρήματά του εξαιτίας αυτών ακριβώς των εγκλημάτων. Προσέξτε! Αυτό δεν σημαίνει ότι έγιναν απάτες σε όλες τις μετοχές, ούτε ότι για τις απώλειες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών δεν έχουν ευθύνες οι ίδιοι οι επενδυτές.

Ήταν απαίτηση της κοινής γνώμης να γίνει κάθαρση και να αποδοθούν ευθύνες. Αυτό δεν έγινε και στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι η Δικαιοσύνη δεν ήταν και τόσο τυφλή.

Εμείς εθελοτυφλούσαμε όταν πιστεύαμε ότι θα αποδίδονταν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν. Υπό αυτή την έννοια, είναι πέρα για πέρα λογικό να ανοίξει και πάλι ο φάκελος του χρηματιστηρίου.

Το πρόβλημα είναι αν από αυτή την υπόθεση επιχειρήσει να κερδίσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε άλλος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει μπάχαλο!

Πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι η ”φούσκα” δημιουργήθηκε από ορισμένους κακούς επιχειρηματίες, σε συνεργασία με οργανωμένα λόμπι. Ασφαλώς και υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά στρέφοντας την προσοχή μας αποκλειστικά και μόνο σε αυτές, είναι σαν να βαράμε το σαμάρι αντί για τον γάιδαρο.

Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συνέβη το 1999, θα πρέπει να εξετάσουμε ποιοι ήσαν εκείνοι που τελικά ωφελήθηκαν από τη ”φούσκα”.

Ποιοι επέτρεψαν και για ποιους λόγους να δρουν ανεξέλεγκτα στρατιές αρπακτικών μέσα σε μία αγορά που κατά τα άλλα είχε και νόμους και κανόνες και όργανα της συντεταγμένης πολιτείας για να ελέγχουν και να προστατεύουν έτσι τον θεσμό;

Κάποιοι καλλιέργησαν υπερβολική αισιοδοξία στην αγορά, επειδή έβλεπαν μπροστά τους μία εκλογική αναμέτρηση και επιπλέον προσδοκούσαν να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με τα λεφτά των μετοχοποιήσεων.

Κάποιοι άλλοι έκαναν τα στραβά μάτια, επειδή δεν μπορούσαν να τιμωρήσουν τον Μήτσο από τα Σφακιά, όταν αυτός δεν έκανε κάτι περισσότερο από εκείνο που έκαναν στελέχη δημόσιων οργανισμών και εταιριών. Και οι υπόλοιποι είδαν φως και μπήκαν!

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία το εξής: Θέλουμε να φτάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο ή να πέσουν κάποιες ”καμπάνες” για να δοθεί η αίσθηση της κάθαρσης; Διότι, αν το μαχαίρι φτάσει πράγματι στο κόκαλο, ίσως χρειαστεί να χτιστούν μερικές νέες φυλακές σ’ αυτή τη χώρα....

Και κάτι ακόμη: Θα πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να μη δοθεί η αίσθηση ότι ο ”φάκελος χρηματιστήριο” θα αποτελέσει μία αφορμή για ξεκαθάρισμα επιχειρηματικών διαφορών...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v