Ισπανία: Εκτίναξη ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας αυξήθηκε σχεδόν 60% στο 11μηνο 2005, ποσοστό που σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, προοιωνίζει συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας.

Ισπανία: Εκτίναξη ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας αυξήθηκε σχεδόν 60% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, το έλλειμμα έφτασε στα 60,7 δισ. ευρώ στο 11μηνο.

Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι το υψηλότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς διαμορφώνεται στο 7,3% του ΑΕΠ έναντι 5,8% στις ΗΠΑ, 5,9% στην Αυστραλία και 3,4% στην Αγγλία.

Το έλλειμμα, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στους FT, συνιστά σύμπτωμα συρρίκνωσης της ισπανικής ανταγωνιστικότητας.

”Η οικονομική ανάπτυξη προήλθε από την κατασκευαστική δραστηριότητα και την ιδιωτική κατανάλωση και δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα,” δήλωσε ο Luis de Guindos, πρώην υφυπουργός Οικονομικών της χώρας που εργάζεται ως σύμβουλος στην Lehman Bros.

Η εκτίναξη του ελλείμματος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του κόστους για ενέργεια, που έχει αυξηθεί 40% από 2004.

Στο εξεταζόμενο διάστημα το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στο ρεκόρ των 63 δισ. ευρώ με αύξηση 4,4% στις εξαγωγές και 11,4% στις εισαγωγές.

Το πλεόνασμα στα τουριστικά έσοδα μειώθηκε στα 24 δισ. ευρώ από 28 δισ. ευρώ ενώ η εξαγωγή συναλλάγματος εξαπλασιάστηκε στα 1,3 δισ. ευρώ.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v