Eτσι είναι αν έτσι πιστεύεις!

Ακούμε τη φήμη, βλέπουμε το ταμπλό και ”κλειδώνουμε” το σενάριο που θέλουμε να πιστέψουμε, καθώς χρειάζεται από κάπου να ”πιαστούμε”. Το ενδιαφέρον ενός fund για μετοχές μιας εταιρίας μεταβάλλεται σε βεβαιότητα για την πώληση ολόκληρης της εταιρίας. Κι αυτό, διότι την ώρα που εμείς βλέπουμε το ταμπλό, κάποιος αγόρασε market 10.000 μετοχές. Μπορεί να είναι ο κύριος Δημήτρης από το Διακοφτό, αλλά εμείς θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι οι insiders...

Eτσι είναι αν έτσι πιστεύεις!
Ακούμε τη φήμη, βλέπουμε το ταμπλό και ”κλειδώνουμε” το σενάριο που θέλουμε να πιστέψουμε, καθώς χρειάζεται από κάπου να ”πιαστούμε”. Το ενδιαφέρον ενός fund για μετοχές μιας εταιρίας μεταβάλλεται σε βεβαιότητα για την πώληση ολόκληρης της εταιρίας.

Κι αυτό, διότι την ώρα που εμείς βλέπουμε το ταμπλό, κάποιος αγόρασε market 10.000 μετοχές. Μπορεί να είναι ο κύριος Δημήτρης από το Διακοφτό, αλλά εμείς θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι οι insiders...

Η λογική επεξεργασία μιας πληροφορίας μας οδηγεί συχνά σε λάθος εκτιμήσεις. Επειδή δεν έχουμε όλη την εικόνα. Στη διάθεσή μας έχουμε μόνο ψήγματα της αλήθειας, τα οποία από μόνα τους δεν λένε απολύτως τίποτα.

Οι σκέψεις που κάνουμε είναι λογικές, είναι μέσα στα πλαίσια του εφικτού. Μη έχοντας όμως όλο το αναγκαίο υλικό, στο τέλος εκφράζουμε περισσότερο τις επιθυμίες μας και λιγότερο αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Όταν ερευνούμε ένα θέμα, θα πρέπει να αρνηθούμε δύο δεδομένα: ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ότι θα γίνουμε πλούσιοι επειδή έγινε πλούσιος και ο γείτονάς μας.

Το δεύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να κρίνουμε την εταιρία με βάση τα γνωστά στοιχεία και όχι με τις επιθυμίες μας. Η τιμή της μετοχής είναι αυτή που είναι επειδή ενσωματώνει κάποια δεδομένα και κάποιες προσδοκίες.

Αγοράζοντάς την ελπίζουμε να την πουλήσουμε ακριβότερα, αλλά είναι κρίμα και άδικο να τη ”φορτώνουμε” και με προσδοκίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Έγινε το deal ΔΕΛΤΑ και Chipita. Αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι και δύο άλλες εταιρίες θα κάνουν το ίδιο και να αποφασίσουμε έτσι αυτόματα να αγοράσουμε όποια μετοχή του κλάδου βρούμε στο δρόμο μας.

Ασφαλώς και ένα τέτοιο deal, όπως αυτό της ΔΕΛΤΑ με την Chipita, αλλάζει τα δεδομένα σε έναν κλάδο και δημιουργεί αντίστοιχες πιέσεις στις υπόλοιπες εταιρίες του.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου θα ακολουθήσουν τον ίδιο ακριβώς δρόμο. Ούτε μπορούμε να ξέρουμε ποιες εταιρίες τελικώς θα το πράξουν. Μπορεί άλλες έξι, μπορεί και καμία...

Οι κινήσεις των insiders πράγματι φαίνονται. Όχι όμως σε μία κίνηση, σε μία ”μαρκετιά”. Στο σημείο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η στατιστική και η τεχνική ανάλυση. Όχι για να θέσουμε τιμές-στόχους, αλλά για να παρατηρήσουμε ασυνήθιστες συμπεριφορές σε μετοχές.

Για παράδειγμα, λίγες ημέρες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκαν ασυνήθιστες συναλλαγές σε μετοχές αεροπορικών εταιριών και εταιριών του κλάδου της ενέργειας. Ήταν μία ένδειξη ότι κάτι θα συνέβαινε.

Ποιος άλλος όμως μπορούσε να ξέρει το τι ακριβώς πέραν από τους ίδιους τους δράστες; Ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο, αυτό είναι ένα στοιχείο. Με τη λογική μας δεν μπορούμε να φτάσουμε μακριά.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της 11ης Σεπτεμβρίου ο παρατηρητής θα μπορούσε να συμπεράνει (ενδεχομένως) ότι κάποια μεγάλη συγχώνευση ήταν στα σκαριά για τον κλάδο των αεροπορικών εταιριών. Λογική σκέψη ήταν κι εκείνη.

Πού να φανταστεί ότι κάποιοι ψυχοπαθείς θα έπεφταν με αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους και ότι η βιομηχανία των αερομεταφορών θα περνούσε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας της;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v