Στη δίνη της διόρθωσης τα αραβικά χρηματιστήρια

Τα χρηματιστήρια στο Ντουμπάι, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, που είχαν από τις καλύτερες αποδόσεις στο 2003, εμφανίζουν τις τελευταίες εβδομάδες κάθετη πτώση, καθώς η άνοδος των τιμών μετά την περσινή φρενίτιδα ΙΡΟ μοιάζει υπερβολική σε σχέση με τις προοπτικές κερδοφορίας.

Στη δίνη της διόρθωσης τα αραβικά χρηματιστήρια
Ύστερα από τριετή περίοδο άνθησης, οι αραβικές μετοχές έχουν εισέλθει σε φάση ταχείας διόρθωσης, καθώς επικρατούν ανησυχίες ότι η άνοδος των τιμών μετά την περσινή φρενίτιδα δημόσιων εγγραφών είναι υπερβολική σε σχέση με τις προοπτικές κερδοφορίας.

Τα χρηματιστήρια στο Ντουμπάι, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, που είχαν από τις καλύτερες αποδόσεις στο 2003, εμφανίζουν τις τελευταίες εβδομάδες κάθετη πτώση.

Μέχρι στιγμής στο 2006, οι αραβικές αγορές καταγράφουν τις πέντε από τις 10 μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 77 βασικών δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Πέρσι, αυτές οι ίδιες αγορές αντιστοιχούσαν στα 8 από τα 10 μεγαλύτερα κέρδη, με πρωταγωνιστή τον δείκτη CASE 30 της Αιγύπτου, ο οποίος σήμερα υποχωρεί κοντά 10%. Ο δείκτης έχει χάσει 22% από το ζενίθ της 1ης Φεβρουαρίου.

Ο βασικός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του από το ρεκόρ στις 25 Φεβρουαρίου. Υποχώρησε χθες 4,8%, με πτώση και για τους 77 τίτλους του.

Ο Dubai Financial Market Index έχει βυθιστεί 32% μέχρι στιγμής στο έτος, ενώ ο βασικός δείκτης της αγοράς του Κατάρ έχει υποχωρήσει 13% και του Αμπού Ντάμπι 19%. Ο Γενικός Δείκτης στην Ιορδανία έχει βυθιστεί 8,4% και του Κουβέιτ 8,6%.

Η επενδυτική έξοδος είναι επακόλουθο της αγοραστικής φρενίτιδας που επικράτησε πέρσι και πρόσθεσε 659 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση των αραβικών μετοχών.

Όταν η Dana Gas του Αμπού Ντάμπι έκανε τις αρχικές δημόσιες εγγραφές της τον Σεπτέμβριο, οι επίδοξοι επενδυτές έσπασαν τις πόρτες στις τράπεζες και επιτέθηκαν στους φρουρούς για να συμμετάσχουν στην έκδοση. Περισσότεροι από 33.000 Σαουδάραβες ”πέρασαν” στα Εμιράτα για να αγοράσουν μετοχές.

Σήμερα, οι επενδυτές διαμαρτύρονται για την πτώση και εκατοντάδες Άραβες έκαναν διαδηλώσεις στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ πρόσφατα, απευθύνοντας κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν κάποιες αποσύρσεις κεφαλαίων σε επενδυτές που πωλούν μετοχές για να αγοράσουν στα νέα ΙΡΟ.

Οι αραβικές εταιρίες συγκέντρωσαν πέρσι από πωλήσεις μετοχών 6 δισ. δολ., μέγεθος υπερδιπλάσιο από αυτό του 2004, σύμφωνα με την Global Investment House, επενδυτική τράπεζα του Κουβέιτ.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v