Νέα ονόματα στη λίστα των υποκλοπών

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δέκα ακόμα προσώπων - πέραν των δημοσιευμένων - που παρακολουθούνταν μέσω του δικτύου της Vodafone. Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Νέα ονόματα στη λίστα των υποκλοπών
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δέκα ακόμα προσώπων - πέραν των δημοσιευμένων - που παρακολουθούνταν μέσω του δικτύου της Vodafone, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που κατείχαν υπηρεσιακές συσκευές.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται ο κ. Φ. Νασιάκος πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Γ. Αγγελάκος νυν αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Αν. Δημοσχάκης προϊστάμενος επιτελείου Αρχηγείου ΕΛΑΣ, ο κ. Β. Κωνσταντινίδης διευθυντής διεύθυνσης ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Γ. Μητρόπουλος επιτελάρχης, ο κ. Δ. Γαλίκας ταξίαρχος της αντιτρομοκρατικής, ο κ. Γ. Γαλιάτσος διευθυντής ασκήσεων Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Στ. Σύρρος πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, ο κ. Ευστρ. Κυριακάκης διευθυντής Εγκληματολογικού καθώς και το τηλέφωνο του αυτοκινήτου του διοικητή της ΕΥΠ.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε ότι η απομάκρυνση από τη Vodafone του λογισμικού των ”συνακροάσεων” αφαίρεσε τη δυνατότητα από τις κρατικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τα σημεία υποκλοπών, σημείωσε, ωστόσο, ότι τα αντίγραφα του λογισμικού που παραδόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές ”μπορούν να αναλυθούν” ώστε να προσκομιστούν νέα στοιχεία.

Aπαντώντας στην κριτική για το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε έως ότου δημοσιοποιηθεί η υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι η ΕΛΑΣ έπρεπε να εξετάσει χιλιάδες κλήσεις που έγιναν ανά την επικράτεια, αλλά και σε γειτονικές χώρες.

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για το πόσοι πολίτες παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ο κ. Βουλγαράκης επιφυλάχθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, αλλά μετά από δεύτερη σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι ήταν πάνω από 500.

Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι η ΕΥΠ είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης μόνο σταθερών τηλεφώνων και ότι τώρα προωθείται η αγορά συστήματος παρακολούθησης και κινητών τηλεφώνων.

Αναφερόμενος στην αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη είπε ότι βρέθηκε από τους γονείς του κρεμασμένος με βρόχο, ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη και τα κλειδιά ήταν σε γραφείο στο χολ, και ότι οι γονείς του, όταν τον ”ξεκρέμασαν” ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα Κολωνού. Η υπόθεση δεν αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία ως κοινή περίπτωση αυτοκτονίας, είπε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι το υλικό της προανάκρισης υποβλήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όχι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παπαγγελόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας διέψευσε τα ρεπορτάζ δύο τηλεοπτικών σταθμών ότι ήρθε σε διάσταση με τον κ. Βουλγαράκη για το θέμα της αυτοκτονίας. Αναφέρθηκα σε ερωτήματα που παραμένουν, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την αστυνομική έρευνα, αλλά με τη δικαστική έρευνα της υπόθεσης, είπε ο κ. Παπαληγούρας.

Στην κριτική για τη μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, καθώς δεν είχε αποκτήσει τα αναγκαία μέσα. Όσο για τη μη ενημέρωση και άλλων προσώπων, όπως ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ.ά., είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει ως απόρρητη την υπόθεση και ο χειρισμός της να γίνει με μυστικότητα και από τον ελάχιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Παπαληγούρας περίγραψε την υπόθεση ως ένα δύσοσμο σκάνδαλο υποκλοπών που αφορά την εθνική ασφάλειά μας, ενώ στηλίτευσε τη στάση του ΠΑΣΟΚ που -όπως είπε- προσπαθεί να εμφανίσει την κυβέρνηση περίπου ως δράστη, όταν βασικός στόχος των υποκλοπών ήταν ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί.

