Η Ρωσία φιλοξενεί την G7 σ’ ένα… βαρέλι πετρελαίου

Η ρωσική κυβέρνηση φιλοξενεί τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 και προβλέπεται να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημα που της δίνουν τα ογκώδη πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας για να οχυρωθεί απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική.

Η Ρωσία φιλοξενεί την G7 σ’ ένα… βαρέλι πετρελαίου
Η ρωσική κυβέρνηση φιλοξενεί τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 για πρώτη φορά και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημα που του δίνουν τα ογκώδη πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας και να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες για τα προβλήματα στις επιχειρηματικές επενδύσεις και την απελευθέρωση των αγορών.

”Το πετρέλαιο είναι η ασπίδα της Ρωσίας”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Η τριήμερη υπουργική σύνοδος, που αρχίζει σήμερα Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, αποτελεί προπαρασκευαστική συνάντηση για τη σύνοδο κορυφής της G7 τον Ιούλιο.

Στην ατζέντα της συνόδου θα συζητηθούν κυρίως τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Μολονότι οι υπουργοί Οικονομικών, όπως ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν και ο Αμερικανός Τζον Σνόου, θα ήθελαν να ασκήσουν πιέσεις για τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής οικονομίας, θα αποφύγουν να έρθουν σε σύγκρουση με τη δεύτερη ισχυρότερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, γιατί θέλουν να κρατηθούν υπό έλεγχο οι τιμές των καυσίμων και να ασκούνται πιέσεις μέσω του Κρεμλίνου στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Ρωσία προεδρεύει της συνάντησης στη Μόσχα, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή της στην G8, δηλαδή την G7 συν την Ρωσία, που παρακολουθεί τις συνομιλίες ως φιλοξενούμενη.

Στην τρέχουσα σύνοδο δεν θα συμμετέχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, επειδή ακριβώς η Ρωσία δεν αποτελεί τακτικό μέλος της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων κρατών του πλανήτη, δηλαδή των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Καναδά. Στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου θα συμμετέχει ως φιλοξενούμενη πλέον και η Κίνα.

Ντορίνα Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v