Το απόλυτο φάρμακο για τα νεύρα σας!

Κάπου διαβάσαμε ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης χαλαρώνει ακούγοντας παλιά ρώσικα τραγούδια και αμερικανική τζαζ. Οι φίλοι μέτοχοι της Ιntracom πώς μπορούν άραγε να χαλαρώσουν, όταν κινδυνεύουν να ”τζαζέψουν” με τη μετοχή της εταιρίας να καταγράφει απώλειες όπως οι χτεσινές; Και δεν ήταν μόνο η Ιntracom. Απώλειες της τάξης του 6% και του 5% κατέγραψαν ουκ ολίγες εταιρίες. Τι άλλαξε, άραγε, από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα;

Το απόλυτο φάρμακο για τα νεύρα σας!
Κάπου διαβάσαμε ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης χαλαρώνει ακούγοντας παλιά ρώσικα τραγούδια και αμερικανική τζαζ. Οι φίλοι μέτοχοι της Ιntracom πώς μπορούν άραγε να χαλαρώσουν, όταν κινδυνεύουν να ”τζαζέψουν” με τη μετοχή της εταιρίας να καταγράφει απώλειες όπως οι χτεσινές;

Και δεν ήταν μόνο η Ιntracom. Απώλειες της τάξης του 6% και του 5% κατέγραψαν ουκ ολίγες εταιρίες. Τι άλλαξε, άραγε, από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα;

Όπως ακριβώς πέφτανε χτες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να ανεβαίνουν αύριο. Και κάθε φορά θα ακούτε δεκάδες που θα σας καλούν να γείρετε προς τα εκεί που φυσάει ο άνεμος.

Δεν είναι του παρόντος να σας αναλύσουμε πώς μπορείτε να χάσετε όλα σας τα χρήματα με 100 αγοραπωλησίες. Αξίζει όμως τον κόπο να οριοθετήσει κανείς τη σχέση του με το trading με βάση το τελικό γινόμενο, που ισούται με τον πολλαπλασιαστή της προμήθειας επί τον αριθμό των πράξεων...

Η ουσία, όμως, είναι άλλη: υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στην αγορά και δίχως να υφίσταται κάποιος ιδιαίτερος λόγος. ”Υγιής διόρθωση”, θα πουν οι ”ταύροι”, ”μία ακόμη ένδειξη της εσωτερικής παθογένειας της αγοράς” οι ”αρκούδες”.

Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε την πορεία του Γενικού Δείκτη με δεδομένα της μιας ή των δύο ημερών. Αυτό για το οποίο όμως είμαστε βέβαιοι, είναι ότι θα δούμε αρκετά σκαμπανεβάσματα σε τιμές μετοχών από εδώ και πέρα.

Από τη στιγμή που οι τιμές τους δεν είναι ”φθηνές” και η αγορά έχει κάνει ήδη μία μεγάλη διαδρομή, είναι απόλυτα φυσιολογικό να δοκιμάζονται τα νεύρα των traders.

Πώς μπορεί, άραγε, κανείς να χαλαρώσει; Ένας γνωστός διαχειριστής σε ανάλογες περιπτώσεις έβγαζε από την τσάντα του το κλαρίνο και αναστέναζε το μέγαρο. Ξεθόλωνε έτσι το μυαλό του. Διότι η καθημερινή παρακολούθηση της οθόνης δημιουργεί, τελικά, παρενέργειες.

Η σημαντικότερη από τις οποίες είναι ότι θεωρούμε την κάθε ημέρα ως μία νέα αφετηρία, ξεχνώντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη εικόνα της αγοράς.

Είναι αδύνατον να σας υπογράψει κάποιος συμβόλαιο για το πού θα πάει η αγορά. Αυτό που μπορεί όμως να σας συμβουλέψει είναι να προσπαθήσετε να έχετε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Ας πούμε ότι έχετε αγοράσει μία μετοχή και έχετε μια απόδοση της τάξης του 20%. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε το 20% της αρχικής σας θέσης δωρεάν ή το 40% αυτής με κόστος το ήμισυ αυτού που δείχνει το ταμπλό.

Το κεφάλαιο είναι ιερό πράγμα. Τα κέρδη μας μπορούμε και να τα τζογάρουμε! Είναι το καλύτερο χαλαρωτικό για κάθε εποχή και κάθε περίπτωση...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v