Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Απιστοι Θωμάδες οι Έλληνες, αγοραστές οι ξένοι”

Οι κερδισμένες ή πουλημένες θέσεις που έχουν μετατραπεί σε ρευστό θα αναγκασθούν να εισέλθουν στην αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών αφού διαχειριστικά θα χάσουν επαφή με την σχετική απόδοση του Γ. Δείκτη, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

”Απιστοι Θωμάδες οι Έλληνες, αγοραστές οι ξένοι”
Οι κερδισμένες ή πουλημένες θέσεις που έχουν μετατραπεί σε ρευστό θα αναγκασθούν να εισέλθουν στην αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών αφού διαχειριστικά θα χάσουν επαφή με την σχετική απόδοση του Γ. Δείκτη, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, και από τις υπερβολικές έως εντυπωσιακές εκροές κεφαλαίων που παρατηρήθηκαν από τα εγχώρια αμοιβαία έως τώρα (183 εκ. ευρώ) και οι οποίες φωτογραφίζουν την συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των εγχώριων επενδυτών σε μια αγορά που πεισματικά επιμένει να εκπλήσσει με την συμπεριφορά της και τις συνεχείς εισροές ξένων κεφαλαίων.

Ειδικότερα, στην εβδομαδιαία ανάλυση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει:

”Με σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,34% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο τέλος της συνεδρίασης στις 4.148,44 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 322,4 εκ. ευρώ μειωμένες κατά 35,1% ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 3,2 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του έτους στα 182,8 εκ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του deal της Marfin ήταν αναμφισβήτητα το κεντρικό γεγονός της εγχώριας αγοράς την εβδομάδα που πέρασε. Τόσο το τίμημα όσο και η επανεξέταση των ισορροπιών που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με την είσοδο ενός ισχυρού παίκτη στην αγορά ή στους κλάδους στους οποίους η Marfin έχει παραδοσιακή ή νέα παρουσία ανακατεύει την τράπουλα του επιχειρηματικού σκηνικού που σε συνδυασμό με την συγκυρία πωλήσεων τραπεζικών συμμετοχών του Δημοσίου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην πλειοδοσία απόκτησης των εν λόγω συμμετοχών.

Από την άλλη πλευρά ο ”παραδοσιακά κακός μήνας Μάρτιος” όχι μόνο πέταξε έξω βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και ευαίσθητους κωδικούς σε έντονες παλινδρομήσεις αλλά φαίνεται να πηγαίνει ολοταχώς κόντρα στις παραδόσεις που θέλουν τα Χρηματιστήρια να ταλαιπωρούνται κατά την πρώτη ισχυρή κατοχύρωση κερδών που ξεκινά τις πρώτες ημέρες της Ανοίξεως και ολοκληρώνεται λίγο πριν το Πάσχα.

Η μη υποχώρηση προς τα χαμηλά και η άρνηση των αγοραστών να παραδώσουν τις θέσεις τους οφείλεται στην συνεχή ροή επιχειρηματικών εξελίξεων με πρωτοφανή έκτασης deals σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη (Vodafone, Merck, Body shop) την απορρόφηση των πετρελαϊκών κραδασμών με την εμφάνιση τάσεων ενεργειακής απεξάρτησης παγκοσμίως και την φθορά των αρνητικών νέων από το μέτωπο των επιτοκίων που αντισταθμίζονται με συμπαθητικά macro που αφορούν την απασχόληση και την κατανάλωση.

Οι έντονες διακυμάνσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ήταν σχεδόν καθημερινά στο προσκήνιο των ημερήσιων συνεδριάσεων. Ωστόσο η τελική διαγραμματική εικόνα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απαισιόδοξη αφού ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να επανέλθει κοντά στα υψηλά έτους.

Όλοι σχεδόν οι τεχνικοί δείκτες έδωσαν νέα σήματα αγορών ενώ η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκαθάρισε την αμφιβολία ολοκλήρωσης της μέγιστης επιτρεπτής διόρθωσης της αγοράς επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη σε καθαρά ανοδική φάση. Βραχυπρόθεσμα πάντως η απόσβεση των έντονων διακυμάνσεων και η ομαλοποίηση του τζίρου σε επίπεδα κοντά στα 350 εκ. ευρώ αποτελούν προϋπόθεση ομαλής επαναφοράς της τάσης σε ανοδικό κανάλι και έναν εξαιρετικό οιωνό για πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Προς το παρόν η επιστροφή στα νέα υψηλά φαίνεται ότι θα γίνει εντός του ”παραδοσιακά πτωτικού Μαρτίου” ενώ ο νέος φετινός στόχος με βάση τα έως τώρα τεχνικά δεδομένα αναβαθμίζεται στις 4.450 μονάδες. Επισημαίνεται ότι η αγορά από τα δύο άκρα της διόρθωσης συμπλήρωσε 442 μονάδες πτώσης που αντιστοιχούν σε ποσοστιαία διακύμανση 10,3% αναλογία που θεωρείται απόλυτα επαρκής και ικανοποιητική στην άνοδο των 1.170 μονάδων που προηγήθηκε από τα επίπεδα των 3.100 μονάδων έως τις 4.270 μονάδων.

Επιπλέον οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις ”έβαλαν πλάτη” στην αγορά αφού οποιαδήποτε υποχώρηση θα έχει πλέον χαρακτήρα αύξησης θέσεων και από την στιγμή που οι βασικοί παίκτες κινούνται με ρευστότητα και λιγότερο με margin είναι μάλλον δύσκολη η επανάληψη έντονων πτωτικών φαινομένων.

Εκτιμούμε ότι οι κερδισμένες ή πουλημένες θέσεις που έχουν μετατραπεί σε ρευστό θα αναγκασθούν να εισέλθουν στην αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών αφού διαχειριστικά θα χάσουν επαφή με την σχετική απόδοση του Γ. Δείκτη.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τις υπερβολικές έως εντυπωσιακές εκροές κεφαλαίων που παρατηρήθηκαν από τα εγχώρια αμοιβαία έως τώρα (183 εκ. ευρώ) και οι οποίες φωτογραφίζουν την συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των εγχώριων επενδυτών σε μια αγορά που πεισματικά επιμένει να εκπλήσσει με την συμπεριφορά της και τις συνεχείς εισροές ξένων κεφαλαίων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v