Φοβού τα εμπορεύματα

Τι θα συνέβαινε στα χρηματιστήρια αν αύριο το πρωί οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούσαν με τον ίδιο τρόπο που ανεβαίνουν εδώ και μήνες; Πιθανότατα θα υποχωρούσαν και οι τιμές των μετοχών. Όχι μόνο γιατί πολλές μετοχικές αξίες κέρδισαν από την άνοδο των εμπορευμάτων, αλλά και διότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης όλες οι επενδύσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Φοβού τα εμπορεύματα
Τι θα συνέβαινε στα χρηματιστήρια αν αύριο το πρωί οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούσαν με τον ίδιο τρόπο που ανεβαίνουν εδώ και μήνες; Πιθανότατα θα υποχωρούσαν και οι τιμές των μετοχών.

Όχι μόνο γιατί πολλές μετοχικές αξίες κέρδισαν από την άνοδο των εμπορευμάτων, αλλά και διότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης όλες οι επενδύσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Τρεις είναι οι πιθανές αφορμές για μία μεγάλη διόρθωση στα εμπορεύματα. Η πρώτη και πιο απλή είναι η αποκόμιση κερδών. Η δεύτερη έχει δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας και δεν είναι άλλη από την πιθανή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας.

Η τρίτη είναι πιο extreme και έχει σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις μιας εξάπλωσης του πανικού της γρίπης των πουλερικών, γεγονός που θα οδηγούσε σε πτώση την κατανάλωση.

Δείτε τα διαγράμματα. Δείτε από πού ξεκίνησαν τα εμπορεύματα και πού βρίσκονται σήμερα. Γιατί το πετρέλαιο θα είναι για πάντα υψηλότερα από τα 60 δολάρια, ο χρυσός πάνω από τα 500 δολάρια και ο χαλκός στη στρατόσφαιρα;

Ο επενδυτής που θα χάσει όμως χρήματα από μία πιθανή αντιστροφή της τάσης στις αγορές εμπορευμάτων δεν έχει μόνο συμβόλαια σόγιας και χρυσού στο χαρτοφυλάκιό του. Έχει και ακίνητα, έχει και μετοχές.

Όταν θα καταρρέουν τα margin ως χάρτινοι πύργοι, τότε από κάπου θα πρέπει να βρει τη ρευστότητα για να καλύψει τις άμεσα απαιτητές ζημίες του.

Αυτή είναι η χρηματιστηριακή διάσταση. Υπάρχει και η επιχειρηματική. Οι πετρελαϊκές εταιρίες έγιναν πάμπλουτες επειδή το πετρέλαιο έφτασε εδώ που είναι. Και έχουμε δει συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές που τα χρηματιστήρια υποχωρούσαν την ίδια ώρα που έπεφτε η τιμή του πετρελαίου! Ο λόγος; Βυθιζόντουσαν οι τιμές των πετραλαϊκών εταιριών!

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αναλυτές που να πιστεύουν αυτή τη στιγμή σε κάποια μεγάλη και βίαιη υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων. Κι αν υπάρχουν κάποιοι, κι αυτοί ακόμη αναφέρονται σε μία βραχυπρόθεσμη πτωτική κίνηση στα εμπορεύματα.

Η δουλειά μας, όμως, δεν είναι να σας φέρνουμε στο πιάτο εκείνο που όλοι πιστεύουν. Αυτό το έχετε έτσι ή αλλιώς. Αλλά να παίζουμε (πού και πού) τον ρόλο του συνηγόρου του διαβόλου...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v