Περί βαρβάρων και λευκών ιπποτών...

Αιματοκυλίστηκε η Σοφοκλέους! Αντεπίθεση της Εθνικής! Θρίαμβος της αγοράς! Αυτοί οι τίτλοι και άλλοι ανάλογοι κοσμούν κάθε μέρα τις χρηματιστηριακές στήλες εφημερίδων και ιστοσελίδων, προσφέροντας μία πολεμική οπτική στους αναγνώστες. Ψυχραιμία, παιδιά! Πρόκειται για ένα κερδοσκοπικό σπορ και όχι για πόλεμο!

Περί βαρβάρων και λευκών ιπποτών...
Αιματοκυλίστηκε η Σοφοκλέους! Αντεπίθεση της Εθνικής! Θρίαμβος της αγοράς! Αυτοί οι τίτλοι και άλλοι ανάλογοι κοσμούν κάθε μέρα τις χρηματιστηριακές στήλες εφημερίδων και ιστοσελίδων, προσφέροντας μία πολεμική οπτική στους αναγνώστες.

Ψυχραιμία, παιδιά! Πρόκειται για ένα κερδοσκοπικό σπορ και όχι για πόλεμο!

Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι ξεκίνησαν από την κερδοσκοπία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι άλλο ένα πεδίο αναμέτρησης του... καλού και του κακού!

Αυτή η υπεραπλούστευση μας οδηγεί αυτόματα σε λαθεμένους συνειρμούς. Όπως, για παράδειγμα, ότι δήθεν υπάρχει ένα κρυφό ιερατείο που μεθοδεύει και προστατεύει την άνοδο στη Σοφοκλέους.

Από τη στιγμή που αποδεχόμαστε ότι κάποιοι πολεμούν την άνοδο με σκοπό το κέρδος από την υποτιμητική κερδοσκοπία, δεχόμαστε αυτόματα ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Άνθρωποι που θέτουν την περιουσία τους στην υπηρεσία της ανατιμητικής κερδοσκοπίας, προκειμένου η αγορά να συνεχίσει να ανεβαίνει και έτσι να κερδίζουν σε αξία τα δικά μας χαρτοφυλάκια.

Όταν κάποια στιγμή αποδεικνύεται ότι όλα αυτά δεν είναι κάτι περισσότερο από φαντασιώσεις, το σοκ για τους ευκολόπιστους είναι πραγματικά μεγάλο.

Στο μεταξύ, όμως, έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο, περιμένοντας τους ”λευκούς ιππότες” να κάνουν τη δική τους κίνηση στη σκακιέρα. Πολύ απλά, λευκοί ιππότες δεν υπάρχουν και στην κρίση ο καθένας προσπαθεί να σώσει το τομάρι του. Όπως και στην άνοδο να εκμεταλλευτεί τις προσδοκίες του πλήθους.

Η χρήση λέξεων που δραματοποιούν το σκηνικό της αγοράς είναι μία εύκολη λύση για τους δημοσιογράφους. Οι μεγάλοι τίτλοι ”πουλάνε”!Ταυτόχρονα, όμως, είναι μία πρακτική που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Πόσο μάλλον όταν καλλιεργείται μία τελείως λαθεμένη εικόνα σε σχέση με εκείνη που υπάρχει στην πραγματικότητα.

Είναι άλλο πράγμα να συζητούμε για ενδιαφέρον των ξένων για τη Σοφοκλέους και άλλο πράγμα να πιστεύουμε ότι οι ξένοι επενδυτές θα αντικαταστήσουν εν έτει 2006 τις ”ημέτερες δυνάμεις” του 1999.

Εκτός και αν δεν αντέχουμε χωρίς βαρβάρους και θα πρέπει κάθε φορά να τους εφευρίσκουμε, προκειμένου να απαλλαγούμε από τα δεινά της δικής μας ημιμάθειας και να τα φορτώσουμε σε έναν ”αόρατο” εχθρό ή φίλο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v