Πέφτει ”ξύλο”!

Ας μη δηλώνουμε έκπληκτοι από τις απώλειες των τελευταίων ημερών. Κάποια στιγμή θα συνέβαινε αυτό, ούτως ή άλλως. Αν ξέραμε και τον χρόνο, θα γινόμασταν πλούσιοι. Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία! Οι αγορές δεν πεθαίνουν σε μία ημέρα. Ο πανικός είναι ο δίδυμος αδελφός του ενθουσιασμού. Ως πού θα πέσει η Σοφοκλέους; Μέχρι το σημείο εκείνο που θα ορίσουν οι ηγέτες της αγοράς!

Πέφτει ”ξύλο”!
Ας μη δηλώνουμε έκπληκτοι από τις απώλειες των τελευταίων ημερών. Κάποια στιγμή θα συνέβαινε αυτό, ούτως ή άλλως. Αν ξέραμε και τον χρόνο, θα γινόμασταν πλούσιοι.

Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία! Οι αγορές δεν πεθαίνουν σε μία ημέρα. Ο πανικός είναι ο δίδυμος αδελφός του ενθουσιασμού. Ως πού θα πέσει η Σοφοκλέους; Μέχρι το σημείο εκείνο που θα ορίσουν οι ηγέτες της αγοράς!

Είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις για το μέγεθος και τη διάρκεια της διόρθωσης. Αν η Σοφοκλέους ήταν μία μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά και με δεδομένες τις σημερινές αποτιμήσεις των μετοχών, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η διόρθωση δεν έχει καν ξεκινήσει.

Η Σοφοκλέους, όμως, δεν είναι μεγάλη αγορά και έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι ο μοναδικός νόμος που αναγνωρίζεται είναι ο ”νόμος του ισχυρότερου”.

Δεν ξέρουμε, λοιπόν, τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι πραγματικοί ηγέτες της αγοράς. Μην πιστέψετε ότι το ”παιγνίδι” παίζεται πέριξ της Σοφοκλέους. Στο Λονδίνο κτυπά, πλέον, η καρδιά της Σοφοκλέους και είναι δύσκολο να μαντέψουμε τι ακριβώς σκέφτονται εκεί μακριά στα ξένα.

Όταν στο παρελθόν έχουν ανακηρύξει με κάθε σοβαρότητα την Αγροτική ως την καλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα και έχουν φροντίσει άπειρες φορές να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο, τι πρόβλεψη, άραγε, μπορεί να γίνει;

Σήμερα η αγορά μπορεί να τους αδειάσει όλους και να ”γυρίσει”, σε πείσμα όλων. Με την ίδια ευκολία μπορεί να συνεχίσει να κατρακυλάει σε νούμερα που αυτή τη στιγμή δεν φανταζόμαστε.

Η ουσία, βέβαια, δεν αλλάζει! Πολλές μετοχές εξακολουθούν να είναι πανάκριβες και θα χρειάζονταν πολλές διορθώσεις διαρκείας για να έρθουν σε επίπεδα τιμών που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ελκυστικά. Αλλά, είπαμε! Άλλα ορίζει η λογική και άλλα ορίζουν οι αγορές...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v