Πάμε Κίνα;

Ποια θα είναι η νέα υπερδύναμη του κόσμου; Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήδη μεγάλα αφεντικά. Η Ρωσία επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο, ενώ η Κίνα και η Ινδία αποτελούν δύο υπολογίσιμους ”αντιπάλους” για το μέλλον. Μήπως θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στις νέες αυτές δυνάμεις και στις εταιρίες τους;

Πάμε Κίνα;
Ποια θα είναι η νέα υπερδύναμη του κόσμου; Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήδη μεγάλα αφεντικά. Η Ρωσία επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο, ενώ η Κίνα και η Ινδία αποτελούν δύο υπολογίσιμους ”αντιπάλους” για το μέλλον.

Μήπως θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στις νέες αυτές δυνάμεις και στις εταιρίες τους;

Ως ”πρόταση” μπορεί να χαρακτηριστεί extreme. Και σ’ έναν βαθμό είναι! Εδώ δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλά καλά τις εισηγμένες εταιρίες της Σοφοκλέους και θα αρχίσουμε τώρα να ψάχνουμε στην Κίνα και στην Ινδία;

Μη γνωρίζοντας την εκεί πραγματικότητα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουμε τα αβγά και τα πασχάλια. Ωστόσο, παραμένει μία ενδιαφέρουσα προοπτική για εκείνους που αναζητούν ευκαιρίες.

Ειδικότερα οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας δημιουργούν δέος! Η μεσαία τάξη της απέραντης αυτής χώρας αριθμεί ήδη περισσότερα από 200 εκατομμύρια ψυχές και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται.

Είναι πολίτες με μεγάλη αγοραστική δύναμη που καταναλώνουν όπως και οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικανοί.

Οι κινεζικές εταιρίες χρειάζεται να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμη για να είναι άμεσα συγκρίσιμες με τις αμερικανικές ή τις ευρωπαϊκές. Αν όμως διανύσουν αυτή την απόσταση, θα έχουν χάσει το πλεονέκτημα της ”επενδυτικής ευκαιρίας”.

Φυσικά, όπως κάθε ευκαιρία, κρύβουν και μεγάλους κινδύνους. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε γι’ αυτή την χώρα και τη νοοτροπία των ανθρώπων της.

Ακόμη λιγότερα γνωρίζουμε για τις πραγματικές συνθήκες που καθορίζουν την ανάπτυξη των οικονομικών της στοιχείων. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε ακόμη για ”Λαϊκή Δημοκρατία”, ανεξάρτητα από τα άλματα που έχουν συντελεστεί προς την οικονομία της αγοράς.

Και επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να είμαστε ”πάνω από τις εταιρίες”, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που επενδύουν σε κινεζικές εταιρίες.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v