Ο κ.Παπαληγούρας είπε ότι η εξέταση διήρκησε πάνω από δέκα μήνες καθώς έπρεπε να ελεγχθούν χιλιάδες πολίτες, ένα έργο που ήταν ”πολύπλοκο και δυσχερές”.

Στην ερώτηση για το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της ”ανακάλυψης” των υποκλοπών από τη Vodafone έως την ενημέρωση της κυβέρνησης, ο κ. Παλαληγούρας αναφέρθηκε στην ενημέρωση του ιδίου από τον κ. Κορωνιά -παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού- στις 11 Μαρτίου, κατά την οποία, όπως είπε, το ηγετικό στέλεχος της εταιρείας έδωσε ”συγκεχυμένες απαντήσεις”.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Έβερτ είπε ότι ο κ. Κορωνιάς έπρεπε να είναι προφυλακισμένος και ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από τους νόμους και τη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι ο κ. Κορωνιάς δεν μπορούσε να αποφύγει την ενημέρωση της κυβέρνησης μετά την αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη και ότι εάν ο διευθύνων της Vodafon ήταν στον Κορυδαλλό, θα άρχιζε να ”κελαηδάει”. Εάν φύγει στο εξωτερικό, ποιος θα ευθύνεται, αναρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για διαπλοκή της κυβέρνησης με τις εισαγγελικές αρχές και υποστήριξε ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

---Δηλώσεις κυβερνητικού εκπρόσωπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας και σήμερα σε ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών υπογράμμισε ότι ”η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρέπεμψε το θέμα στη δικαιοσύνη”.

”Δεν υπάρχουν άλλοι θεσμικοί τρόποι λειτουργίας του πολιτεύματος. Εμείς ακολουθήσαμε τη θεσμική τάξη”, σημείωσε.

Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι χθες δεν παρέπεμψε ορθά στον Κανονισμό της Βουλής όταν επεξηγούσε τη θέση της κυβέρνησης περί της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση της Επιτροπής προέβλεπε την πρωθύστερη ολοκλήρωσης της δικαστικής έρευνας, διότι, όπως σημείωσε, ”όπως από την περίοδο της αντιπολίτευσης έχουμε πλειστάκις δηλώσει, οφείλουμε να αφήνουμε απερίσπαστη τη δικαιοσύνη να ολοκληρώνει χωρίς προσκόμματα το έργο της”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι η παραπομπή στον Κανονισμό της Βουλής ήταν φραστικό λάθος, ενώ σε παρεπόμενη ερώτηση διευκρίνισε ότι ”δεν υπάρχει νομικό κώλυμα”, αλλά η ΝΔ εκτιμά ότι κατά την ταυτόχρονη εξέλιξη των δύο διαδικασιών ”θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα περισπασμού”.

Σε ερώτηση σχετική με την ενημέρωση που είχε η κυβέρνηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone Γ. Κορωνιά για την υπόθεση του αυτόχειρα, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία ”παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ.Κορωνιάς αναφέρθηκε και σε αυτό το θέμα” και προσέθεσε πως ακολούθησε ”ενδελεχής έρευνα από τις αστυνομικές αρχές”.

Εξάλλου, σε ερώτηση περί της ανακοίνωσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (στην οποία σημειώνεται ότι στο α΄εξάμηνο του 2004 έγιναν 500 και πλέον παρακολουθήσεις για διάφορους λόγους) και περί του λογισμικού που εξυπηρετούσε αυτή τη λειτουργία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία ”γινόταν νόμιμα”.

Σε άλλη συναφή ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι ”εφόσον κριθεί ότι υπάρχει κενό στο θεσμικό μας πλαίσιο (για το θέμα των υποκλοπών), η κυβέρνηση θα εγκύψει στο θέμα για την ενίσχυση του πλαισίου”, υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε την ”εξαίρεση του κανόνα” την οποία η κυβέρνηση ”έδωσε στη δημοσιότητα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v