Μεταφυσική, κερδοσκοπία και Σοφοκλέους

Στη φυσική υπάρχει το αίτιο και το αποτέλεσμα. Στη μεταφυσική υπάρχει πλήρης αταξία. Έτσι, ανάγουμε στη σφαίρα της μεταφυσικής όλα εκείνα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Όλα εκείνα που δεν επιδέχονται απόδειξη μέσω των γνωστών μεθόδων της επιστήμης. Το χρηματιστήριο είναι κατ’ αυτή την έννοια ο θρίαμβος της μεταφυσικής. Όταν τα ”σκουπίδια” γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα...

Μεταφυσική, κερδοσκοπία και Σοφοκλέους
Στη φυσική υπάρχει το αίτιο και το αποτέλεσμα. Στη μεταφυσική υπάρχει πλήρης αταξία. Έτσι, ανάγουμε στη σφαίρα της μεταφυσικής όλα εκείνα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Όλα εκείνα που δεν επιδέχονται απόδειξη μέσω των γνωστών μεθόδων της επιστήμης.

Το χρηματιστήριο είναι κατ’ αυτή την έννοια ο θρίαμβος της μεταφυσικής. Όταν τα ”σκουπίδια” γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα...

Πληθαίνουν τα ερωτήματα που δέχονται καθημερινά οι επαγγελματίες για το αν οι τιμές των μετοχών, όπως έχουν διαμορφωθεί, μπορούν να χαρακτηριστούν ”φούσκες”.

Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε προφανή αδυναμία να εκφέρουν γνώμη, όπως συνέβαινε και το 1999. Η όποια προσπάθεια να βγάλουν μία άκρη συγκρίνοντας οικονομικά στοιχεία, συνθλίβεται καθημερινά στο ταμπλό.

Δεν είναι ευχάριστο πράγμα για τον επαγγελματία να αποτρέπει κάποιον από μία αποκοτιά και στο τέλος να θριαμβεύει ο παραλογισμός. Αισθάνεται ”προδομένος” και στο τέλος γίνεται απλώς θεατής των όσων συμβαίνουν στο ταμπλό.

Να πούμε τα πράγματα έξω από τα δόντια. Κανείς δεν έχει χάσει χρήματα από την Εθνική ή την Τιτάν, με την έννοια που έχει χάσει χρήματα από τα Κλωστήρια Ναούσης.

Μπορεί να διαφωνούμε για το αν η Εθνική είναι ”φθηνή” ή ”ακριβή”, αλλά όλοι ξέρουμε ότι οι πιθανότητες να γίνει η Εθνική Νάουσα είναι περιορισμένες.

Ακόμη και όσοι αγόρασαν blue chips στις ακριβότερες τιμές του 1999, δεν έφτασαν στο σημείο να πουλήσουν το σπίτι τους για να καλύψουν τις χρηματιστηριακές τους απώλειες.

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να πάρουν (οι περισσότεροι) τα χρήματά τους πίσω. Δεν συνέβη το ίδιο με άλλες μετοχές.

Απορρίπτουμε με αυτό τον συλλογισμό τη μικρή κεφαλαιοποίηση; Κάθε άλλο! Αρκεί να πρόκειται για σοβαρές εταιρίες και όχι για ”σκουπίδια”. Και επιπλέον, τα πάντα είναι θέμα αποτιμήσεων.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο περιφρονούσε κάποιος μία μετοχή στα 50 σεντς και τρέχει τώρα να την αγοράσει σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή έπειτα από λίγους μόλις μήνες!

Κάποιοι έχουν συμφέρον να εμφανίζουν τη Σοφοκλέους ως χώρα των θαυμάτων. Εξετάζοντας όμως τα στοιχεία του παρελθόντος, διαπιστώνουμε ότι τα θαύματα δεν κράτησαν πολύ!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης και ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου κ. Καπράλος έχουν εκφράσει ανοιχκτά την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις δηλώσεις τους. Διότι η μεταφυσική δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να επιλύουμε τα προβλήματα της φυσικής. Και η πορεία της οικονομίας και των εταιριών είναι θέματα που ανήκουν στον χώρο ευθύνης της οικονομικής επιστήμης και όχι των αστρολόγων και των καφετζούδων...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v